Meyan kökünün faydaları nelerdir? Meyan kökü hangi hastalıklara iyi gelir? Meyan kökü nasıl kullanılır? Meyan kökünün faydaları nelerdir? Meyan kökünün zararları nelerdir? Detaylar haberimizde…
Meyan kökünün latince ismi Glycyrrhize glabra’dır. Şifa kaynağı bitkilerin en önemlilerinden olan meyan kökü normal şekerden 50 kat daha şekerlidir.
Meyan Kökü hangi hastalıklara iyi gelir?
Meyan kökünün içerdiği glikozitler, insan vücudunun bulunan doğal steroit hormanlarına benzerlik gösterirler. Meyan kökünün böbreküstü bezi problemlerine karşı olumlu etkisi, bu konudaki faydasının kanıtıdır. Meyan kökü öksürük ve bronşiyal hastalıklarada iyi gelmektedir. Özellikle mide ülseri tedavisinde kullanılır. Meyan kökünün ayrınca kramp çözücü etkise de vardır.
Meyan Kökü nasıl kullanılır?
- Bir çay kaşığı ince kıyılmış meyan kökünü, bir bardak soğuk suya ekleyip kaynama derecesine kadar kaynatın
- Üstü kapalı bir şekilde 10-15 dakika hafif ısıda kaynatın ve ardından süzün
Taze demlenmiş çay olarak içebilirsiniz. Günde 2-3 bardak içmeniz önerilir. Tedavi kürleri 4-5 haftayı geçmemelidir. Aksi halde, eklemlerde veya yüzde ödemler oluşabilir. Meyan kökünün muz veya kuru kayısı gibi potasyum açısından zengin besinlerle kullanılması daha uygun olur.
Meyan Kökünün Faydaları Nelerdir?
- Meyan kökü bağışıklık sistemini sürekli diri tuttuğu için tüm hastalıklara karşı etkin koruma sağlar.
- Hem organik ve zararsız doğal bir ilaçtır.
- Behçet, sedef, vitiligo, pernisiöz anemi, hashimoto gibi hastalıklarda diğer tıbbi ve bitkisel tedavilerle birlikte uygulanmaktadır.
- Bağışıklık sistemindeki sorunların depresyon nedenli birçok bilimsel makalede yer almıştır. Bu yüzden meyan kökü psikolojik hastalıklara karşı da iyi bir ilaç olarak kullanılabilir
- Meyan kökü kan dolaşımını hızlandırır. Bu sayede tüm damar tıkanıkları tedavilerinde kullanılabilir.
- Meyan şekerli bir bitkidir. İçerisindeki glisurutenik asit, şekerden elli kat daha şekerdir. Beyin zarından(korteks) salgılanan hormonları uyarır, faaliyete geçirir ve bezeleri iyileştirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda östrojen hormonunu faaliyete geçirdiği görülmüştür. Meyan kökü, dalak ve ciğerler için de mükemmeldir. Öksürükler, boğaz ağrısı, astım, mide ve on iki parmak bağırsağına ait ülserler, hepatitler, duyu bozuklukları(türlü ruh karışıklıkları; çırpınma, kasılmalar ve inlemeler ile kendini gösteren sinir bozuklukları) ve yiyecekten zehirlenmeler için kullanılmaktadır.
- Meyan kökü vücuttaki kan dolaşımını hızlandırdığı için ciltteki hücrelerin yenilenmesini sağlar. Cildi güzelleştirir ve zayıf saçları gürleştirir.