Organ nakli konusunda önemli gelişmeler olduğunu anlatan Akdağ, 1995’te 235, 2002 yılında 729 olan organ nakli sayısının 2010’da 3 bin 172’ye yükseldiğini aktardı. Bu sayının yeterli olmadığına işaret eden Akdağ, Türkiye’de böbrek nakli bekleyen 40 bin hasta bulunduğunu vurguladı.
ORGAN BAĞIŞI NASIL YAPILIR?
Organ ve doku nakil koordinasyon merkezleri kurduklarını söyleyen Bakan Akdağ, “Böbrek nakli bekleyen hastalarımızın tamamını bir listede birleştirdik. Suiistimal ve spekülasyonları engelledik. Bağışlanan organları hiç beklemeden uygun hastaya ulaştırıyoruz” dedi.
18 yaşını doldurmuş, akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabiliyor. Bağış yapılabilecek yerler devlet hastaneleri, sağlık müdürlükleri, organ nakli yapan merkezler, konu ile ilgili çalışma yürüten dernek ve vakıflar. Buralara başvuran herkese ortalama 5 dakikada organ bağış kartı veriliyor. Sistem gereğince bağışlanan organlar Sağlık Bakanlığı Bölge Koordinasyon Merkezi’ne (BKM) ve oradan da Ulusal Koordinasyon Merkezi’ne (UKM) bildiriliyor. Organ nakli canlıdan canlıya veya beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden yani kadavradan olmak üzere iki şekilde yapılıyor. Canlıdan canlıya organ nakli böbrek, karaciğer ve akciğer gibi organlar için geçerli. Kalp gibi hayati bir organ içinse kadavradan nakil yapılması zorunlu.
GAZETE HABERTURK