Sofralık zeytinde tuz azaltıldı

Şifali Bitkiler
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Sofralık Zeytin Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğle, sofralık zeytinlerin tekniğine uygun ve hijyenik...
EMOJİLE

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Sofralık Zeytin Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğle, sofralık zeytinlerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, muhafaza edilmesi, depolanması, taşınması ve pazarlanmasını sağlamak üzere ürünlerin özellikleri belirlendi.

Mevcut durumda piyasada yüzde 10-12 olan sofralık zeytinlerdeki tuz oranı, yeni düzenlemede ağırlıkça en fazla yüzde 8’le sınırlandırıldı. Düzenlemeye göre 100 gramda en fazla 4 gram tuz içeren sofralık zeytinler için “az tuzlu” ifadesi kullanılabilecek.

Etiketlerde yöre adı bulunmayacak

İşleme şekillerine göre zeytinler doğal ve işlem görmüş zeytin olarak iki ana başlık altında toplanacak. Tüketiciler sofralık zeytin etiketlerinde kendiliğinden tatlanan zeytinler için “doğal” ifadesini salamura, sele, kurutulmuş şeklinde işleme tekniğiyle birlikte görebilecekler. “Gemlik, Edremit” gibi ifadelerin etiketlerde ürün ismi olarak yer almasına izin verilmeyecek. Zeytinin özel bir çeşide ait olması halinde tüketici etiket üzerinde bu çeşidi örneğin “Gemlik zeytini” olarak değil, “Gemlik çeşidi” olarak görecek.

Sofralık zeytinler, kendine özgü tadı ve kokusu dışında yabancı tat ve koku içermeyecek, kokuşmuş ve küflenmiş olmayacak.

Zeytin satışı satıcı  kontrolünde yapılacak, ürünün kapalı ortamlarda muhafaza edilmesi ve alıcının rahatlıkla görebileceği büyüklükte özelliklerin yer aldığı etiketler tezgahta yer alacak.

Çekirdeksiz ve çekirdeği çıkarılarak işlenen zeytinlerde; 5 miligramdan fazla gelen çekirdek parçaları veya bütün çekirdek miktarı, en fazla 100 gramda 2 adet olacak.

Zeytin yabancı madde içermeyecek. Ancak, üretim teknolojisi gereği üründe bulunmaması gereken çekirdek, yaprak, sap, zeytin parçaları ve dolgu maddeleri gibi maddelerin miktarı en fazla 100 gramda 5 adet olacak.

Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri tarafından 31 Aralık 2014’ten önce piyasaya arz edilen ürünlere, 31 Aralık 2016 tarihine kadar uyum süresi verildi.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107