Türkiye’nin En Sıcak Jeotermali Açıldı

Sağlık Kurumları
Manisa Alaşehir’de jeotermal kaynağın açılışını yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız’a Soma Grubu’na bağlı madenciler sürpriz yaptı. İşçiler, Yıldız’a, Başbakan Tayyip Erdoğan̵...
EMOJİLE

Manisa Alaşehir’de jeotermal kaynağın açılışını yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız’a Soma Grubu’na bağlı madenciler sürpriz yaptı. İşçiler, Yıldız’a, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın maden bareti ve kıyafeti giydiği Manisa mitingindeki fotoğrafını hediye etti.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık veriliyor.

Manisa’da 287 santigrat dereceyle Türkiye’nin birinci, dünyanın ise dördüncü en sıcak jeotermal kaynağı dün hizmete açıldı. Yılda 100 milyon kilovatsaat elektrik üretilecek kaynakla ayrıca 7 bin konutun ısınması sağlanacak. Tesis sayesinde 40 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından geçen yıl başlatılan Manisa ve civarındaki jeotermal enerji aramaları sonuç verdi. Maden Tetkik Arama (MTA), Türkiye’nin 287 santigrat dereceyle en sıcak jeotermal kaynağına Manisa’nın Alaşehir ilçesinde ulaştı.

Sıcaklık bakımından Türkiye’nin birinci, dünyanın ise dördüncü sıradaki jeotermal tesisi olan Manisa Kavaklıdere Örnekköy jeotermal tesisi dün açıldı. Yıllık 100 milyon kilovatsaat elektrik üretecek tesis, 7 bin konutun ısınmasını da sağlayacak. Tesis, ürettiği elektrikle 40 milyon dolarlık ithalatın önüne geçecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bulunan rezervin Türkiye’nin en kaliteli jeotermal alanı olduğunu söyledi, Yıldız, "Sayın Başbakan, bize doğalgaz kullanımının azaltılması talimatı verdi. Bu şekilde yerli kaynaklarımızı harekete geçirecek faaliyette bulunursak ülkemize ithal edilen gazı kısıyoruz demektir. Mutlaka yerli kaynaklarımıza katkı koyacaktır bu işler." dedi.

Geçen yıl ihale edilen 3 jeotermal sahadan 95 milyon dolara gelir elde ettiklerini vurgulayan Yıldız, açılan yeni sahanın da ihale edileceğini kaydetti. Bakan, toplam 29 sahanın ihale ile özel sektöre devredileceğini açıkladı.

Yıldız, "Bu kaynaklar 5 bin yıldan beri vardı ama biz bunları yeni buluyoruz. O yüzden at binenin kılıç kuşananın." ifadelerini kullandı.

MTA’nın geçmişe göre arama faaliyetini 7 katına çıkardıklarını aktaran Yıldız, önceden bir yılda yapılan sondajın şimdi bir aydan kısa sürede gerçekleştirildiğini söyledi. Jeotermal tesisisin yıllık 8 bin saat çalışacağını aktaran Yıldız, "Bu, nükleerin çalışmasına denk. Bu, rüzgârdan, güneşten daha fazladır." dedi.

Türkiye’de artan kaynak kullanımıyla jeotermal tesislerinden turizmde de yararlanma imkânının geliştirildiğini belirten Yıldız, şu bilgileri verdi: "Son dönemde jeotermal kaynaklara yapılan yatırımla kaplıca turizminden her yıl 3 milyon kişi faydalanmaktadır. Bu gelişim artarak devam ediyor. Jeotermal kaynaklara yatırım hızla artmakta, 6 jeotermal elektrik santralında ilk defa 95 megavat elektrik üretim kapasitesine ulaşılmıştır.

11 sahada elektrik üretimine dönük yatırımlar devam ediyor. Jeotermalden elektrik üretiminde 2023 hedefimiz 600 megavat kurulu güçtür. Jeotermal önemli bir kaynaktır. Alaşehir de Avrupa’nın ve dünyanın sayılı kaynakları arasına girdi. Bu berekettir, bu bereketin daha da yayılacağına inanıyorum."

Açılışa katılan Soma Grubu’na bağlı madenciler, Bakan Yıldız’a, Başbakan Erdoğan’ın maden bareti ve kıyafeti giydiği Manisa mitingindeki fotoğrafını hediye etti. Yıldız, işçilerle sohbetinde Ramazan’da birlikte iftar açma sözü verdi.

Manisa’da dün açılan jeotermal tesiste 4 sondaj yapılması hedefleniyor. Her sondajın 12 megavat kurulu güç ile 100 milyon kilovat elektrik üretimine denk geliyor. 7 bin konutun ısınmasını sağlayacak tesis, yıllık 40 milyon dolar değerinde 50 bin ton petrol ithalatını önleyecek.

MTA yetkilileri, jeotermal tesisin yaydığı yüksek basınçlı ve 300 metreye kadar yükselebilen buharla yağmurun yağmasını kolaylaştırdığını ve yayılan suyun tarıma sulama yönünden avantaj sağladığını belirterek, "Bugüne kadar tesisi ne zaman açacaktınız diye soruyorlardı?" bilgisini verdi.

Doğalgaz lisansları masaya yatırılacak

Cari açıkta rekor veren ve doğalgazda yüzde 98 oranında dışa bağımlı olan Türkiye, doğalgazdan elektrik üretimlerini masaya yatırma kararı aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yerli kömürün yatırımcı için en cazip alan olduğunu belirterek, "Bu konuda pazartesi günü toplanacağız. Hem yatırım yapmayacak şirketlerin lisanslarını iade etmesini, hem de kömüre yönelik yatırım yapmalarını isteyeceğiz." dedi.

Serbest piyasada özel yatırımcılar tercihinin kullanıldığını vurgulayan Bakan Yıldız, "Siz doğalgaza müracaat etmeyin demeyiz. Ancak bakın ileriye dönük konu şu, doğalgaz fiyatının artması halinde santrallerin yerli kaynaklarla rekabeti kolay olmayacak, deriz." şeklinde konuştu. Bu konuda yerli kömüre atıf yapan Yıldız, "Kömürde tersini söylüyorum, her zaman rekabet edilebilir üretim aracıdır.

Yerli kömürü tercih edin ve yerli kömür üretimi 5 yıl, 15 yıl sonra da ayakta kalırsınız." dedi. Şu anda bağlantı görüşü alan yaklaşık 50 bin megavatlık başvuru olduğunu ifade eden Yıldız, şöyle konuştu: "Ayak bağı oluyorsa lisans aldığı halde yapmayacak varsa diğerine mani olmaması lazım. Yani yatırım yapmayanın lisans yatırımı yapmamasını, lisans başvurusu olmasını isteyecektir. Fiyat ileride 10 kuruştan oluşmuşsa, maliyetin 11 kuruş ise sen orada bulunamazsın."

Zaman


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107