Soğuk Havalar Kan Bağışını Azalttı

Sağlık Kurumları
AA muhabirine açıklama yapan Akar, Türk Kızılayının, düzenlediği gönüllü ve güvenilir kan alma kampanyalarıyla iyi bir sistem oturttuğunu söyledi. Türkiye’de bir yılda ortalama olarak 1 milyon 8...
EMOJİLE

AA muhabirine açıklama yapan Akar, Türk Kızılayının, düzenlediği gönüllü ve güvenilir kan alma kampanyalarıyla iyi bir sistem oturttuğunu söyledi.

Türkiye’de bir yılda ortalama olarak 1 milyon 800 bin ünite kana ihtiyaç olduğunu bildiren Akar, ”Bunun 1 milyon 200 bin civarında olan kısmını Türk Kızılayı olarak biz karşılıyoruz. Programlarımıza göre 2013 yılının sonu itibarıyla 1 milyon 800 bin ünite kanı da biz karşılamış olacağız” dedi.

Türk Kızılayının son derece ileri teknolojilerle çalıştığını, kan nakil araçlarındaki ısı durumunu dahi kontrol edebilecek durumda olduklarını anlatan Akar, son zamanlarda kan bağışında azalma yaşandığını kaydetti.

Akar, şöyle konuştu: ”Bizim normalde topladığımız kan zaman zaman azalıyor, zaman zaman da çoğalıyor. Mesela Van depreminden sonra özel istek yapmadığımız halde kan bağışı iki misline çıktı. Kan bağışı ramazan ayında ve çok soğuk günlerde azalıyor, şimdi olduğu gibi. Bugünlerde kan bağışı azaldı, sebebi de kara kış. Karın yağması, insanların dışarıya çıkamamaları neticesinde kan veremeyişleri.

Vatandaşlarımızdan şunu rica ediyorum, kan ihtiyacı durmuyor. Kan sentetiği olmayan bir malzeme. Ameliyat masasında kan bekleyen hastalarımız olacak, bunları mağdur etmemek için bağışçılarımızın kan merkezlerine gelerek kan vermelerini istirham ediyoruz. Ümit ediyoruz ki bu kış dönemlerinde vatandaşlarımız azami ilgiye gösterirler ve kan bağış oranları tekrar yukarı doğru çıkar.”

Kan vermenin kutsal bir iş olduğun vurgulayan Akar, kan bağışının bahar ve yaz aylarında çoğaldığını kış aylarında ise azaldığını söyledi. Kan bağışında bu kış geçen kış mevsimine göre yüzde 10 oranında düşüş olduğunu bildiren Akar, Türk Kızılayının çeşitli kampanyalarla toplanan kan miktarını artırmaya çalıştığını sözlerine ekledi.

Türk Kızılayının Van’daki faaliyetleri

Türk Kızılayının Van’da peş peşe yaşanan depremlere ilişkin faaliyetlerine de değinen Akar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tüm organlarıyla depremden sonra müthiş bir operasyon gerçekleştirdiğini anlattı.

Akar, ”Tarihte dünyada eşi benzeri görülmemiş bir operasyondur. Sadece Türk Kızılayının Van depremi boyunca yaptıkları yardım toplamı 3 bin TIR ile bölgeye ulaştırılmıştır” dedi.

Akut döneminde yaklaşık 80 bin çadırın bölgeye ulaştırıldığını kaydeden Akar, ”Bunlardan yaklaşık 42 bini Kızılay’ın kendi çadırlarıdır. Kendi kaynaklarımızdan 4 bine yakın Mevlana evi gönderildi. Çadırların yaklaşık 12 bini de yurt dışından geldi” diye konuştu.

Belirtilen çadırların yaklaşık 500 bin nüfusun üzerini kapatmaya yetecek düzeyde olduğunu anlatan Akar, 27 bin 500 konteyner kurulduğunu söyledi.

Elektriği, banyosu, tuvaleti, ayrı ayrı odaları bulunan konteynerlerde 150 bin civarında insanın yaşadığını kaydeden Akar şöyle konuştu:

”Bunların tüm ihtiyaçları devlet tarafından, Kızılay tarafından karşılanmaktadır. 15 gün öncesine kadar günde 70 bin kişiye üç öğün yemek çıkarıyorduk, konteynerlerin hizmete girmesiyle bu sayı 3 bin 500’e düştü. Konteynerlerde kalanları şimdi kuru gıda ve erzak veriyoruz, kendi yemeklerini kendileri yapıyor. Erçiş’te 3 bin 500 kişilik yemek çıkarıyoruz.

Yardımlarımız devam edecek. Türk Kızılayı 2 bin konteyner kurdu, içlerini döşedik. Diğer konteynerlerin iç döşemelerine de yardım ediyoruz. Aynı zamanda diğer ihtiyaçlarını da biz veriyoruz. Sosyal faaliyetlerimiz devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Erçiş’te dev çadır kurduk ve orada kültürel etkinlikler yapmaya devam edeceğiz.”

Ahmet Lütfi Akar, Van’da şu anda öncelikle derslik niteliğindeki konteynerlere ihtiyaç olduğunu söyledi.

”Türkiye 2,3 yıl daha Somali’de”

Türkiye’nin Somali’ye yaptığı yardımlara ilişkin değerlendirmeler yapan Akar, Türk Kızılayının Somali’de 2 bin 500 çadır kurduğunu, burada yaklaşık 15 bin kişinin yaşadığını kaydetti.

Mogadişu’nun acilen temizlenmesi gerektiğini bildiren Akar, şehirde 10 yıllık çöpün biriktiğini, bina enkazlarını bir an önce kaldırmak istediklerini söyledi.

Akar, ”Bu enkazların kaldırılması lazım. İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle partner olduk. Belediyeden yetkililer ihtiyaç tespitlerini yaptılar, çok yakın zamanda ihalesi yapılmak üzere 77 ağır iş makinesiyle Mogadişu’ya giriyoruz. Hepsi sıfır alınacak finansmanını biz kendi imkanlarımızla yapacağız. Mogadişu’nun çöp sistemini, fen işleri sistemini kuruyoruz” dedi.

Ağır iş makinelerinin bir yıl sonra Somalilere bırakılacağını ifade eden Akar, Mogadişu’da soğuk hava deposu yapacaklarını anlattı.

Akar, Türkiye’nin kurum ve kuruluşlarıyla 2, 3 yıl daha Somali’de kalacağını sözlerine ekledi.

AA

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/