Tahin susam tohumlarının öğütülmesiyle yapılan ve geçmişi yüzyıllara dayanan bir besindir. Tahinin kalp sağlığının korunmasına, bağışıklık sisteminin güçlenmesine, vücutta iltihabın azalmasına ve bazı kanser risklerine karşı faydalı olabileceği şeklinde bilgi vardır.
Tahin LDL, trigliserit, yüksek tansiyon sorunları için risk faktörlerinin azaltılmasına ve kalp sağlığının korunmasına katkı sağlamaktadır. Yakın geçmişte yapılan bilimsel çalışmalar düzenli tahin tüketmenin yüksek kolesterol, trigliserit ve tansiyon değerleri üzerinde olumlu etkileri olduğunu ve kalp hastalıkları riskini azaltabileceğini ortaya koymuştur.
Tahinin düzenli tüketilmesi iltihaplanmanın azaltılmasına da katkı sağlar. Vücuttaki kronik iltihaplanma dokulara ve organlara zarar vererek kanser dahil birçok hastalığa, diyabet ve otoimmün bozukluklara yol açar.
Tahinde kanser hücrelerine karşı koruma sağlayabilecek doğal bir bileşik olan sesamol bulunur. Sesamol üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar özellikle karaciğer, deri, kolon ve rahim ağzı kanseri risklerine karşı koruma sağlayabileceğini ve bu kanser türlerinin büyümesinin, yayılmasının önüne geçmede faydalı olabileceğini ortaya koymuştur.
Tahin antioksidanlar bakımından zengindir ve tahin bu özelliği ile vücudu çeşitli hastalıklara karşı korur. Tahinde bulunan ve lignanlar olarak bilinen antioksidan maddeler vücuda zarar veren serbest radikallere karşı savaşır. Düzenli tahin tüketimi ile özellikle kalp hastalıkları, tip 2 diyabet ve bazı kanser türlerine karşı koruma sağlar. Tahin ayrıca serbest radikallerin karaciğere verebileceği hasarların da azaltılmasına katkı sağlayabilmektedir.
Besin değeri;
Tahin, susamın besin değerlerini yoğun bir şekilde içerir ve protein, lif, B vitaminleri, diğer önemli vitamin-mineraller bakımından zengindir.
Tahin, yukarıda belirtilen besin değerlerine ek olarak iyi bir bakır kaynağıdır. Bakır, demir emilimi, kan pıhtı oluşumu ve kan basıncı için gerekli olan bir mineraldir.
Tahin mideye iyi gelir, zengin lif içeriği sindirim sisteminin iyi çalışmasını sağlar.
Tahin ve susam tohumları içeren diğer besin maddeleri antibakteriyel özelliklere sahiptir. Düzenli tahin tüketimi diyabete bağlı ayak yaraları ve diğer vücut yaralarının iyileşmesine katkı sağlar.
Tahinin içerisinde beyin sağlığı için faydalı olabilecek ve bunama, Alzheimer gibi nörolojik sağlık sorunlarına karşı koruma sağlayabilecek bileşikler bulunur. Tahinin beyin sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinin susam tohumumdaki antioksidanlardan kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet olarak, hergün 1-2 yemek kaşığı tahin tüketerek vücudumuzun sağlıklı beslenmesine ve hastalıklara karşı daha dirençli olmasına katkı sağlayabiliriz.
İlaçlar sağlıklı yaşamımız için elbette önemlidir ancak, besinlerimiz ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarımız ilaçlardan çok daha önemlidir. Bunu hiç aklımızdan çıkarmayalım.