İlaç Kullanımı Azalıyor

Sağlık Kurumları
Sahte kupürü engellemek için getirilen İlaç Takip Sistemi ve ilaç fiyatlarının belirlenmesinde referans ülke uygulaması, israfı önleme konusunda sonuç vermeye başladı. İstanbul’da 2011’in ...
EMOJİLE

Sahte kupürü engellemek için getirilen İlaç Takip Sistemi ve ilaç fiyatlarının belirlenmesinde referans ülke uygulaması, israfı önleme konusunda sonuç vermeye başladı.

İstanbul’da 2011’in ilk 6 ayında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı 5 bin 372 eczaneye yapılan ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 düşerek 1 milyar 254 milyon TL oldu.

İl genelinde ilaç ödemelerine yapılan harcamalarda 200-300 milyon liralık tasarruf sağlandığı tahmin ediliyor. Bu sonuçta, gereksiz ilaç kullanımı konusunda vatandaşın bilinçlendirilmesi ve alınan katkı paylarının da etkili olduğu vurgulanıyor.

Türkiye’de 2003 yılında yılda 2,3 olan hekime gitme oranı, 7’nin üzerine çıktı. Bu durum, ilaç kullanımı ve masrafları artırdı. Yıllık 300 milyon reçete yazılırken gereksiz ilaç kullanımı da katlandı.

Milyonlarca kutu ilaç, evlerde son kullanma tarihlerinin dolmasını bekledi. Ayrıca sahte kupür uygulaması da gereksiz sağlık harcamalarını artırdı. İlaç tüketiminin mevcut hızla gitmesi halinde 2020’de ilaç tüketiminin yıllık 30 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.

Yıllık 15 milyar lirayı geçen ilaç tüketimini önlemek için alınan tedbirler yavaş yavaş sonuç veriyor. İstanbul’da ilk altı ayda reçete ödemeleri için eczanelere 1 milyar 254 milyon TL ödeme yapıldı. Bu durum, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16’lık bir düşüş anlamına geliyor.

Geçen yılın toplamında ise eczanelere 3 milyar 136 milyon ödeme yapılmıştı. Bunun yanında İstanbul’da ilk 6 ayda özel hastanelere 830 milyon TL, üniversite ve vakıf hastanelerine 289 milyon ve optikçilere de 27 milyon TL’lik ödemeler gerçekleştirildi.

Eczacılar sabit kâr marjı istiyor

Öte yandan eczacılar, düşen ilaç fiyatlarının kendilerini zora soktuğunu belirterek, reçete başına kâr marjı istiyor. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, Türkiye’de reçete sayısındaki artışa rağmen ilaç fiyatlarındaki düşüşlerin eczacıyı olumsuz etkilediğini belirtiyor.

Çolak’a göre, son yıllarda eczacıların gelirlerinde önemli düşüşler oldu. Bunun için de Avrupa’daki gibi reçeteye-kutuya bağlı bir meslek hakkı verilmesi gerekiyor. Çolak şöyle konuşuyor:

"Eczacıların ilaç fiyatlarına bağlı olmaktan kurtarılıp sabit bir kâr marjı ve sabit bir eczane giderinin sağlanmasını, kutu veya reçete başına bir meslek hakkı verilmesini talep ediyoruz. Eski ilaçlar rekabetten dolayı ucuzluyorlar. Onun için eczacıların bundan kurtarılması lazım. Yoksa eczaneler kapanabilir ve halk sağlığı hizmeti de sekteye uğrar."

Zaman