Bitkilerin pek çok hastalık ve rahatsızlığın çözümünde kullanılması gün geçtikçe artıyor. Bunlar arasında 7’den 70’e pek çok şikâyetin giderilmesinde kullanılan bitkilerden biri de rezene. Rezene, küçük, sert, ezilince anasona benzeyen kendine has koku veren meyveleri olan bir bitki.
Bitkiye de meyvesine de “rezene” ismi verilir. Ülkemizde Batı ve Güney Anadolu’da tarımı yapılır Bir de yabani rezene var ki bilhassa Batı Anadolu’da “arapsaçı” adı ile biliniyor. İlkbaharda toprak üstü kısmı toplanıp sebze olarak satılıyor ve etli yemeği pek seviliyor. Rezene, çeşni ve baharat olarak kullanılmasının yanında daha çok çay olarak yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bu şekilde kullanıldığında pek çok şifalı etkisini de ortaya seriyor.
Rezene bu yararlı etkileri yapısında bulunan değişik maddeler vasıtasıyla sağlıyor. Bunlardan en önemlisi yüzde 2-4 oranında bulunan uçucu yağ . Bu uçucu yağ anetol, fenkon gibi maddeler taşıyor. Birkaç yıl beklemiş veya kötü şartlarda saklanmış rezenede uçucu yağ oranı düşüyor. Bu da istenen etkinin azalmasına hâttâ kaybolmasına bile sebep olabilir. Bu yüzden, açıkta satılan rezenenin tüketilmesi tavsiye edilmiyor.
Rezenenin nane, anason, papatya ile olan karışımları da poşet çaylar halinde piyasada bulunuyor. Gaz, hazımsızlık ve benzeri sindirim sistemi rahatsızlıklarında bu çaylar da rahatlıkla kullanılabiliyor.
Bugün