MEYED’in yaptığı araştırmaya göre kırmızı renkli meyve ve sebzeler kalp ve damar hastalıklarıyla kanser riskini azaltıp, hafızayı geliştiriyor.Koyu renkli meyve ve sebzeler yaşlanmayı geciktiriyor. Beyaz renkliler kolesterolü düşürüp, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Yeşil meyveler ise görme kaybına karşı koruyucu özelliğe sahip. İşte A’dan Z’ye meyve ve sebzelerin sağlık haritası… Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED)’in yaptığı araştırma sağlığımız açısından meyve ve sebzelerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. İşte o araştırmadan ortaya çıkan çarpıcı sonuçlar…
YA 5 MEYVE VE SEBZE YE, YA DA SULARINI İÇ
Beslenme uzmanları, yaş ve cinsiyet gözönünde bulundurularak günde 5 veya daha fazla porsiyon meyve ve sebze tüketilmesini tavsiye ediyor. Uzmanlara göre 2 ila 6 yaşları arasındaki çocukların günde 5 porsiyon (normal porsiyonun 3’te 1’i kadar), 7 yaşından büyük çocuk ve kadınların günde 7 porsiyon ve 12 ile 20 yaşlarındaki gençler ve erkeklerin günde 9 porsiyon meyve ve sebze tüketmesi öneriliyor. Sebze ve meyvelerin suyu sıkılmış halde tüketilmesi minerallerin neredeyse yüzde 100’ünün alınmasını sağlıyor.
TURUNCU VE SARI MEYVELER
Kalp krizi ve körlük riskini azalttığı bilinen bu enerjik renkli meyveler kolesterol seviyesini düşürmede de önemli rol oynuyor. Portakal ve bazı turuncu sebze çeşitleri ise, gözleri güçlendirme özelliğine sahip olan yüksek miktarda lutein ve zeaksantin pigmentleri içeriyor. Limon, portakal, greyfurt ve ananas gibi meyveler ise kanseri önleyici özelliği bulunan flavonon yönünden çok zengin.
KOYU YEŞİL MEYVE VE SEBZELER
Kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltan yeşil meyve ve sebzeler, içeriğindeki folik asit sayesinde doğumda meydana gelebilecek kusurları engelliyor. Kırmızı kan hücrelerinin, kemiklerin ve dişlerin güçlü olmasını sağlıyor, görme kaybına karşı savaşan lutein ve zeaksantin pigmentlerini içeriyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
AÇIK RENKLİ MEYVELER
Bu gruptaki birçok meyve DNA’yı koruyan, kolesterolü düşüren ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi oluşturan sülfürlü bileşikler de içeriyor. Elma, armut ve ayvada ise kalp hastalıklarına ve kansere karşı savaşan quersetin pigmenti bulunuyor. Kavun bağırsak ve cilt kanserine karşı Amerikan Kanser Topluluğu’nca da tavsiye ediliyor.
KIRMIZI MEYVELER
Kiraz, elma, turp gibi meyve ve sebzelerde bulunan antosiyanin, damar sertleşmesini önlemede yardımcı oluyor. Kan basıncını düzenliyor ve iltihaplanmaları durduruyor. Çilek, böğürtlen ve nar gibi meyvelerde bulunan ellagic asit ise tütün dumanında, islenmiş ette, işlenmiş gıdalarda bulunan kanserojen maddeleri etkisizleştirerek kanseri engelliyor. Antioksidanlardan C vitamini ise bağışıklık sistemini güçlendirerek, demir emilimini artırıyor, kemik, deri, göz, kas, kan damarları ve diş eti dokusunu güçlendiriyor.
ÇILGIN MAVİ, MOR VE SİYAH MEYVELER
Koyu renkli meyve ve sebzeler kanser riskini azaltmanın yanı sıra kalp ve idrar yolları sağlığını geliştirerek, yaşlanmayı da geciktiriyor, yaşlanmaya bağlı hafıza kaybına karşı güçlü bir kalkan oluşturuyor. Türkiye’de henüz tüketimi alışkanlığı bulunmayan yaban mersini ve kızılcıkta bulunan antioksidanlar mesane enfeksiyonlarından, ülser ve diş eti hastalıklarından korunmayı sağlıyor. Böbreklerin çalışmasını sağlayıp, kalp atışlarını düzenleyen siyah üzümler ise kabukları ve çekirdekleriyle yenirse hücreleri yeniliyor.