Sağlıkta Devrim Yapacak 29 Proje

Sağlık Kurumları
Sağlık Bakanlığı sağlık alanında devrim yapmak için harekete geçti. Bakanlık 22 farklı ilde hayata geçireceği 29 dev proje ile devlet hastaneleri ile ilgili oluşan tüm ön yargıları yıkacak. Bu milyar ...
EMOJİLE

Sağlık Bakanlığı sağlık alanında devrim yapmak için harekete geçti. Bakanlık 22 farklı ilde hayata geçireceği 29 dev proje ile devlet hastaneleri ile ilgili oluşan tüm ön yargıları yıkacak. Bu milyar dolarlık dev projeler ise Türkiye’de ilk kez uygulanacak olan Kamu özel ortaklığı modeli ile hazineden tek kuruş alınmadan yapılacak.

Bir zamanlar 6 kişinin aynı odada yattığı, ameliyathanelerinin steril olmadığı, polikliniklerinin ise içler acısı durumda olduğu devlet hastaneleri dönüşüm üzerine dönüşüm yaşıyor. Ek binalar ve mevcut hastaneler üzerinde yapılan iyileştirme çalışmaları ile bir zamanlar 5 bin civarında olan nitelikli yatak sayısı 40 ila 50 bin civarına yükselirken, kamuda ilk kez uygulanacak yeni modelle hayata geçirilecek olan ve sağlık alanında devrim niteliği taşıyan 5 yıldızlı otel görünümündeki dev sağlık kampüsleri bu sayıyı 2015’e kadar 120 bine çıkartacakken, sağlıkta istihdamı da yüzde 30 arttıracak.

KAMUDA İLK KEZ YAP-KİRALA-DEVRET MODELİ!

Sağlık Bakanlığı, daha iyi hizmet verebilmek ve yapılarda dünya standartlarını yakalayabilmek için, İngiltere, İspanya, İtalya, Avustralya ve Kanada gibi ülkelerde kamunun yatırım ihtiyacının karşılanması amacıyla bir finansman modeli olarak uygulanan, Türkiye’de ise ilk defa denenecek olan ‘Kamu Özel Ortaklığı’ (Public Private Partnership – PPP) modelini hayata geçirerek, dünyanın saygın proje firmalarına bir birinden farklı 29 dev proje tasarlattı. Tasarlanan projeler tamamlandığında ise sağlık alanında yaşanan tüm sıkıntılar sona erecek, vatandaşlar ise devlet hastanelerinde özel hastane hizmeti alacak.

İlk etapta İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Erzurum, Kayseri, Samsun, Van, Urfa, Diyarbakır, Elazığ, Trabzon, Konya, Antalya, Kocaeli, Bursa, Yozgat ve Manisa gibi öne çıkan bölge merkezlerinde üstün nitelikteki teknolojik ve fiziksel alt yapı koşulları ile yapılması planlanan ‘Sağlık Kentleri’nin içerisinde uzmanlaşmış ihtisas hastaneleri, yüksek teknolojiye sahip laboratuarlar, araştırma merkezleri, sağlık teknoparkları, sosyal tesisler, otel ve medikal oteller, alışveriş merkezleri, kafeler, merkezi acil birimleri, yoğun bakım üniteleri, merkezi eczaneler, depo yapıları, kapalı otoparklar ile peyzaj alanları bulunuyor.

 29 PROJEDEN 17’SİNİN ONAYI YPK’DAN ÇIKTI

2010- 2014 yılları arası yatırım programında farklı illerde 29 projenin yer aldığını ve projelerden 17’sinin Yüksek Planlama Kurulu’nun onayını aldığını söyleyen Sağlık Bakanlığı Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanı Abdulvahap Yılmaz, kamuda ilk kez uygulanacak modelle hayata geçirilecek olan dev ‘Sağlık Kentleri’ ile ilgili yeni teknolojilerin kullanıldığı, tamamen yeşilin hakim olduğu ve duvarların kaldırıldığı tesisler olacağını belirterek sözlerine şöyle devam etti;

