3 Bin 500 Kişiye Bir Doktor

Yetişkin Sağlığı
Türkiye’nin birçok bölgesinde denenen aile hekimliği uygulaması İstanbul’da da hayata geçti. Sosyal güvencesi olsun olmasın her İstanbullunun artık bir aile hekimi var. Ücretsiz uygulama i...
EMOJİLE

Türkiye’nin birçok bölgesinde denenen aile hekimliği uygulaması İstanbul’da da hayata geçti. Sosyal güvencesi olsun olmasın her İstanbullunun artık bir aile hekimi var. Ücretsiz uygulama ile çocuklarda aşılama ve kadınlarda gebelik takipleri, 15-49 yaş arası kadınların özellikle kanser gibi hastalıklar açısından izlenmesi mümkün olacak. Ayrıca bakıma muhtaç hastaların tespiti gibi tedavi edici hizmetler de verilecek. Aile hekimliği sisteminde sevk zinciri uygulanmayacak.

Aile hekimliği uygulaması ile birlikte sağlık ocakları kapatılacak. Aile hekimliğinin en önemli avantajı, sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar da hizmetlerden ücretsiz yararlanabilecek. Aile hekimliği uygulaması ile aşılama bebek ve çocuk, gebe ve loğusa takipleri, 15-49 yaş arası kadınların özellikle kanser gibi hastalıklar açısından takibi, bakıma muhtaç ve yatalak hastaların tespiti, obezitenin önlenmesi gibi tedavi edici hizmetler verilecek. İl dışından gelenler de istediği aile hekimlerine misafir hasta olarak muayene olabilecek, bu kişilerin sağlık kayıtları daha sonra kendi aile hekimine elektronik ortamda iletilebilecek. Ayrıca vatandaşlar istedikleri hekimi tercih edebilecekler. Çocuklar ise yine ebeveynlerinin tercih ettiği hekime kaydettirilebilecek.

Aile hekimleri tedavi edici hizmetlerin dışında koruyucu hizmetlerden de sorumlu olacak, bölgesindeki hamile, kronik hasta, bebek ve engelli vatandaşların takibini de yapacak. Aile hekimi, kontrol için kendisine gelmeyen vatandaşlarla iletişime geçecek, hastaların takipleri, aşıları ve tedavileri ile ilgili kayıt tutacak. Bunun dışında rehabilite edici hekimlik görevini de üstlenecek, psikiyatrik sorunu bulunan ya da kendisine gelemeyecek durumda olan hastaları, kendi evlerinde ziyaret edecek, bakım ve tedavilerini üstlenecek. Aile hekimi öncelikle koruyucu sağlık hizmeti sunacak. Sağlık problemlerinin boyutuna göre müdahalede bulunacak. Bu müdahale muayene, danışmanlık hizmeti ve tedavi olabileceği gibi bir başka uzmanlık dalına sevk de olabilecek.

Aile hekimliği uygulaması ile birlikte sağlık ocakları kapatılarak, isimleri "Aile Sağlık Merkezi" olarak değiştirilecek. Bu yerler aile hekimlerince ofis olarak kullanılacak. Bu merkezlerde, sağlık ocaklarında yapılabilecek her türlü sağlık hizmeti verilecek. Kişi, aile hekimini değiştirme hakkına sahip olacak.

Ücretsiz olarak hizmet verecek aile hekimleri, hizmet verdikleri kişi başına devletten ücret alacak. Vatandaşlar, 930 aile sağlığı merkezinden sağlık ocağında sunulan hizmetlerin tamamını alabilecek. Aile hekimliği sisteminde sevk zinciri uygulanmayacak. Yani isteyen istediği hastaneye aile hekiminden sevk almaksızın gidebilecek. Ancak, halen uygulanmakta olan katılım paylarını ödemesi gerekecek. Sadece devlet hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri değil, Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşması olan özel hastaneler ile üniversite hastaneleri veya vakıf üniversitelerinin hastanelerinde de sevksiz muayene mümkün olacak. İstanbullular T.C. kimlik numarasını İl Sağlık Müdürlüğü’nün www. istanbulsaglik.gov.tr adresindeki ilgili alana yazarak aile hekiminin kim olduğunu öğrenebilecek.