Yıllar geçtikçe yaşınız ilerlese de beyninizi genç ve sağlıklı tutmak için bir şeyler yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Bilim adamları, beynin daha iyi çalışmasını ve dinç kalmasını sağlamanın yollarını araştırdılar.
Reader’s Digest dergisinde yayınlanan habere göre, işte beyninizi genç tutan yaşlanma karşıtı öneriler:
1. Hareket edin: Beyninizi sağlıklı tutmak için egzersiz yapın. Uzmanlar, aerobik egzersizin yanında ağırlık çalışmasının da işe yarayacağını söylüyorlar. Çalışmalar ise en iyi sonucun her iki egzersiz tipinin birlikte uygulanmasıyla alınabileceğini gösteriyor.
Yaşlanırken, nöron diye adlandırılan beyin hücreleriniz kendi arasındaki bağlantıyı kaybediyorlar. Bu bağlantılar ya da sinapslar düşünmek için gereklidir. Bazı araştırmalar da, aerobik egzersizin bazı zihinsel hastalıkları önleyebildiğini gösteriyor. Hatta hafızanızı eski haline getirdiği iddia ediliyor.
2. Beyninizi besleyin: Beyninizin daha iyi çalışmasının diğer yolu midenizden geçiyor. Zararlı serbest radikalleri etkisiz hale getiren antioksidan içeren gıdalar yemenin beyniniz için iyi olabileceği belirtiliyor. Fasulye, tam tahıllar, fındık, ceviz ve baharatların yanında çok renkli meyve ve sebzeler antioksidanlarla doludur.
3. Beyninizi hızlandırın: Beyniniz 30 yaşında yavaşlamaya başlıyor. Beyninizin öğrenen bir makine olduğunu söyleyen araştırmacılar, beyninizi hızlandırmak için egzersiz yapmanız gerektiğini belirtiyorlar. Beyninizi genç ve esnek tutmak için San Francisco’daki California Üniversitesi’nden Michael M. Merzenich tarafından geliştirilen yazılımı satın alabilir ya da sizi meşgul edecek ve heyecanlandıracak yeni aktiviteler yapabilirsiniz. Örneğin, pinpon oynayabilir, bulmaca çözebilir, yada yeni bir dil öğrenebilirsiniz.
4. Sakin kalın: Travmatik stres beyin hücreleriniz için iyi değildir. Stres, öğrenme ve hafıza gibi bilişsel süreçleri bozabiliyor ve insan yaşamının kalitesini sınırlandırabiliyor. Fiziksel egzersiz genellikle büyük fayda sağlar. Egzersiz, sizi sakinleştirebilir.
5. Beyninizi dinlendirin: Zihinsel gücünüzü dinlendirmenin en uç örneği uyku olabilir. Harvard Tıp Okulu’ndan araştırmacılar, ilginç çözümleri olan insanların koşullarını incelediler. Matematik problemleri de içeren araştırmada, iyi bir uykuyla dinlenen kişilerin ertesi gün problemleri çözmede iki kat daha iyi oldukları belirlendi.
6. Biraz gülün: Mizah, beynin haberci dopamin kullanan parçalarını harekete geçiriyor. Gülmek, beyin için zevklidir ve hatta bağımlılık yapıcıdır. Peki, mizah sizi daha akıllı yapar mı? Bunu söylemek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyleyen uzmanlar, ilk sonuçların ümit verici olduğunu belirttiler.
7. Yaşla birlikte olgunlaşma: Bilim adamları, bilgeliğin nörolojik seviyede nasıl işlediğini anlamaya başlıyorlar. Yaşlandıkça, milyonlarca küçük sosyal senaryolar ve gerçekler kayıt ediliyor ve bunlara yardım için istediğiniz zaman başvurabiliyorsunuz. Yaşlı insanlar problemleri çözmede daha iyidir. Çünkü kullanabilecekleri zihinsel bilgileri genç insanlardan daha fazladır.