19 Temmuz’dan itibaren uygulanmaya başlayacak olan sigara yasağıyla birlikte sigara içenleri zor günler bekliyor. Yasayla birlikte kapalı ortamlarda sigara içecek olanlara ağır cezalar geliyor. Aynı zamanda tiryakiler sokak ortasında da ellerini kollarını sallayarak sigara içemeyecek. Bu kısıtlamaları öğrenen bir çok tiryaki sigarayı bırakmaya başladı bile. Sigara yasağıyla birlikte özellikle gençler bu kötü alışkanlıktan kurtulmak için sağlık merkezlerinin yolunu tuttular .TÜİK‘in yaptığı araştırmada gençlerin yaşlılara oranla sigarayı bırakma eğilimlerinin daha fazla olduğu ortaya çıktı.
Son 12 ay içerisinde tütün ve tütün mamullerini bırakmayı teşebbüs edenlerin yaş grubuna göre dağılımında 15-24 yaş grubunda bırakmayı deneyenlerin oranı yüzde 47, 2 iken, 65 ve yukarı yaştaki bireylerde yüzde 33.6 olarak belirlendi.
Umarız bu yasak insanları sigarayı bırakmaya teşvik eder.
İşte Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü ve TÜİK‘in işbirliğiyle 81 ilde 34 bin kişi üzerinde yapılan “sigara araştırmasının” sonuçları:
1- Sigara kullanımı 25-44 yaş grubunda daha yaygın. Ancak yıllara göre sigara tüketim oranı gittikçe düşüyor. Kişi başına yıllık sigara tüketimi 2000’de 1.646 adet iken bu sayı 2008’de 1.508’e geriledi.
2- Sigarayı bırakma eğilimi gençler arasında daha yaygın. 65 yaş ve üstü grup sigarayı bırakmayı diğer gruplara göre daha az istiyor. Sigarayı bırakmayı en çok erkeklerin istediği ortaya çıktı. Sigara kullananların yüzde 53’ü, bırakmayı planlıyor.
3- Sigara yasağını destekleyenlerin oranı yüzde 93. sigara içilmeyecek alanlara verilen yanıtlarda ise “hastane ve toplu taşıma araçları” ön sırayı aldı. Bu yerleri sırasıyla devlet daireleri, büyük alış veriş merkezleri ve lokantalar izledi.
4- Araştırmaya katılanların yüzde 94’ü yasanın “iyi” olduğunu ve sigaradan “rahatsız” olduğunu belirtti. Yüzde 95’i de sigarayı doğrudan “sağlığı tehdit edici” buluyor.