Sebze ve Meyveler Şifa Dağıtıyor

Şifali Bitkiler
Yaz sebze ve meyveleri, kanserden kalp krizini önlemeye, hücreleri yenilemekten yorgunluğa birebir geliyor. Diyetisyen Yeşim Çelik, yaz sebze ve meyvelerinin insanlara şifa dağıttığını söyledi. Karpuz...
EMOJİLE

Yaz sebze ve meyveleri, kanserden kalp krizini önlemeye, hücreleri yenilemekten yorgunluğa birebir geliyor. Diyetisyen Yeşim Çelik, yaz sebze ve meyvelerinin insanlara şifa dağıttığını söyledi. Karpuzun hem likopen hem de vitamin ve mineral açısından zengin, antioksidan kapasitesi yüksek bir yaz meyvesi olduğunu kaydeden Çelik, karpuzda bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan Beta karoten içerdiğini söyledi. İyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleyen karpuzun bağırsak kanserini önlemesinde önemli rol oynadığını kaydeden Çelik, şöyle konuştu: "Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan Cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Kavun da endişe ve uykusuzluğa iyi gelir. Bağırsak ve cilt kanserine karşı Amerikan Kanser Topluluğu’nca tavsiye edilmiştir. Erikte yüksek antioksidan kapasitesi yanında detoks yapıcı gücüyle de önemli bir anti-aging besindir. Kalp çarpıntısını azaltır. Bağırsakları yumuşatıcı bir etkiye sahiptir. İştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Diş temizliğine yardımcı olur."

Çelik, yazın en çok tüketilen meyvelerden kayısının ise kanserin, özellikle akciğer kanserinin, kalp hastalıklarının ve kataraktın önlenmesine yardımcı olduğunu söyledi. Çelik, "İçerdiği kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik erimesinin önlenmesine faydalıdır. Kan yapıcı, cildi ve saçı canlı tutma özelliği var. Lifli bir meyve olduğundan bağırsakları korur ve pekliğe iyi gelir. Kansızlığa iyi gelir. Sinirleri gevşetip uyku verir" dedi. Çelik, şeftalinin kalp rahatsızlıkları ve kansere karşı vücudu koruduğunu, sindirim sistemini çalıştırdığını söyledi. Şeftalinin hazmı kolaylaştırdığını ve böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağladığını dile getiren Çelik, çileğin de sigara dumanının etkilerini azalttığını belirtti. Çileğin kansere yakalanma riskini azalttığını anlatan Çelik, şunları söyledi: "Mide ve bağırsak zayıflıklarını giderir. Sakinleştirici etkisi vardır. Safra kesesi hastalıklarına iyi gelir. Yüksek ateşi düşürür. Suyuyla gargara yapılırsa diş taşlarının oluşmasını engeller. Cilde canlılık kazandırır. Kiraz, idrar söktürücü özelliğiyle böbreklerin dostu böbreklerin taş ve kum yapmasını önlediği ve varsa zamanla dökülmesini sağlar. Safra kesesi taşının dökülmesine yardımcı olur. Sindirim gücünü artırıyor. Yapısındaki bol fosforuyla sinirleri kuvvetlendirerek sakinlik sağlar. A vitamini kaynağı karoten içeren kiraz, aynı zamanda gözlerin dostu. İçerdiği antosiyanin maddesinden dolayı ağrıların dindirilmesine yardımcı olur. Vişne içerdiği ‘antosiyanin’den dolayı kas ağrılarını hafifletir. Şeker oranı düşük olduğu için az kalori içerir. Ateş düşürür, susuzluğu giderir. İdrar söktürücü özelliği vardır."

ÜZÜM HÜCRELERİ YENİLİYOR

Uzmanlar, üzümün kabuğu, içeriği ve çekirdeğinin ortalama 20 civarında değişik antioksidan madde ihtiva ettiği belirtiyor.

Diyetisyen Yeşim Çelik’e göre, böbreklerin çalışmasını uyarıp kalp atışını düzenler. Karaciğeri temizleyen siyah üzüm, kabukları ve çekirdekleriyle yenirse hücre yenileyicidir. Patlıcanın A vitamini, fosfor ve kendine has bazı esanslara sahip olduğunu söyleyen Çelik, patlıcanın sinirleri teskin edip kalp çarpıntısını gidermeyi de sağladığını belirtti.

UZMANLAR YAŞLILARA KABAĞI ÖNERDİ

Enginarın karaciğer ve kalbin en iyi dostu olduğunu ve kanı temizlediğini anlatan uzmanlar, enginarın yorgunluğu gidermeye yardımcı olduğunu ve vücuda dinçlik verdiğini söyledi. Semiz otunun da kanama hastalıklarına faydalı olduğunu ve kanı temizlediği belirtildi.

Uzmanlar, domatesin likopen kanser riskini azalttığını belirterek, damarları koruduğunu ve belleği desteklediğini söyledi. Kabağın kolay sindirilebilen bir sebze olduğu için hasta ve yaşlı kişilerin diyetinde yer alması gerektiğini tavsiye eden uzmanlar, kabağın özellikle başta akciğer kanseri olmak üzere, bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltan etkileri olduğunu bildirdi.

Uzmanlar, günlük olarak kadınların bin 500- bin 800 kalori, erkeklerde 2 bin -2 bin 400 kalori harcaması gerektiğini söyledi. Yazın alınan enerji miktarı daha düşük olduğu için kilo vermenin çok daha kolay olacağını belirten uzmanlar, bu yüzden yapılan egzersizlere göre harcanan kalori miktarlarına dikkat edilmesini istedi. Uzmanlar, tırmanma sporunu yapanların saatte ortalama 370 kalori harcadığını belirterek, diğer sporlar hakkında da şu bilgileri verdi: "Dans etme 330 kalori, golf 330 kalori, bisiklete binme 290 kalori, yürüme 280 kalori, ağırlık kaldırma 220 kalori, streçing 180 kalori, koşma 590 kalori, bisiklet 590 kalori, yüzme 510 kalori, aerobic 480 kalori, yürüme 460 kalori, basketbol oynama 440 kalori ve ağırlık kaldıranlar da saatte 440 kalori harcıyor."