Kan Toplamada Ramazan Rekoru

Sağlık Kurumları
İskenderun Kan Bağış Merkezi’ne bağlı çalışan ve kan alım koltuklarından tahlillerin yapıldığı laboratuvara kadar tam donanıma sahip gezici kan toplama tırında, her gün iftar saatinden sonra bağ...
EMOJİLE

İskenderun Kan Bağış Merkezi’ne bağlı çalışan ve kan alım koltuklarından tahlillerin yapıldığı laboratuvara kadar tam donanıma sahip gezici kan toplama tırında, her gün iftar saatinden sonra bağışçılardan kan alınıyor. Ramazana rağmen ilginin yoğun olduğu kan bağışında bulunanlara, hayırseverler de pizza, meyve suyu ve kek ikram ediyor.

Kızılay gezici tır sorumlusu Dr. Ahmet Günaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kan vermenin, bir hayat kurtarmanın yanı sıra sağlık açısından faydalarının herkesçe bilindiğini, bu bilinç düzeyinin özellikle Hatay’da yoğun olduğunu söyledi.

Ramazana rağmen günde 100 ünite kan bağışının yapıldığı Hatay’da, 9 günden beri iftarın ardından kan bağışı topladıklarını belirten Günaydın, ”Antakya Arkeoloji Müzesi önünde kurulan kan bağış tırına, ramazan olmasına rağmen yoğun ilgi var. Kimi kan veriyor, kimi bağışçılara ikramlarda bulunuyor. Toplumsal dayanışmanın en güzel örneğini bu ramazanda doya doya yaşıyoruz” dedi.

Antakya halkının kan verme konusunda bilinçli olduğunu kaydeden Günaydın, şöyle konuştu:

”Türkiye genelinde nüfusuna oranla en fazla kan bağışlayan il Hatay. İzmir, Gaziantep, Adana, Mersin, Kahramanmaraş gibi büyük iller günlük ortalama 40 ünite kan toplarken biz günlük 100 ünitenin altına düşmedik. Hatay’da kalıtsal kan hastalıklarının yoğunluğu, kana duyulan ihtiyacın öneminin daha iyi anlaşılmasını sağladığından ramazanda bile bağış toplamada sıkıntı yaşamıyoruz.”

Günaydın, üç hemşire, bir doktor ve iki teknik elemanla hizmet vermeye çalıştıklarını belirterek, kan bağış tırının 10 günlük süreyle Adana, Mersin ve Antakya’da dönüşümlü olarak kan bağışı kabul ettiğini söyledi.

Talasemi Dayanışma Derneği (TADAD) İl Temsilcisi Burhan Kerimoğlu ise duyarlı Antakya halkına, ramazan olmasına rağmen kan bağışı yapıp hayat kurtarılmasını sağladıkları için teşekkür etti.

Türk Kızılayı ile Türkiye Talasemi Federasyonu arasında 2006 yılında güvenli kan temini konusunda ortak sözleşme imzalandığını hatırlatan Kerimoğlu, talasemi hastalarının yaşamlarını devam ettirmeleri için her ay düzenli olarak 2-3 ünite kan almaları gerektiğini kaydetti.

Kerimoğlu, Türk Kızılayının güvenli kan toplanması adına büyük yatırımlar yaptığını, alınacak kanın gezici tırlarda tahlilinin yapılarak sonuçlarının hemen alındığını kaydetti.

AA