Boyun ağrısı deyip geçmeyin!

Yetişkin Sağlığı
Ajanshaber’de yer alan habere göre, Fizyoterapist Levent Dolunay, “boyun ağrıları o bölgede ortaya çıkan deformasyonların sonucunda oluşan bir semptomdur” diyerek boyun ağr...
EMOJİLE

Ajanshaber’de yer alan habere göre, Fizyoterapist Levent Dolunay, “boyun ağrıları o bölgede ortaya çıkan deformasyonların sonucunda oluşan bir semptomdur” diyerek boyun ağrılarını ve alınabilecek önlemleri anlattı.

İŞE, ALIŞKANLILARINIZDAN KURTULMAKLA BAŞLAYIN

Boyun ağrısından şikâyetçiyseniz, bunun nedeni olabilecek ufak alışkanlıklarınızı düzenlemeye ve değiştirmeye çalışın. Örneğin, yatağınız ve yastıklarınız gerekli ölçüde rahatlık sağlamıyorsa, önce bunu düzenleyin. Uyku, sizin en rahat geçirmeniz gereken evredir. Gün içerisindeki stresinizi, gece aldığınız uyku, önemli derecede etkiler. İyi bir uyku için rahat bir yatak ve fiziki durumunuzu zorlamayacak yastık seçin.

Oldukça yoğun bir iş temposuna sahipseniz, bütün gün stres seviyeniz yüksekse,  iş yerinde sürekli klavyeye doğru boynunuzu eğerek, uzun saatler çalışıyorsanız, boyun ağrısı için vazgeçilmez unsurları gerçekleştiriyorsunuz demektir. Bununla beraber, ağrıya yol açan durumla ilgili gereken değişiklik yapıldıktan sonra, ağrılarınızda ciddi bir azalma durumu ortaya çıkar.

PERDE ASMAK BİLE NEDEN OLABİLİR

Otururken öne eğilerek çalışmak, uzun süre boynu, eğik şekilde, sabit tutarak kitap okumak, el işi yapmak, klavyede yazı yazmak, araba sürmek, yatarak televizyon izlemek, aşırı spor ve boyun sağlığına uygun olmayan yastık kullanmak gibi nedenlerle, mekanik ağrılar ortaya çıkabilir. Ev işleri sırasında, boyun yukarı ya da öne doğru sabitlenmiş şekilde iş görmek, çoğu ev kadınında boyun ağrılarına yol açar. Örneğin, perde asarken ya da evyede bulaşık yıkarken, boynunuzu belli bir pozisyonda uzun süre tutmuş ve zorlamış olabilirsiniz.

BAŞ DÜŞMAN STRES

Boyun ağrısının nedenleri sadece fiziki yapılan yanlışlar değil, psikolojik de olabilir. Stres, öne çıkan önemli etkenler arasında yer alıyor. Eğer ‘kaygı’ sorununuz varsa, vücudunuz sürekli stres altında demektir. Stres altındayken, kasların gerilmesine neden olan hormonların salgılanması nedeniyle, boyun ya da bel ağrılarının ve tutulmaların görülmesine sık rastlanır.

BOYUN FITIĞI DA BELİRTİLER ARASINDA

Boyun fıtığı, omurlar arasındaki disklerde bulunan jel benzeri sıvının, diskin şeklini değiştirmesi ya da disk içinden dışarı çıkmasıdır. Disklerin bir bölümü ya da disk içinde bulunan sıvı omurların arasından çıktığında, çevrede bulunan kaslara ve sinirlere baskı yaparlar. Bu baskı neticesinde hafif (boyun tutulması gibi) ya da şiddetli ağrılar görülebilir. Bu tip ağrılar ve buna bağlı olarak boyun hareketlerinin kısıtlanması, boyun fıtığı belirtileri arasında ilk sırada geliyor.

HER AĞRI BOYUN FITIĞI DEĞİLDİR

Boyun fıtığı olmadan önce, boyun ve bel omurunda ‘kalite’ dediğimiz bir aks vardır. Bu kalite, yumuşak dokulardaki aşırı gerilimler, aşırı yüke maruz kalmalar sonucu ortaya çıkar. O bölgedeki aşırı yüklenmeler sonucunda, bu aks düzelmeye başlar. Buna boyun düzleşmesi denir. Boyun düzleşmesi, bir ağrı nedenidir. Bu ağrı, daha boyun fıtığı oluşmadan bir düzleşme ile birlikte başlar, açıklamasını yapan Dolunay, düzleşmeye bir önlem, çare bulunamazsa veya tedavi yapılamazsa, boyun bölgesindeki disklerde, deformasyonla birlikte fıtıklaşma ve taşmalar başlayıp ilerleyerek, sinirlere baskı yapar hale gelmesi söz konusu olacaktır. Onun için daha fıtıklaşma aşaması oluşmadan, sadece boyun düzleşmesinden bile ciddi ağrılar yaşanır, dedi.

ÇEŞİTLİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ VAR

Öte yandan, gerginlikten kaynaklanan ağrılara karşı masaj, sıcak banyo ve egzersiz gibi kas gevşetici yöntemlerle ağrınızı azaltabilir ve stresinizi yok edebilirsiniz.

Genellikle düşme, kaza benzeri travmalar, en önemli etkenler arasında yer alıyor. Trafik kazası, belli bir yükseklikten boynu zedeleyecek şekilde düşme, yüz üstü düşme, spor kazaları veya boğuşma benzeri istenmeyen olaylar, boyunda ciddi hasarlar meydana getirebilir ve bu travmaların hemen hepsi de boyun ağrısına yol açabilir.

MANUEL TEDAVİ YÖNTEMİ

Bu ağrılar için yapılacak en etkili yöntemlerden bir tanesi, ağrının kaynağının tespit edilmesi için manuel yöntemlerle bir değerlendirme yapılması. Elle birtakım değerlendirme yöntemi yapılır ve sonuç alınır. Arkasından da manuel tetkikleri içeren birtakım yumuşak dokular,  deformasyonlar, oradaki sıkışmalar ve düzensiz bir dizilim varsa düzeltilir. Ağrılar nasıl başlamışsa, manuel yapılan uygulamadan sonra yavaş yavaş ortadan kalkar. Özelikle ağrı uygulaması, manuel muayene, bize yön gösteren bir vücut dilidir. Ağrıyı takip ederek, izleyerek doğru metot ulaşımını yapabiliriz, dedi.