Sebze ve meyvelerin içerdiği antioksidanlar hastalıkların önlenmesinde etkili oluyor. Diyetisyen Nurcan Erzurumlu, günde 6-7 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesini önerdi. Ancak öğünlerin sadece meyve ile geçiştirilmesinin de yanlış olacağı uyarısında bulundu. Özellikle karpuz ile öğün geçiştirmek doğru değil; çünkü aşırı meyve tüketimi kilo artışına sebep oluyor.
Yaz sıcaklarıyla birlikte sağlık problemleri de artış gösterdi. Özellikle beslenme konusunda titiz davranılması gerektiğini söyleyen uzmanlar, yaz ayları için özel beslenme metotları açıklıyor. Özel Lokman Hekim Etlik Hastanesi Diyetisyeni Nurcan Erzurumlu, yaz sıcaklarında oluşan sıvı kaybını önlemek için erkeklerin günde en az 14, kadınların ise en az 10 bardak su içmesi gerektiğini söyledi.
"Yaz aylarında tüketilen yiyecekler hem yazı daha sağlıklı geçirmek, hem de ideal kiloyu korumak açısından önemlidir." diyen Erzurumlu, şunları söyledi: "Sıcaklığın artmasıyla potasyum gibi birçok mineral kaybı olmaktadır. Vücuttan fazla miktarda su kaybedilmesi sonucu halsizlik, yorgunluk, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle su vücudumuz için en önemli içecektir. Ayrıca sıvı ihtiyacını karşılamak için gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları, soda da tercih edilebilir. Sıvı kaybını önlemek için günde kadınların 10 bardak, erkeklerin 14 bardak su içmesi gerekir."
Diyetisyen Erzurumlu, kanser, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığın önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde, kabızlığın engellenmesinde rol oynayan sebze ve meyvelerin yaz aylarında daha çok tüketilmesi gerektiğini söyledi. Bu gıdaların içerdiği diyet posası, potasyum, C vitamini, beta karoten, folat, E vitamini gibi antioksidanların hastalıkların önlenmesinde etkili olduğunu anlatan Erzurumlu, "Günde 6-7 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli ancak öğünlerin sadece meyve ile geçiştirilmesi de yanlıştır. Özellikle karpuz ile öğün geçiştirmek doğru olmaz; çünkü aşırı meyve tüketimi de kilo artışına sebep olmaktadır." dedi.
Sütlü tatlıları tercih edin
Yaz mevsiminde günlerin uzun olması sebebiyle daha çok yemek yenildiğini hatırlatan diyetisyen Erzurumlu‘nun verdiği bilgilere göre, özellikle geç saatlere kadar süren akşam yemeği esnasında yağlı ve ağır yemekler yenmesi, vücut dengesini bozabiliyor. Bu nedenle fırında pişirme, ızgara ve haşlama yöntemleriyle hazırlanan besinler tercih edilmeli. Kızartma ve kavurma işlemlerinden kaçınılmalı. Yeterli ve dengeli beslenildiğinde, şeker ihtiyacı besinlerden doğal olarak karşılanır. Bu yüzden tatlı tüketiminden mümkün olduğunca kaçınmak, tüketim sıklığına ve miktarına dikkat etmek, baklava, lokma, kadayıf gibi ağır tatlılar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek daha uygun olur.
Yazın beslenirken dikkat edilmesi gerekenler
Diyetisyen Nurcan Erzurumlu, yazın beslenirken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
– Yemek porsiyonlarını küçültün.
– Kızartmalar, aşırı yağlı gıdalar, sakatatlar yerine ızgara, buğulama, haşlama olarak hazırlanmış, yağı alınmış etleri tercih edin.
– Bağışıklık sistemi, zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmada görevli omega-3 yağ asitlerini içeren balığı haftada 2 kez tüketin.
– Bağırsakların çalışmasını kolaylaştıran, doygunluk veren salata, tam buğday ekmeği, sebze yemekleri, meyve gibi posalı gıdaları tercih edin.
– Gazlı, şekerli, kafein içeren içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, soda, ayran ve bol su tüketin. Fazla kafein, kalp çarpıntısı, uykusuzluk, huzursuzluk gibi sağlık problemlerine neden olur.
– Mutlaka egzersiz yapın. Dünya Sağlık Örgütü en çok tempolu yürüyüşü egzersiz olarak önermektedir. Ayrıca bisiklete binme, yüzme, tenis, dans, aerobik gibi aktiviteler de bazal metabolizma hızını artırır. Haftanın 4-5 günü 45-50 dakika egzersiz yapılması yeterlidir.