’Dünyanın farklı ülkelerinde uygulanan bu modelle ilgili tüm aksaklıkları tespit ettik ve her hangi bir aksilik çıkmaması için modeli kendimize göre ayarladık. Bu projeler ile eskiden devlet hastanelerinde oluşan tüm kötü manzaralar ortadan kalkmış olacak. Vatandaşımız sağlık alanında hak ettiği değeri alacak. Hastalar bu kampüslere geldiğinde sosyal yaşam alanları ile iç içe olacak. Sadece binadan ibaret olmayacak hastaneler. Burada insanı motive edecek, iyi hissettirecek alanlarda bulunacak. Eskiden yatak başına düşen 40 ile 50 m2’lik alanlar bu projelerde 180 ila 200 m2’ye çıkacak. Teknolojik açıdan ise kamuda ilk defa bu projelerde kojenerasyon ve gri su sistemi ile yangın zonlama sistemi uygulanacak. Yangın zonlama ile bir yerde oluşacak yangın diğer bir tarafa sıçrayamayacak.’’ dedi.

İSTANBUL’DA İKİ HASTANE YIKILACAK

29 proje arasında Ankara’da iki, İstanbul’da ise 3 sağlık kenti projesi olduğunu belirten yılmaz, Üsküdar’daki mevcut Üsküdar Devlet Hastanesi’nin yerine 300 yataklı hastane yapılacağını, Bakırköy’deki Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin ise yıkılıp Kadın Doğum’dan Kardiyoloji bölümüne kadar birçok ihtisas alanın yer alacağı dev sağlık kompleksi kurulacağını söyledi.

Kamu özel ortaklığı modelinde yapılan yatırımların ekonomik açıdan hazineye borç olarak kaydedilmediğini belirten Yılmaz, bu sistem ile tüm risklerin ortaklaşa paylaşıldığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü;

‘’Bu sistemde finansmanı özel sektör sağlıyor, araziyi ve müşteri garantisini ise Sağlık Bakanlığı veriyor. Proje tamamlandığında yapılacak olan kira sözleşmesinin süresi ( 20 – 30 yıl ) boyunca sağlık tesislerinin tıbbi hizmetleri hariç bakım, onarım, yenileme gibi işlerin tümünden özel sektör sorumlu oluyor. Örneğin; ameliyathane çalışmadığında, bir poliklinik hizmet vermediğinde yada havalandırma tesisatı çalışmadığında, o gün o birimlerden elde edilecek gelir veya oluşan aksilik ödenecek kiradan düşülüyor. Böylelilikle kaliteli ve kesintisiz hizmetten de kaçış olmuyor.’’ dedi.

İLK SAĞLIK KENTİ KAYSERİ’YE YAPILACAK

Kayseri’de yapılması planlanan bin 580 yataklı, 385 bin m2 kapalı, 750 bin m2 açık alana sahip Kayseri Entegre Sağlık Kampusü projesinin 11 Nisan’da yapılan ihalesinin YDA İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş. ve INSO Sıstemı Per Le Infrastrutture Socıalı S.P.A iş Ortaklığı’nın aldığını söyleyen Yıldırım, Kayseri’de sağlık kampusünün tamamlanmasıyla birlikte Nuh Naci Yazgan , Kayseri Eğitim ve Araştırma ile kadın doğum hastanesinin kapatılacağını söyledi.

 HASTAYA GOLF ARACI, DOKTORA İSE GİNGER!

‘Sağlık Kentleri’nde hastaların ve personelin rahat etmesi için en ufak detaylar dahi planlanmış. Dış görünümde yeşil alanlar ile süs havuzlarına ağırlık verilen sağlık kentlerinin içinde, hastalar bir noktadan diğer bir noktaya yürüyen bantlar ve merdivenler ile ulaşırken, binalar arasındaki ulaşımı ise golf araçları ile yapacak. Tek kişilik, plazmalı, WC’li ve duşlu lüks odalarda yatacak olan hastaların, refakatçileri için ise ayrı bölümler bulunuyor. Doktorların odası ise muayenehanelerin içinde yer alacak, böylelikle hastanın doktoru bekleme süresi de azaltılmış olacak. Doktorların sağlık kampusü içerisinde hızlı ulaşımı için ise ginger ( Kullanıcısının nereye gideceğini vücut hareketlerinden anlayan, 20 km hızla giden pilli araç) verilecek. Tesislerin çatısında Heliport alanları yer alacak. Helikopterle getirilen hastalar çatıdan direk ameliyathaneye veya yoğun bakım odalarına alınabilecek. Projede devlet başkanları için de tam teşekküllü özel VİP odalar bulunacak.

haber 7