Bel ağrısı en sık olarak mekanik sorunlar ya da yumuşak doku denilen omurga dışındaki kas ve sinir yapının problemleriyle olur. Bu problemler sonucunda sinir kökleri omurga eklemleri arasında sıkışabilir ya da omurga eklemleri zarar görebilir. Bunlarla birlikte gerginliğinde artma meydana gelen kaslar veya bağlar da ağrının nedeni olabilir. Çoğu insan hayatının bir noktasında bel veya boyun ağrısı çekmiştir yada çekecektir. Yapılan çalışmalarda Dünya’da en fazla ağrı şikayetine sebep olan durumların başında bel ve boyun ağrılarının geldiğini anlatmaktadır.
Peki bu ağrı ile karşılaştığınızda ne yapmalısınız?
Bel Ağrısında En Etkili Tedavi Yöntemi Nedir?
Çoğu bel ağrısı kendi başına düzelebilirken bazıları hastaların yaşam kalitesini oldukça azaltacak düzeyde rahatsızlık verebilir ya da düzelmiş gibi görünürken de zamanla tekrarlayabilir. Her hasta farklıdır ve bel ağrısına yönelik tek bir kesin çözüm yoktur. Ağrı çekenlere ilk önerilen, hayatlarını yavaşlatmalarıdır. Ardından tedavi için hızlıca harekete geçmek gerekir. Araştırmalar özellikle fiziksel aktivite programlarının faydalı olduğunu kanıtlamıştır. Bel ağrısı söz konusu olduğunda tedavi seçeneklerinden biri de fizik tedavi ya da bir başka adıyla fizyoterapi yöntemlerini kullanmaktır. Bilindiği üzere genel olarak fizik tedavinin amacı ağrıyı azaltmak, tekrar etmesini önlemek için uygun bir program hazırlayarak hastaları bu konuda eğitmek ve iyileştirmektir. Bu yüzden bel ağrısı problemlerinde en etkili tedavi metotlarının başında fizyoterapi gelmektedir.
Bel Ağrısı Varsa Ne Yapmalıyım?
Öncelikle bu konuda ilgili uzman bir hekime başvurmanız gerekmektedir. Çünkü bel ağrısının sebebini anlamak gerekir. Bu konuda teşhis ve tanının oluşturulması gerekir. Bu yetkide sadece hekimlere aittir. Teşhis ve tanılamanın ardından süreç ilgili fizyoterapist ile ilerleyebilir. Hasta fizyoterapi uzmanına yönlendirildiğinde öncelikle bir tedavi planı yapılır. Tedavinin bir veya iki hafta mı süreceğine yoksa iyileşmek için birkaç hafta veya aylarca rehabilitasyona mı ihtiyacı olacağı değerlendirilir. Hastaların, ağrının hafifleyip geçene kadar belli bir süre fizik tedavi (fizyoterapi) alması gerekli olabilir. Hastalar fizyoterapistle birlikte tedavi sürecini değerlendirebilir ve zaman içinde belirlenen hedefe ulaşılıp ulaşılamadığına bakılarak iyileşmenin hızlanması için tedavinin süresi uzatılabilir. Kısaca hasta teşhis ve tanısı hekim tarafından koyulduktan sonra kendisini ilgili uzman fizyoterapist’e teslim etmelidir.
Bel Ağrısı Kaç Seansta İyileşir?
Bel ağrısı atakları 2-6 hafta arası sürmüş ve sonrasında da bel ağrısı sıkça tekrarlanmışsa fizik tedavi (fizyoterapi) gerekliliktir. Bazı fizyoterapi uzmanları, özellikle ağrı şiddetli ise, fizik tedavi sürecinin daha erken başlanması gerektiğini düşünür. Çünkü fizyoterapi sürecine erken başlamak iyileşmeyi daha kalıcı ve hızlı olarak sağlayacaktır. Dolayısıyla şikayetinize yönelik tedavi programı probleminize göre fizyoterapistiniz tarafından belirlenecek olup en fazla 8-10 seans aralığında kalıcı bir şekilde çözüme kavuşacaktır.
Bel Ağrısında Fizik Tedavi Nasıl Uygulanır?
Bel ağrısı içi fizik tedavi programının genellikle iki bileşeni vardır:
- Aktif Fizik Tedavi Yöntemleri: Egzersiz, doğru hareket, günlük yaşam düzenlemeleri, beslenme, çevresel faktörlerde düzenlemeler
- Pasif Fizik Tedavi Yöntemleri: Manuel Terapi, osteopati, psikonöroimmünoloji, GTOS Terapi, Pasif egzersizler
Aktif fizik tedavide; egzersizler omurgayı rehabilite etmek için pasif olarak uygulanan tedavilere ek olarak uygulanır. Bu egzersizler öncelikle hastanın kendi kendine yapabileceği esneme, germe, açma hareketleridir. Bunlar hasta tarafından her gün düzenli olarak ve özellikle fizyoterapistin gösterdiği ve oluşturduğu şekliyle bir rutin haline gelmesi ve sürekli yapılması sağlanmalıdır. Tedavinin en önemli parçası hastanın kendi yaptığı egzersizlerdir.
Pasif fizik tedavide ise; uzman fizyoterapistler bel ağrısına yönelik uygulanacak fizyoterapi ve rehabilitasyon programında hastanın yaşadığı ağrı şikayetini daha iyi yönetilebilir bir seviyeye getirmeye odaklanırlar. Bu yöntemde tedavinin pasif olarak kabul edilmesinin sebebi direkt hastaya fizyoterapist tarafından uygulanmasıdır. Bu tedavi içinde manuel terapi, osteopati, gtos terapi ve yatak içi egzersizler bulunur. Vücuda dışarıdan uygulanan bu yöntemler ilaç, iğne vb. uygulamaları içermediği için hasta açısından endişe verici değildir. Konforlu bir iyileşme için fizyoterapistinize danışın.