Romatizmanın birden çok nedeni olabilir. Romatizmal hastalıklar genellikle vücutta eklemleri, kasları, kemikleri ve bunları birbirine bağlayan bağları etkileyen ve bu dokularda meydana gelen hasarlardır. Bu hasarlar eklemlerde şişliklere, kızarıklığa, hareket kısıtlamasına ve hatta şekil bozukluklarına yol açabilen rahatsızlıklara neden olur.
İki çeşit romatizma var
İltihaplı bir romatizma çeşidi olan romatoid artrit, eklemlerdeki zarın ve eklemin iltihaplanmasıdır. İltihabi olmayan romatizmalar; kaza, darbe sonucunda eklem ve kasların hasar görmesine bağlı olarak gelişebilir. Bitkisel tedavi uzmanları romatizmanın tedavisi için ‘dişbudak ağacının yaprak ve kabuklarını’ öneriyor. Dişbudak ağacı ilk bakışta yüksek boyu, büyük güzel yapraklarıyla dikkat çeker.
Kabuğu da faydalı
Yaprakları ilkbahar ve yaz aylarında kurutulur. Kabuğu ilkbaharda 4-5 senelik veya daha eski dallarından tedarik olunur. Kökünden yapraklarına şifa deposu olan bu ağaç için uzmanlar ateş düşürücü, böbrek kumunun atımında ve romatizmaya iyi geldiğini söylüyor. Dişbudak kabukları genellikle çay, tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılırken nadiren de yaprakları da kullanılabilir. Kabukları iltihapları önleyici, ağrıları dindirici, idrar arttırıcı, radikalleri yok edici, ateş düşürücü, vücudu kuvvetlendirici ve ishali önleyicidir.
Müshil etkisi var
Yaprakları idrar arttırıcı, iltihapları önleyici, süt arttırıcı ve müshil yapıcıdır Bu bitkinin kullanım şekilleriyse şöyledir; Dişbudak kabuk ekstresinden ve diğer bitkilerden elde edilen bu damla başta artroz, akut ve kronik artrit, lumbago (bel ağrısı), siyatik, poliartrit ve nevraljiye karşı kullanılır. Halk arasında her türlü romatizma hastalıkları, gut hastalığı ve nevraljiye karşı kullanılır.
DİĞER FAYDALARI
Böbrek kumları: Dişbudak ağacı kabuğu, at kuyruğu otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse böbrek kumlarını temizler.
Kabızlık: Dişbudak yaprakları kavak yaprağıyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilebilir.
Ağrı, sancı kesici: Dişbudak yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Ateş düşürücü: Dişbudak yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Kan temizleyici: Dişbudak yaprakları, kekikle beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilir.
Vücuda rahatlık verici: Dişbudak yaprağı, ıhlamurla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak ılık olarak içilir.
Kaynak: Akşam