Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celal Çerçi, insanların sağlıklı yaşayabilmesi için kilolarını kontrollü şekilde takip etmeleri gerektiğini söyledi.
Kalp rahatsızlığı, şeker gibi hastalıklar başta olmak üzere birçok hastalığın temelinde şişmanlığın yattığına dikkati çeken Doç. Dr. Çerçi, "Şişmanlık basite alınıyor ama aslında ciddi bir sorun. Şişmanlığı bir hastalık olarak görüyorlar. Oysaki şişmanlık ciddi bir rahatsızlık. Bu rahatlık onlarda herhangi bir engel oluşturmuyor ve kilo almaya devam ediyorlar" dedi.
Şişmanlığın tedavi edilebildiğini belirten Doç. Dr. Çerçi, "Çareyi yanlış adreslerde arıyorlar. Oysaki tıpta bu hastalığın tedavisi mümkün. Uyguladığımız yöntemle şişmanların sağlıklı bir şekilde zayıflamasını sağlıyoruz" diye konuştu.
Şişmanlığı tedavi etmek amacıyla öncelikle iştahı kesmek için halk arasında bilinen kelepçe yöntemini uyguladıklarını bildiren Doç. Dr. Çerçi, bu yöntemi ameliyatsız da gerçekleştirebildiklerini ve olumlu sonuçlar aldıklarını kaydetti.
Doç. Dr. Çerçi, "Halk arasında kelepçe olarak bilinen bir yöntem var. Midenin çevresinde serbestleşmiş yemek borusu ile midenin birleştiği yakın bir bölgeye silikon bir bant takılıyor. Genişliği de cilt altına konulan bir rezerv ile ayarlama yapılabiliyor. O bandı koyduktan sonra mide hacmi daralıyor ve mide küçüldüğü için hasta tokluk hissediyor. Bu yöntem ile hasta daha sağlıklı zayıflamış oluyor. Etkisini de zaten kısa süre içinde görüyor. Bu yöntem bazı yerlerde ameliyatla uygulanıyor ancak SDÜ’de kapalı yapıyoruz. Yani ameliyatsız gerçekleştiriyoruz. Bıçak izi yok, sadece iğne tekniği ile bunu gerçekleştiriyoruz. Bu yöntem Türkiye genelinde sayılı merkezlerde uygulanıyor. Bu nedenle şişmanlık sıkıntısı çeken hastalarımızın bize başvurmasını istiyoruz" dedi.
Kapalı sistemle gerçekleştirilen operasyonda hastanın uygulamadan bir gün sonra taburcu olabildiğini bildiren Doç. Dr. Çerçi, operasyonun riskinin daha az olduğunu söyledi.
Söz konusu operasyon için Sosyal Güvenlik Kurumu‘nun ilaçları veya tedaviyi ödemeye ilişkin bir çalışması olduğunu belirten Doç. Dr. Çerçi, "Şişmanlık pahalı bir hastalık olarak görülüyor. Çünkü şişmanlıktan doğan hastalıkların tedavisi daha güç ve daha pahalı. Ancak şişmanlığın önüne geçildiği takdirde ileride doğabilecek hastalıkların da önüne geçilmiş oluyor. Devlet bu olaya bu şekilde bakıyor. Sağlık Bakanlığının da şişmanlığın tedavisinin karşılanması konusunda ciddi bir çalışması var. Hatta bazı tedavilerde karşılama yapılıyor" dedi.