Fakirlere dağıtılan yardım paketlerinin içerisindeki ürünler denetlenecek. Türkiye’nin farklı şehirlerine kurulan iftar çadırlarına yemek veren işletmeler de kontrolden geçirilecek. Bunun için ülke genelindeki birimlere inceleme yazısı gönderildi.
Bakanlıktan üst düzey bir yetkili, özellikle toplu yemek hizmeti veren catering şirketleri üzerinde yoğunlaşacaklarını belirtti. "Önceliğimiz şimdiden dağıtılmaya başladığı için yardım paketleri olacak. Bütün ürünlerin son kullanma tarihinden üretim yerine kadar bakacağız." dedi.
Denetimlerde hijyen ve ürün kalitesine önem verilecek. Ramazan Bayramı için çok sayıda gıda firmasının şeker, çikolata ve pasta üretimi hazırlığı yaptığını aktaran bir başka yetkili ise bu ürünler market ve pastane tezgâhlarında yerini almadan denetimlerin tamamlanacağını kaydetti.
Üretim yerlerinin yanı sıra şeker ve çikolata toptancılarına yönelik gıda kontrollerinin de yapılacağını ifade eden bakanlık yetkilisi, "Ramazan Bayramı’nda şeker ve tatlı tüketimi çok fazla oluyor. Bu ürünlerin üretimine çok sayıda firma şimdiden başladı. Biz bayram öncesinde rutin denetimlerimizi gerçekleştireceğiz. Ancak şimdiden toptancı ve üretim merkezlerine giderek sorunu temelden çözmeye çalışacağız." diye konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ramazan ayına ilişkin kapsamlı bir denetim programı hazırlarken, tüketici dernekleri de vatandaşa "Bakanlık izin belgesi olmayan ürünleri almayın" uyarısında bulunuyor.
Piyasa değerinin altında satılan gıda ürünlerine mesafeli yaklaşılması gerektiğine dikkat çekiyor. Bakanlığın tüm işletmeleri kontrol etmesi ise mümkün görünmüyor.
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) verilerine göre bakanlığa kayıtlı gıda üreten işletme sayısı 40 bini buluyor. Gıda satan ve dağıtan işyeri sayısı ise 500 bin civarında. Bakanlığın gıda denetçisi sayısı ise 4 bin 600’ün üzerinde.
GIDA ETİKETLERİ DEĞİŞİYOR
Gıda etiketlerinde, "Kalp ve damar sağlığının korunmasında yardımcı olur”, "Diş sağlığının korunmasında yardımcı olur” gibi sağlık beyanlarının kullanım şartları değişecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, "Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği Taslağı”nı görüşe açtı.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Başkanı Petek Ataman, halen yürürlükte olan tebliğe göre, bir gıdada sağlık beyanı yapılabilmesi için bileşim anlamında tek kısıtın alkolle ilgili olduğunu belirterek, "Eğer bir ürünün içerdiği alkol hacmen yüzde 1,2’yi geçmiyorsa (bu sınır ‘alkolsüz’ tanımının sınırıdır) yani gıda alkollü değilse, bu üründe sağlık beyanı yapılabiliyordu.
Örneğin, bir doymuş yağ, kolesterolün düşürülmesine yönelik sağlık beyanı içerebiliyordu. Şimdiki taslakta ise; gıda maddesinin sağlık beyanına konu olabilmesi için, alkol kısıtına ilave olarak sodyum, ilave şeker, doymuş yağ asitleri ve kalsiyuma yönelik kimi kısıtlar var.” dedi.
Ataman’ın verdiği bilgiye göre, gıda etiketlerinde sağlık beyanı yapılabilmesi için, "sodyum, ilave şeker, doymuş yağ asitleri ve kalsiyum” gibi kriterlerin dikkate alınmasına ilişkin düzenleme, 2006 yılında tebliğe konuldu.
Ancak, sanayiciden gelen tepki üzerine mevzuattan çıkarıldı. Yönetmelik taslağıyla halen mevzuatta bulunan ancak uygulamada sorun oluşturan "son tüketim tarihi” ile "minimum dayanıklılık” süresi arasındaki karışıklığın giderilmesine yönelik düzenleme bulunuyor.
Aynı taslakta, gıdaların etiketlenmesi sorumluluğu, gıdayı kendi adı veya ticari unvanı altında pazarlayan gıda işletmecisine veriliyor.
Zaman