Karşılıklı menfaat sistemi milyarlık fatura çıkarıyor, bunu da devlet ödüyor
Türk sağlık sisteminde kurulan rüşvet çarkının genel hatlarını dünkü yazımızda işledik. Bugün ise Türkiye’ye 7 milyarlık fatura çıkaran sistemin kılcal damarlarına ineceğiz. İlk olarak sayıları 20 bini aşan ilaç mümessillerin bilinmeyen dünyasını mercek altına alıyoruz. Her gün doktorlara daha fazla ilaç yazdırmak için üst düzeyde performans gösteren mümessiller, kurulan çarkın en önemli dişlilerini oluşturuyor. Mümessillerin asıl görevi doktorlara yeni çıkan ilaçların tanıtımını yapmak gibi gözükse de ilaç şirketlerinin, mümessil üzerinde kurduğu görülmemiş baskı işleyişin raydan çıkmasına neden oluyor. Bu noktada doktor ve mümessil arasında zehirli bir ilişki kök salıyor. Önce doktorla lüks yemekler başlıyor, ardından hediye dönemine geçiliyor.
FAZLA YAZAN KAZANIYOR
Doktor fazladan ilaç yazdıkça kendisine sunulan lüks artıyor. Yurtdışı tatilinden, ev ve arabaya kadar uzanan karışıklı menfaat ilişkisi derinleşiyor. Kısacası doktor fazla ilaç yazdıkça ihya ediliyor, mümessil de aldığı primle gelirini katlıyor. SABAH, bu tabloyu çok sayıda mümessille görüşerek ortaya çıkardı. İlaç mümessilleri, firmaların baskısını ve milyarlarca liralık zararı açık yüreklilikle anlattı. Öte yandan mümessiller sıkıntılarını sanal ortamda da paylaşıyor. Genellikle referansla girilen bu forumlar, sistemin nasıl rüşvet çarkına döndüğünü açıkça ortaya koyuyor. İşte mümessillerin bilinmeyen dünyası…
Hasan Ünlü (İzmir):
Lüks hayata alıştık
Bu mesleğe başladığımda lüks bir otelde 15 gün eğitim aldık. İtiraf ediyorum hiçbir doktor benim elimdeki ilacın içeriği ile ilgilenmedi. Sadece hediye taşıdım.
M.K (İstanbul):
Ofisboy gibiyiz
Artık ofisboyluk yapıyoruz. Doktor havaalanına gidecekse ben götürürüm, çocuğunu okuldan alırım, kredi kartını bankaya gider öderim.
Mümessiller.com:
Arabama siyah film
Bir norolog doktor beni aradı, isteği şuydu: "Duyduğum kadarıyla ilaç firmaları doktorların arabasına siyah cam filmi çektiriyorlarmış! Benim için halledebilir misin?"
Halil Kaya (İstanbul):
Kotadan kovuldum
Çok büyük olanaklarım vardı. Tatile çok doktor taşıdım. İstanbul’un satış birincisi oldum. Sonra kotamı dolduramadım ve kovuldum.
Forummümessil:
İlaç harcaması yüzde 60 azalır
İlaç mümessilleri sürekli baskı altındadır. Çünkü müdürlerimiz sürekli bizleri arayarak hedefleri tutturabilmek adına baskı yapar. Çalışan arkadaşlarımızın çoğu da işini kaybetmemek adına sistem dışı bazı işlere girişir. İlaç mümessilleri olmasa ilaç reçeteleme oranı yüzde yüzde 60 oranında azalır.
Enes Şimşek (Konya):
Asıl rant eczanelerde dönüyor
Özlük haklarımız açımızdan çok ciddi sıkıntımız var. Sistem ne yazık ki itibarımızı azaltıyor. Hastane önlerinde simsarlar var. Ayrıca asıl rant eczanelerde dönüyor.
E.U. (Ankara) :
Filme bilet bulmak bizim işimiz
Stresli bir iş yapıyoruz. Bizi bu hale doktorlar getirdi. Doktorların bizden neler istediğini tahmin bile edemezsiniz. Örneğin, bir doktor için geçen hafta vizyondaki sinema filmlerinden birine 4 bilet aldım.
Ahmet M. (İstanbul):
Suçu sadece bize yıkmayın
Savaşlarda her zaman askerler ölür komutanlara bir şey olmaz bunu biz biliyoruz. Sıra bize geldi farkındayız. Ama suçu en alta yıkmayın. Büyük çıkar ilişkileri söz konusu.
A. L. (İstanbul):
En fazla kadınlar zorlanıyor
Ben bir kadın mümessilim. İki üniversite bitirdim. Bir ilaç firmasında işe başladım. Hayatımın en kötü günlerini geçirdim. Durmadan doktorlarla akşam yemeğine çıkmak zorunda bırakıldım.
Mümessil Forum:
Doktora pay veren var
Medikal firmaları hekimlere % 15 pay veriyor. Bu yüzden, göğüs ağrısıyla giden her hastaya anjiyo, dizim ağrıyor diyene protez yapılıyor.
Serkan- Mümessiller.com:
Haritadan ülke seç
Yabancı firmaların imkânlarını görseniz, şaşarsınız. Ben Ankara’ya pediatri kongresine doktor gönderebilmek için kırk takla atarken yabancı firma, doktorun önüne dünya haritası açıp ‘Seç, beğen’ diyor.
Sabah