Kombucha Çayı ve Bilinmeyen Faydaları

Şifali Bitkiler
Kombucha çayının vücuda katkıları, dünya çapında yürütülen bazı bilimsel araştırmalarla da desteklendi. 2014 yılında Kore Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma, kombucha çayının pro...
EMOJİLE

Kombucha çayının vücuda katkıları, dünya çapında yürütülen bazı bilimsel araştırmalarla da desteklendi.

2014 yılında Kore Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma, kombucha çayının probiyotik özellikler taşıdığını ve bu özelliklerin sindirim sistemi florasını dengelemeye yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmada, kombuchanın bağırsak hareketlerini artırarak, sindirim problemleri ve kabızlık gibi durumları da önlediği belirlendi. Ayrıca, probiyotiklerin sindirim sistemindeki zararlı bakterilerle savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirdiği de vurgulandı.

Çin Tıp Üniversitesi’nin 2017 yılında yürüttüğü bir araştırmada, kombucha çayının antioksidan özelliklere sahip olduğu ve bu özelliklerin bağışıklık fonksiyonlarını artırabildiği tespit edildi. Araştırmaya göre, kombucha çayı, vücudun serbest radikallerle mücadelesine destek olarak hastalık riskini azaltabilir.

2019 yılında yine Çinli bilim insanları liderliğinde yürütülen bir analizde, kombucha çayının kalp sağlığını iyileştirebildiği kanıtlandı. Guangzhou Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada, kombucha çayı tüketen deneklerde, kötü kolesterol (LDL) seviyelerinin düştüğü ve iyi kolesterol (HDL) seviyelerinin arttığı gözlemlendi.

Araştırmacılar, kombuchanın içeriğindeki antioksidanlar ve organik asitlerin, kalp hastalıkları riskini azaltmada etkili olabileceğini belirtti.

Hindistan’daki Delhi Üniversitesi ise 2020 yılında kombucha çayının ruh hali üzerindeki etkilerini inceledi. Çalışma sonunda, çayın içerdiği B vitaminlerinin sinir sistemini desteklediği ve stresle mücadelede etkili olduğu ortaya çıktı. Kombucha çayı tüketen bireylerin daha sakin ve huzurlu bir ruh hali sergilediklerini belirten uzmanlar, çayın içerdiği B12 vitamini ve folik asit sayesinde, beyindeki serotonin seviyelerinin arttığını vurguladı.

2015 yılında yapılan bir başka araştırma sonucunda, kombuchanın cilt sağlığı üzerinde de olumlu etkiler gösterdiği açıklandı. Amerikan Dermatoloji Derneği’nin yayımladığı araştırmaya göre, kombucha çayının içerdiği antioksidanlar cildi koruyarak, erken yaşlanma belirtilerini azaltabilir ve ciltteki iltihaplanmaları hafifletebilir. Araştırmada, kombuchanın içerdiği polifenollerin, cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olduğu ve serbest radikallere karşı koruma sağladığının altını çizildi.

Bu özel ve sayısız faydaları olan çay, iyi hazırlandığı taktirde çok faydalıdır. Çay çok güçlü probiyotik aktivite gösterir. Ancak piyasada satılan kombucha çaylarının hemen hepsinde fermentasyonu durdurmak ve ambalajın patlamasını engellemek için benzoat, sorbat gibi kimyasal koruyucular kullanılmaktadır. Bu koruyucular mikrobiyal üremeyi engellerken aynı zamanda kombuchadaki doğal fermentleri de öldürmektedir. Bundan dolayı piyasaki kombucha çaylarında probiyotik aktivite neredeyse sıfır düzeyindedir.

Bu güçlüğü aşmak için uzun süreli çalışmalar yaptık ve kombuchadaki fermentin hava temasını keserek ve içeriğindeki şekeri sıfırlayarak, kimyasalı olmayan, probiyotik aktivitesini tamamen muhafaza eden kombucha çayı ürettik. Bunu tüketen mide barsak sistemi problemi olan hastalarda, bağışıklığı zayıf insanlarda ve diyabet gibi kronikleşmiş problemleri olan hastalarda ciddi iyileşmeler gördük.İD.