Meyve ve sebzelerdeki mor renk genellikle antosiyanin adı verilen besinlerin işaretidir. Diğer fitobesinler gibi vücudunuzun çalışması için bunlara ihtiyacı yoktur, ancak bunlar hücrelerinizi hastalığa yol açabilecek hasarlardan korumaya yardımcı olurlar. Bu bakımdan mor renkli yiyecekler sağlık açısından çok büyük bir öneme sahiptir.
Erik
Erik insanların aklına gelen ilk mor yiyeceklerden biridir. Bir meyvede ne kadar çok renk varsa, o kadar çok antosiyanin vardır. Olgunlaşmış meyveler ayrıca daha fazla kullanılabilir besin maddesine sahiptir. Ayrıca, mesela eriğin kabuğu, içindeki etli kısımdan 20 kat daha fazla antioksidan içerir.
Yabanmersini
Yabanmersinindtki antosiyaninler mor renkle bağlantılı olsa da, pigmentler kırmızıdan maviye kadar değişebilir. Yaban mersini, böğürtlen, çilek, siyah frenk üzümü ve dutların hepsi benzer özelliklere sahiptir. Yaban mersini tüketen çocuklar ve yetişkinler üzerinde yapılan çalışmalara göre, bu meyve beyin gücünüzü ve ruh halinizi arttırır. Bilim insanları antosiyaninlerin beyin hücrelerinin birbirleriyle irtibat kurmasına yardımcı olduğunu düşünüyor.
Kırmızı Patates
Antosiyaninlerin yanı sıra, potasyum, magnezyum, C vitamini ve lif açısından zengin olan kırmızı/mor patates, tipik bir beyaz patatesin 2-3 katı kadar antioksidan içerir.
Kiraz
Kirazlara koyu zengin renklerini veren antosiyaninler kan basıncınızı düşürmenize ve kan damarlarınızı sağlıklı ve yumuşak tutmanıza yardımcı olur. Ayrıca osteoartrit ve gut gibi eklem sorunlarına da iyi gelir. Gut, ayaklarınızda veya ayak bileklerinizde kristallerin toplandığı ağrılı bir durumdur. Kiraz, kanser, kalp hastalığı ve diyabeti önleyebilecek yardımcı besinlerle doludur
Üzüm
Üzümlerin antosiyaninleri kırmızıdan siyaha kadar değişebilir. Üzüm, hücrelerinizi hasarlardan korumaya yardımcı olan resveratrol içerir. Üzümün esas olarak kabukları resveratrol bakımından zengindir.
Karnabahar
Yapısındaki tek bir gen, karnabahara daha fazla antosiyanin toplamasını söyler ve bu, normalde beyaz olan sebzeyi mora çevirir. Normalde karnabahar, bildiğiniz diğer sebzelere benzer: fitobesinler, C vitamini ve mineraller açısından zengindir. Besin değerini korumak için ya çiğ olarak yüketin, ya da buharda pişirin.
Mor/kırmızı Havuç
Ekstra antosiyaninlerinin yanı sıra, mor havuç tüketerek kanseri önlemeye ve bağışıklık sisteminizi iyileştirmeye yardımcı beta karoten ve diğer karotenoidleri de alırsınız.
Kırmızı Lahana
Kırmızı lahanayı pişirdiğinizde, vücudunuzun antosiyaninlerini kullanması daha kolay olabilir. Lahananın turşusunda ise bağırsaklarınızdaki bakterileri – “mikrobiyomunuzu” – besleyen doğal probiyotikler vardır. Bunlar vücudunuzun mikroplarla savaşmasına, besinleri emmesine, yiyecekleri sindirmesine ve hatta kaygıyı kontrol etmesine yardımcı olur.
Kırmızı Pancar
Rengi, betalainler adı verilen farklı antioksidanlardan gelir. Bu kırmızı ve sarı pigmentleri pazı ve ravent saplarında ve bazı mantarlarda da bulabilirsiniz. Pişirdiğinizde antosiyaninlerden daha kolay parçalanırlar, bu yüzden kavurmak yerine buharda pişirmeyi deneyin. Pancar, yiyeceklerinize tatlılık ve güzel morumsu kırmızı bir renk katacaktır. Bu sebzeler kalbiniz, beyniniz ve kan şekeriniz için iyidir.