İlaca 17 Milyar TL Ödedik

Sağlık Kurumları
erman, Genel Müdürlükte arşivleme sisteminin değiştirildiğini belirterek, yeni düzenlemelerle hem akılcı ilaç kullanımının hem de elektronik arşivleme yöntemiyle işlemlerin hızlanacağını söyledi. Yapı...
EMOJİLE

erman, Genel Müdürlükte arşivleme sisteminin değiştirildiğini belirterek, yeni düzenlemelerle hem akılcı ilaç kullanımının hem de elektronik arşivleme yöntemiyle işlemlerin hızlanacağını söyledi.

Yapılan değişiklikle kağıt evrakın kullanıldığı eski arşivlerin, elektronik ortama aktarıldığını anlatan Kerman, ”taranabilir PDF” formatında elektronik ortama aktarılan evrak üzerinde yapılacak işlemler sayesinde kağıt kullanımının büyük oranda ortadan kalkacağını ifade etti. Kerman, ”Arşivden bulunması gereken evrak için bazen uzun bir süre uğraşmak gerekebiliyordu. Bu sistem sayesinde arşive bağlı problemlerden dolayı meydana gelebilen gecikmeler ortadan kalkacak. 25 milyon sayfa olarak tahmin ettiğimiz evrakın yaklaşık 10 milyon sayfası taranarak PDF şekline dönüştürüldü ve elektronik sisteme aktarıldı” diye konuştu.

İlgili personele hizmet içi eğitim verildiğini dile getiren Kerman, şu an pilot çalışmaların başarılı bir şekilde devam ettiğini belirtti. Kerman, ”2012 yılında hemen hemen tüm işlemlerin elektronik ortamdan yapılmasını hedefliyoruz. Bu amaçla elektronik imza ve mobil imzaya geçilmesi çalışmalarımız da sürüyor. Tamamıyla elektronik sisteme geçtiğimizde personelimizin bir kısmı, işlerini evlerinden de yapabilecek. Bu durumun personelimizin zaman, ulaşım gibi konularda daha verimli çalışmasının önünü açacağını düşünüyoruz” dedi.

”HER 100 KUTU İLAÇTAN 45’İNİN KUTUSU DAHİ AÇILMAMIŞ”

Akılcı ilaç kullanımının doktor, hemşire, eczacı, hasta ve ödemeler yönünden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını ilgilendirdiğini vurgulayan Kerman, akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılması ile yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının önüne geçileceğini söyledi.

Kerman, 2010 yılında yapılan ”Atık İlaç Hareketi” çalışmasında İzmir ve çevre illerdeki pek çok eve gidildiğini, atık ilaçların toplandığını ifade etti. Evde kullanılmayan ilaçların ayrı ayrı sınıflandırıldığını anlatan Kerman, ”Ortaya çıkan sonuçlardan biri, her 100 kutu ilaçtan 45’inin kutusunun dahi açılmamış olduğuydu. Biz, ilaca yılda yaklaşık olarak 17 milyar TL para ödüyoruz. Bu durumda, bu paranın önemli bir kısmının boşa gittiğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

”REÇETESİZ İLAÇ ALIMININ ÖNÜNE GEÇİLECEK”

Kerman, ilaçların komşu tavsiyesiyle değil doktorun yazdığı reçete ile alınması ve kullanılması gerektiğini, akılcı ilaç kullanımı ile bunun yapılmaya sağlandığını dile getirdi.

Vatandaşların akılcı ilaç konusunda bilgilendirileceğini anlatan Kerman, bilgilendirmelere örnek olarak antibiyotiklerle yapılacak tedavinin yarım bırakılmasının zararlarının anlatılacağını söyledi.

Kerman, akılcı ilaç konusunda yalnızca hastaların değil, hekim ve eczacıların da çalışmanın içerisine dahil edileceğini ifade ederek, ”Böylece doğru ilacın doğru hastaya verilmesi ve hastaların da bu ilaçların yararlarını ve zararlarını bilerek, daha bilinçli bir şekilde kullanmaları sağlanmaya çalışılacak. Bu amaçla Genel Müdürlüğümüz bünyesinde Akılcı ilaç Şubesi kuruldu ve her geçen gün çalışmalarını daha da fazla artırıyor” dedi.

Sabah


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107