Tüm hastalıklarda olduğu gibi kanser için de beslenmeye çok dikkat etmek gerekmektedir. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme ile vücudun hastalıklara karşı direnci kuvvetlenir, hastalıklar daha kolay atlatılır. Ancak kanser tedavisi gören kişilerde bunu sağlamak zor olmaktadır.
Radikal gazetesinden Serap Güzel’in haberine göre, Kanser hastalığıyla birlikte iştahtan kesilme, bulantı, kusma, ağız tadının değişmesi ve ağızda hassasiyet , kilo alma veya kilo verme ve bunun gibi beslenme düzenini etkileyen yan etkiler oluşmaktadır.
Tedavi öncesi beslenme
Kanser tedavisi sırasında ve hatta sonrasında yemek yeme ve iyi bir beslenme düzeni sürdürmek oldukça güçtür. Bu nedenle tedaviye başlamadan önce vücut sağlıklı besinlerle güçlendirmelidir. Bol bol sebze meyve tüketmeli, proteini yüksek besinler, süt, yoğurt, yumurta, et, peynir, nohut, bulgur, fasulye ve esmer ekmek gibi besinler her zamankinden fazla tüketilmelidir.
İştahtan kesilme
*İştah azalması kanserli hastalarda görülen en yaygın problemdir. Kullanılan ilaçlar, kanserli hücrelerin salgıları, korku ve endişe de iştah azalmasına neden olur. Bu durumda nasıl önlemler alınmalı?
*Belirli öğünlerde fazla yemek yerine az ve sık yemeye çalışın
*Ayaküstü atıştıracak besinler elinizin altında olsun. Kraker ve peynir, meyve, dondurma, yoğurt, kuru üzüm gibi…
*Yiyeceklerin biçimini değiştirerek iştah açıcı hale getirmek yemenizi kolaylaştırabilir Meyveleri hoşaf, komposto veya tatlı olarak, süt ve yoğurdu sütlü tatlı, dondurma olarak tüketebilirsiniz.
*Yatma zamanı bir şeyler atıştırmak sonraki öğün yemenizi kolaylaştırır.
*Su içmek istemeseniz bile, bitki çayı, meyve suyu, süt, ayran gibi sıvı gıdalar almaya çalışın.
*Yemek zamanı daha az içecek içmeye çalışın, çünkü doygunluk hissini arttırır, yemeklerden 30-60 dakika önce ve sonra içmeye çalışın.
*Düzenli egzersiz iştahınızı açar, doktorunuzla konuşarak egzersiz yapıp yapamayacağınızı öğrenin.
*Beslenmede kaloriyi nasıl artırabilirsiniz?
*Bazı besinleri yemekleri pişirirken kullanmak kalorilerini arttırmayı sağlar
*Süt ve kaymak; sebze pürelerine karıştırın, tavuk, balık, et pişirirken üstüne sürün, meyve tatlılarının üstüne kaymak koyun
*Peynir; omletlere, salatalara koyun, eriterek patates, makarna ve sebze yemeklerine ekleyin
*Bal, reçel, şeker; ekmeğe sürün, sütlü içeceklere, meyve ve yoğurda karıştırın
*Müsli; kurabiye, tatlı ekmek hamuruna ekleyin. Yoğurt, dondurma, meyvelerin üstüne serperek tüketin
*Kuru meyveler; hoşaf olarak tüketin, kurabiyelere, keklere, pilava, dolmaya ve muhallebiye ekleyin bu şekilde daha pek çok besini ağız tadınıza ve sevdiğiniz şekilde yemeklere karıştırabilirsiniz.
Kilo alma halinde
Bazı kanser hastaları tedavi sırasında kilo alabilirler. Özellikle bazı kemoterapi ve hormon tedavisi görülen türlerinde ( meme, prostat ve yumurtalık kanserlerinde) hastalar kilo alır. Kilo vermek için rejim yapmadan önce doktorunuza mutlaka danışın, çünkü kilo alma vücutta ödem yapan ilaçlardan kaynaklanabilir. Eğer fazla kaloriden kilo alıyorsanız klinik diyetisyenin yardımıyla doğru yöntemlere kilo vermenizi sağlayacak bir program uygulamalısınız.
Anti-kanser besinler
Her türlü besin doğal ve doğru pişirme yöntemleriyle tüketildiği sürece sağlığımız için faydalıdır. Ancak bazı besinlerin tüketilmesi kanser için daha olumlu etkiler göstermektedir.
*Kırmızı ve siyah taneli meyveler ; kiraz, vişne, böğürtlen, kızılcık, çilek, kuru üzüm, kuş üzümü vb.
*Kokulu sebzeler ; lahana, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, soğan, sarımsak, turp vb.
*Kurubaklagiller ; nohut, mercimek, soya fasulyesi, fasulye vb. besinleri daha fazla tüketmeye çalışın.