Bebeğinizdeki Lekelere Dikkat!

Yetişkin Sağlığı
  Uzmanlar, damar tomurcuğu şeklinde gelişen bu iyi huylu tümörün tehlikesiz bir lezyon olmasına rağmen bazı durumlarda ciddi sorunlar yaratabileceğine dikkat çekiyor. Estetik ve Plastik Cerrahi ...
EMOJİLE

 

Uzmanlar, damar tomurcuğu şeklinde gelişen bu iyi huylu tümörün tehlikesiz bir lezyon olmasına rağmen bazı durumlarda ciddi sorunlar yaratabileceğine dikkat çekiyor.

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Deniz İşcen yüzde veya vücutta görülebilen bu deri lekelerinin, bazı durumlarda kendiliğinden solup gittiğini bazı durumlarda ise küçücükken hızla büyüyen kan kesecikleri haline gelebildiğini söyledi.
 

"Çocukla birlikte büyüyen kitle zamanla deformasyonlara yol açar. Göz kenarındaki minik bir kitle hızla büyüyerek gözü kaplayabilir, hatta kör bile edebilir. Kitle büyümesiyle birlikte hem ilgili organların işlevlerinde sorun olur hem de yüz gibi vücudun en dikkat çeken bölümündeki bu tip bir sorun sonucu çocuğun psikolojisi bozulabilir" dedi.

Prof. İşcen, "Çocuk doğduğunda bu leke pek yoktur, 15 gün içinde kırmızı bir leke olarak belirir ve büyümeye başlar. Olay damarsal bir malformasyon yani damar sisteminin oluşumunda yapısal bir bozukluksa doğuşta da olabilir. Bu küçük olduğu için fark edilmeyebilir. Giderek yavaş veya hızlı bir şekilde büyür" şeklinde konuştu.

Sorun oluşturmayan bir hemanjiomun tedavi gerektirmediğini, kendiliğinden geçene dek üzerinde yara yapmamaya, kanatmamaya dikkat edilmemesi gerektiğini ifade eden İşcen şöyle devam etti: "Zaten giderek küçülecek, iz bırakmadan ya da yerinde yanık izine benzer bir iz bırakarak kaybolacaktır. Ancak göz kapakları, burun kanatları, dudaklar, genital bölge gibi özel bölgelerde sıklıkla deformasyona, şiddetli kanama ve yaralara yol açabileceği için bu lezyonun iyi takip edilmesi gerekiyor. Tedavi yöntemleri arasında oluşan komplikasyonlara yapılan basit pansumanlardan, sklerozan tedavilere, lazerden cerrahi tedaviye dek değişik yöntemler uygulanabilir."

Hemanjiom, yeni doğanlarda damar tomurcuğu şeklinde gelişen bir dokudur. Genellikle 6 aya kadar büyür ve 1-1,5 yaşından sonra tamamen küçülür ve kaybolur. Ancak büyümesi durumunda sorun daha da ciddileşir. Bu nedenle hastanın kontrol altında olması gerekir. Üzeri düz, deriden fazla kabarmayan tipinden başka kavernöz dediğimiz, içi kan dolu bir kesecik şeklinde olanları ve hızlı büyüyenleri de vardır. Hemanjiom için beklemek, diğerleri için ise iyi bir planlama gereklidir.

iyiylikgüzellik