Bayramda Şeker ve Çikolata Yemeyin!

Yetişkin Sağlığı
Mübarek Ramazan bayramına sayılı günler kala Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi lideri Kemal Özer, bayramın vazgeçilmez ikramları arasında bulunan şeker, çikolata ve lokum gibi yiyeceklerle ilgili önem...
EMOJİLE

Mübarek Ramazan bayramına sayılı günler kala Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi lideri Kemal Özer, bayramın vazgeçilmez ikramları arasında bulunan şeker, çikolata ve lokum gibi yiyeceklerle ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Özer, öncelikle Türkiye’deki bayram harcamaları hakkında bilgi verdi.

"Biz Türkiye’nin bayram harcama rakamlarını verelim, siz 1,7 milyar Müslüman’ın harcamalarını tasavvur edin" diyen Özer’in bayram harcamaları ile ilgili yorumu şöyle:
 
"Geçtiğimiz Ramazan bayramı öncesi son yedi günde Türkiye, kredi kartı ile 1 milyar 263 milyon 116 bin 778 TL harcama yapmış. Nakit harcamalar da eklendiğinde bu rakam 2 milyar TL’yi yani 1,3 milyar doları buluyor. Yaklaşık 250 milyon dolarını geçtiğimiz Ramazan bayramında harcadığımız şeker, lokum ve çikolata için yıllık 1,5 milyar dolar ödüyormuşuz.

Bayramlar, özellikle büyükşehirlerde yaşayıp birbirini göremeyenler ve gurbette olanların birbirlerini ziyaret etme ve zaman ayırmaları için bulunmaz günler. Malum ziyaretlerde genellikle şeker ve çikolata ikram edilir. Hürriyet’in haberine göre bir çikolata firmasının müdürü ekonomik durumu iyileştikçe şeker yerine çikolata ikram edildiğini ve tüketimin hızla arttığını belirterek geçen yılki 220 milyon liralık çikolata tüketiminin bu yıl artmasını beklediklerini belirtiyor."
 
Özer, bu verilere, meselenin diğer boyutlarını bir kenara bırakıp sadece sağlık açısından bakılsa bile ürkütücü olduğu görülür yorumunu yaptı.

Peki, bu bayram ne yapmalı?
 
"Bu bayram kendinize ve sevdiklerini bir iyilik yapıp lokum, şeker ikram etmeyin ve ikramları da kabul etmeyin" diyor Kemal Özer.
 
İkramları kabul etmeme nedenini ise şöyle açıklıyor; “Şekerden mâmul ürünler ve menşeini bilmediğimiz sağlıksız katkılar içeren ürünleri tüketmeme kararı aldım. Size de tavsiye ederim.”

ŞEKERLEMELERDEKİ TEHLİKE
 
"Misafirlerimize “helal ve temiz” olan gıdaları ikram etmeliyiz" diyen Özer, şekerleme tarzı yiyeceklerdeki tehlikeye dikkat çekiyor:

"Bir çok hastalığın nedeni olmanın yanı sıra, sağlıksız hücrelerin beslenmesini sağlayan bu nedenle oldukça tehlikeli bir ürün olan şekerin zararlarını tekrarlamaya gerek yok. Lokum, şeker ve çikolataların hangi şartlarda üretildiğini ve içeriğine eklenen katkıların sağlık ve dini açısından taşıdığı sıkıntıları bilen birinin, bu ürünlere tenezzül etmesi zaten mümkün değil.  Bu yüzden, bu bayram her türlü şeker, lokum ve çikolatadan uzak durulmalı."

Peki, ne yemeli?

Bu konuda, Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi lideri Kemal Özer’in tavsiyesi şu:
 
"Şekerleme türü yiyeceklerin yerine başta hurma, ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler ve meyve ikram etmeliyiz. Ancak ceviz, fındık ve badem içi almak hem pahalı hem de böceklenmesini engellemek için kimyasallar kullanıldığı gibi, ışınlama yapılarak radyasyon verilmekte. Bakliyat ve kuruyemişte gıda ışınlaması yapıldığını sakın göz ardı etmeyin. Badem, ceviz ve fındığı kabuklu alıp kendiniz kırın."

Özer’in asıl dikkat çektiği yiyecek ise, maalesef sadece Ramazan aylarında soframızı süsleyen hurma. Protein değeri çok yüksek olan hurma hakkında Özeri’n açıklamaları ise şöyle:

"Bir ‘prof(!)’ çıkmış ‘günden 3 hurmadan fazla yemeyin şişmanlatır’ diyor. Bu tür ‘doktor efsanelerini’ umursamaya gerek yok. Bendeniz günde yaklaşık 15-20 hurma yiyorum. Hiç de şişmanlamıyorum. Bilakis hamd olsun hem formunda hem de sağlıklıyım. (Bu demek değildir ki aşırı hurma tüketin elbette bunu demiyoruz. İslam bize mutedil olmayı emreder)

Bazı kalitesiz hurmalar yıkanıp, su ve glikoz eklenip, ambalajlanarak, çok ucuza satılıyor. Lütfen bunları da almayın. Ayrıca artık her yerde "Kudüs Hurması" maskesiyle İsrail’in genetik hurmaları satılıyor. Bu hurma, Filistinlilere değil, İsrail’le ait ve Kudüs üzerinden şeytanî bir pazarlama söz konusu. Akleden Müslümanlar bu oyuna zaten gelmez."