İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Aksun, günümüzde alternatif tıp olarak tanımlanan bitkisel ilaçlara ilginin giderek yükseldiğini, ilaçlara herkesin kolaylıkla ulaşabildiğini belirtti.
Özellikle bitkisel kaynaklı ilaçların etken maddelerinin birden fazla olduğunu söyleyen Aksun, cerrahi müdahale hastalarının şifa amaçlı bitki kullanımına son vermesi gerektiğini kaydetti.
Kontrolsüz bitki karışımı veya ilaçların risk taşıdığını aktaran Murat Aksun, “Bitkiyi tek olarak veya karışım olarak alıp kullandığınızda birden fazla maddeyi de vücudunuza alırsınız. Dolayısıyla o birden fazla maddeyi alırken farklı etkileşimlerini birlikte düşünmeniz gerekiyor” dedi.
“ALERJİK REAKSİYONA, KARACİĞER HASARINA NEDEN OLABİLİYOR”
Halk arasında sıklıkla kullanılan bitkilere örnek veren Aksun, kirpi otu ya da ekinezya olarak bilinen bitkinin bağışıklık sistemini uyardığını, alerjik reaksiyonlara, karaciğer hasarına, organ reddini önleyici ilaçlarla etkileşime neden olduğunu, bu nedenle cerrahi işlem öncesi mutlaka kesilmesi gerektiğini ifade etti.
Aksun, ginseng bitkisinin stresten koruduğuna ilişkin inancın yaygın olduğuna değinerek, “Ginseng şeker hastalarında kan şekerinin normalin altına düşmesine neden olabilir, kanın pıhtılaşmasının bozulmasına neden olabilir. Cerrahiden en az 7 gün önce kesilmelidir. Ördek ayağı, baldırıkara, gümüş kayısı bitkisinin zihinsel fonksiyonları artırdığı, kan dolaşım bozukluklarında dolaşımı artırdığı düşünülmektedir. Ancak bu bitki kanın pıhtılaşmasının bozulmasına neden olur. Cerrahiden en az 36 saat önce kesilmelidir” dedi.
ZAYIFLATICI BİTKİLERE DE DİKKAT
Zayıflatıcı bitkilerin de birçok sağlık sorununa sebep olabileceğini dile getiren Aksun, şöyle konuştu:
“Zayıflatıcı ürünlerin pek çoğunda bulunan, kilo kaybını desteklediği ve enerjiyi artırdığı için kullanılan efedra bitkisi (ma huang) tansiyon yüksekliğine, kalp ritminde bozukluklara, kalp krizine ve felce neden olabilir. Cerrahiden en az 24 saat önce kesilmelidir. Sarımsak, kan basıncını ve kolesterol seviyesini düşürür. Kan pıhtılaşmasını etkiler. Cerrahiden en az 7 gün önce kesilmelidir. Kedi otu olarak bilinen Valerian’ın uykusuzluk sorununu çözebileceği düşünülmektedir. Ancak ameliyatta kullandığımız uyutucu gazların kullanımını etkileyebilir. Cerrahiden önce haftalar içinde yavaş yavaş kesilmelidir. Halk arasında sarı kantaron da denilen St. John bitkisi depresyon tedavisinde kullanılmaktadır. İlaçların yıkımını artırır. Cerrahiden en az 5 gün önce kesilmelidir.”
Sağlık amaçlı kullanılan bitkisel kökenli ilaçların ciddi sorunlara neden olabileceğini söyleyen Aksun, kullanılan her türlü bitkisel ilaçtan cerrahi ekibin ve anestezi ekibinin haberdar olması gerektiğini vurguladı. Aksun, ameliyattan bir süre önce 1 diş sarımsağın çok büyük zararı olmayacağını belirterek, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Bazı bitkiler ve bitkisel kökenli ilaçların ameliyat öncesi sakıncalarına ilişkin farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bizim sözünü ettiğimiz bir tabak sarımsaklı mantı değil. Düzenli olarak sarımsak ya da sarımsak tableti alan hastaların ameliyatı sırasında sorun yaşanabilir. Ancak tüm hastaların cerrahi müdahale öncesi bazı bitkilerin ve bitkisel ilaçların tüketimini kesmesini öneriyoruz.”
AA