Kola ve Hamburger Yasağının Sebepleri

Sağlık Kurumları
Obezitenin son 10-15 yılda salgına döndüğünü söyleyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, okul kantinlerindeki kola ve hamburger yasağının gelecek nesli kurtarmanın bir adımı olduğunu belirtti. Yeni adımları g...
EMOJİLE

Obezitenin son 10-15 yılda salgına döndüğünü söyleyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, okul kantinlerindeki kola ve hamburger yasağının gelecek nesli kurtarmanın bir adımı olduğunu belirtti.

Yeni adımları gıda endüstrisi ile görüşerek atmak istediklerini aktaran Akdağ, obezite eylem planını birer birer hayata geçireceklerini dile getirdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, okul kantinlerinde gelecek yılbaşından itibaren uygulanması öngörülen kola ve hamburger yasağı ile ilgili, "Okul kantinleri önemli. Çünkü gelecek nesli kurtarmak lazım. Ben 52 yaşındayım, kilo vermeye çalışıyorum. Ama benim çocuğum şişmanlamasın, yolun başındayken bir defa onları koruyalım.” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nda misafirlerine meyve suyu ve meyve gibi sağlıklı yiyecek ve içecekler ikram edildiğini anlatan Akdağ, "Ben meyve suyu bile içmiyorum. Su, soda ya da şekersiz ıhlamur içiyorum. Çünkü kilo fazlam var. 8 ay içinde 8 kilo verdim, 6 kilo daha önümüzdeki 6 ayda vereceğim.” dedi.

"Özel bir diyet uyguluyor musunuz?” sorusuna ise Akdağ, "Hayır. Az yiyorum, ara öğünlerde salata ya da yoğurt yiyorum.” cevabını verdi.

4 yılda obezitenin gerilemesi hedefleniyor

15 yaş üstündekilerde sigara içme oranlarının 4 yılda yüzde 33’ten 27’ye gerilediğine işaret eden Akdağ, yüzde 33 olan obezite oranının 4 yılda bu kadar gerilemesinin beklenmediğini, yüzde 30’un altına düşürülmesinin planlandığını söyledi.

Bakan Akdağ, "Bunun daha yavaş bir süreç olacağını biliyoruz. Önce bunu durdurmamız lazım. Türkiye’de obezite 10-15 yılda bir salgın haline dönüşmüştür. Önce bu salgını durduracağız, sonra yavaş yavaş geriye doğru götüreceğiz.” diye konuştu.

Kompleks diyetlerin ve diğer tartışmaların bir tarafa bırakılıp, "ağzın fermuarının çekilmesi”nin daha yararlı olacağını dile getiren Akdağ, "Yavaş yiyeceksiniz, iyice çiğneyerek bitireceksiniz, acıkmadan sofraya oturmayacaksınız, iş olsun diye yemeyeceksiniz, tok kalkmayacaksınız, midenizi doldurmayacaksınız, midenizin üçte birini dolduracaksınız, üçte birine su koyacaksınız, kalan üçte biri boş bırakacaksınız. Yavaş yiyince bir süre sonra doygunluk hissi oluşuyor. Bir de televizyon karşısında da yiyecek içecek tüketilmemeli.” önerilerinde bulundu.

Akdağ, kantinlerde kola ve hamburger satışının yasaklanmasının obezite eylem planı çerçevesinin bir parçası olduğunu bildirdi.

Atacağımız adımları, gıda sektörüyle görüşerek yapacağız

Obezite eylem programını, bilim adamlarının öncülüğünde, kurumlarla ve diğer bakanlıklarla birlikte hazırladıklarını anlatan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Başbakanlık genelgesi olarak da yayımlanan bu programın uygulanması gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Akdağ, düzenlemeyle ilgili şu bilgileri aktardı: "Bunun parçalarından birisi de okul kantinleriyle ilgili tedbirler. Tabii ki biz değil, Milli Eğitim Bakanlığı yapacak. Yalnız burada şu var; gıda endüstrisini de paniğe sürüklememeliyiz. Burada atacağımız bütün adımları, tedrici bir biçimde, yani yavaş yavaş ve gıda endüstrisiyle de görüşerek yapacağız. Gıda endüstrisinin kendisini dönüştürmesine de fırsat tanıyacağız.”

Zaman