Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, kamuda ‘vatandaşlık şartı aramaksızın’ yabancı doktor ve hemşire görevlendirilmesine sıcak baktıklarını açıkladı. Altuğ, "Yabancı doktor sağlık hizmetlerinde kaliteyi artıran bir argüman olabilir." dedi.
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve kamuda yabancı doktora kapı açacak düzenlemeyi desteklediklerini belirten Mehmet Altuğ, şöyle konuştu: "Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre Türkiye, 10 bin kişiye düşen 16 hekim ile kişi başına düşen hekim sayısında çok gerilerde. Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan kişi başına düşen hekim sayısı ile sıralamada Türkiye’nin üstünde. Yabancı hekim çalıştırmaya karşı çıkmak sağlık hakkımızı engellediği gibi hekimlerimizin hizmet alanını daraltır." Doktor ve hemşire sayısının azlığının hem kamuda hem de özel sağlık sektöründe hizmetin aksamasına yol açtığına dikkati çeken Altuğ, "Nasıl ki biz doktorlarımızın yurtdışında gidip görev yapmalarını arzu ediyorsak, yabancı doktorların da ülkemizde görev yapmalarından rahatsızlık duymamalıyız." ifadelerini kullandı. Yabancı doktor çalıştırılmasında belirli kriterlerin olacağına da işaret eden Altuğ, şöyle konuştu: "Her yabancı doktor Türkiye’ye elini kolunu sallayarak gelip çalışamayacak. Başta YÖK’ün denklik sınavı olmak üzere birçok kriter konulmuş durumda.
Öte yandan Türkiye’de aynı zamanda hemşire sıkıntısı da yaşanıyor. Bu sorun özel sektörde daha çok kendini hissettiriyor. Özel hastaneler doktor ve hemşire bulmakta zorlanıyor. Konuyu ‘milli mesele’ haline getirmenin kimseye bir yararı olmaz. Sağlık hizmetlerinde kaliteyi artırmalıyız. "
Yeni düzenlemeyle yabancı doktorların gelişine izin verileceğini ifade eden Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: "Yurtdışından Türk vatandaşı olmayan doktorların Türkiye’de çalışabilmesinin yolunu açacağız. Bu konuda süren tartışmalar sunidir. Birilerinin menfaatlerine halel geldiği için bu tartışmalar var."
Zaman