Uykusuzluğun İlacı!

Şifali Bitkiler
Avrupada uykusuzluğa ve ankisiyeteye karşı kullanılmaktadır. İtalya, Belçika ve İsviçre  gibi ülkelerde  uykusuzluk proplemi için reçetesiz satılan bir ilaç olarak onaylanmıştır. Latince adı...
EMOJİLE

Avrupada uykusuzluğa ve ankisiyeteye karşı kullanılmaktadır. İtalya, Belçika ve İsviçre  gibi ülkelerde  uykusuzluk proplemi için reçetesiz satılan bir ilaç olarak onaylanmıştır. Latince adı Valeriana officinalis olan bitki ülkemizde kedi otu kökü olarak tanınmaktadır. Bitkinin kullanılan kısımları taze yada kurutulmuş kökleridir. Ülkemizde 10 civarında Valeriana türü vardır. 

Bilimsel literatürde, kedi otunun farmakolojisi ile ilgili 200 den fazla bilimsel inceleme yayınlamlanmıştır. Avrupa ülkelerinde kediotu kökü uykuya yardımcı olarak resmi kabul görmektedir. Avrupalı bitkisel ilaç üreticileri koalisyonu, Amerikan FDA’sına, reçetesiz bir uyku yardımcısı olarak sunulmasına izin vermesi için dilekçe vermiştir.

Kedi otu kökünün insanı sakinleştirdiğine, beyni yatıştırdığına, uykusuzluğa karşı yararlı olduğu anksiete’yi azalttığı stresi giderdiği ve kasları gevşettiğine yönelik bir çok kanıt bulunmaktadır.

Kedi otu bitkisi ile ilgili yapılan araştırmalarda uykuya dalmayı kolaylaştırdığı, uyku zamanını uzattığı, derin uyku aşamalarını artırdığı ve uyku kalitesini ciddi bir şekilde artırdığı gözlemlenmiştir.

Sedatif etkisinin valeriapotriatlardan, gevşetici etkisinin valerianikasitten kaynaklandığı belirtilmektedir.

Kediotu kökü birçok ülkede güçlü ve riskli yatıştırıcı ilaçlara yönelik bir alternatif olarak onaylanmıştır.

Sakinleştirici ve yatırtırıcı sentetik ilaçların bağımlılık yapma ve yüksek dozdan kaynaklanan toksisite gibi ciddi yan etkileri bulunmaktadır.

Kediotu kökünün diğer sentetik ilaçların aksine  bağımlılık yapmadan  güvenli ve hafif bir biçimde sakinleştirici etkiye sahip olduğu belirtilmektedir.

Kedi otu kullanımı ertesi gün sersemlik, uyuşukluk, konsantrasyon bozukluğu, zihinsel karmaşa ve fiziksel performansta düşüklük gibi yan etkilere neden olmaz.

Almanyada yapılan bir araştırmada kediotunun yatıştırıcı bileşimlerinin, beyin hücrelerinde, barbituratlar ve benzodiazepinler ile aynı reseptörlere bağlanabildiği tespitini ortaya çıkarmıştır.

Kediotunun içinde valerenik asit ve valepotriatlar gibi kimyasal maddeler tanımlanmış olmakla birlikte kediotunun içindeki hangi maddenin merkezi sinir sistemini yatıştırdığı tam olarak bilinmemektedir. Kediotunda yüzden fazla aktif kimyasal madde olduğu belirtilmektedir.

Daha iyi bir uyku, hafif ankisiyete, gevşemek ve stresli anlarda sakinleşmeye yardımcı olmak amacıyla kullanılmaktadır.

Kedi Otu Nasıl Kullanılır ?
Gün içerisinde kullanılabileceği gibi uyku için geceleyin yatmadan önce de alınabilir.

Gün içinde anksiyete karşı 150-300 miligram, uykusuzluk içinse yatmadan 1 saat önce 300-500 miligram kullanımı tavsiye edilmektedir.

Valeryanik asit içeriği (%0.8 valerenik asit) standardize edilmiş ve suda eriyen ekstre kaydının yer aldığı ürünler alınmalıdır.

E Komisyonu Hint ve Meksika kökenli ekzotik kediotunu değil, Avrupa kökenli kediotunun gece sedatifi olarak kullanımını uygun görmektedir.

Sarı kantaron, şerbetçiotu gibi bitkilerlede kombine edilebilir.

Kedi Otu Yan Etkileri Varmıdır ?
Genel kullanım dozunun yan tesirleri çok azdır. Belirtilen dozdan daha fazla oranlarda alınması halinde  huzursuzluk, baş ağrısı, görmede bulanıklık, sabahları halsizlik gibi durumlar görülebilir.

Devamlı kullanımlarda 4-6 haftada bir kullanıma ara verilmesi tavsiye edilmektedir. Aksi takdirde uyarıcı etki göstermeye neden olabilir.

Diğer sentetik ilaçlarla bir arada kullanılmamalı.

İki yaşın altındaki çocuklar ve hamile, emziren kadınlar kullanmamalıdır.

Kedi otu hapı eczanelerde Valerian Root Extract adıyla satılmaktadır.

Çay ya da tentür olarak da kullanılabilir.

Kediotu Çayı : Kedi otu çayı sıcak ya da soğuk suda demlenerek içilebilir.

2.5 gram bitki (1 çay kaşığı) kaynar suda 10 dakika demlendiktan sonra süzülerek içilir.

1 tatlı kaşığı ince kıyılmış kök, bir bardak soğuk suda 10 saat bekletildikten sonra ısıtılarak içilir.

 

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/