Felçli Hastaya Km Müjdesi

Sağlık Kurumları
Sağlık Bakanlığı, başta trafik kazaları olmak üzere yüksekten düşmelere bağlı olarak ortaya çıkan felcin tedavisinin Türkiye genelinde yapılabilmesi için harekete geçti. Bakanlık, Tunceli’de mey...
EMOJİLE

Sağlık Bakanlığı, başta trafik kazaları olmak üzere yüksekten düşmelere bağlı olarak ortaya çıkan felcin tedavisinin Türkiye genelinde yapılabilmesi için harekete geçti. Bakanlık, Tunceli’de meydana gelen bir olaydan dolayı felç kalan bir kişinin tedavisi için Ankara veya başka illere gitmesine son verecek. 27 sağlık bölgesinde 4 bin 550 yatak kapasiteli rehabilitasyon hastanelerinin yapımı gerçekleştirilecek

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Koç, Türkiye’de fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanelerinin genel görüntüsü hakkında açıklama yaptı. Koç, bakanlık olarak fizyolojik veya anatomik yetersizliği ve çevreye uyum zorluğu olan kişilere, hem fiziksel hem psikolojik hem de sosyal faaliyetler verildiğini belirterek hizmet kalitesinin artması yönde çalışmalar yaptıklarını söyledi. Koç, bunun için rehabilitasyon merkezlerinin sayısını çoğaltacaklarını belirterek, "Rehabilitasyon hizmeti verecek hastaneler bünyesinde uygun şartların oluşturulması amacıyla, fiziki şartlar, hizmet, donanım ve personel standartlarını da belirleyeceğiz" dedi.

TÜRKİYE GENELİNE YAYILACAK

 Koç,her yıl binlerce kişinin trafik kazaları, yüksekten düşme ve kriz geçirme gibi sebeplerden dolayı felç kaldığı ülkemizde rehabilitasyon hizmetlerinin tüm yurtta yaygınlaştırılması için çalışma başlatıtkları söyledi. Son 3-4 yılda rehabilitasyon alanında çalışmalara hız verildiğini söyleyen Koç, Türkiye’de mevcut durumda rehabilitasyon hizmetleri için ayrılmış olan yatak sayısının Bakanlık hastanelerinde toplamda 4 bin 271, üniversite hastanelerinde bin 64, özel hastanelerde ise 278 olduğunu belirten bu sayının da arttırılması için çalışma yaptıklarını ifade etti.

Toplam 27 sağlık bölgesinde 4 bin 550 yatak kapasiteli rehabilitasyon hastanesinin yapımının planlandığını hatırlatan Koç, bu hastanelerde rehabilitasyon hastalarının ihtiyaç duyduğu sosyal donatıları içeren ve mimari çözümleri buna göre yapılanan yatırımları hayata geçireceklerini kaydetti.

YERİNDE TEDAVİ

Bir kişi trafik kazası geçirerek veya yüksekten düşerek felç kalması durumunda, bu kişinin rehabilitasyon hizmeti alması gerektiğine dikkat çeken Koç, "Rehabilitasyon hizmetinin alınabileceği yerlerin Türkiye’deki dağılımına bakıldığında bir kişi Doğu ve Güneydoğu’da hiçbir yerde rehabilitasyon hizmeti alamaz. Bu hasta mutlaka Ankara’ya, İstanbul’a veya Samsun’a gitmek zorundadır. Bunu da dikkate alarak rehabilitasyon hastanesi planlaması yapıldı" diye konuştu. Rehabilitasyon hizmetlerinin en önemli boyutlarından birisinin de hastanın yeni yaşamına uyum eğitimi olduğunu söyleyen Koç, yaşamının geri kalanını tekerlekli sandalyenin üzerinde geçirecek olan bir kişinin yeni yaşamına uyumunun sağlanması için çalışmalara ağırlık vereceklerini ifade etti. Bu durumlarda sosyal desteğin büyük önem taşıdığını da ifade eden Koç, bu bağlamda sosyal destek konularında diğer ilgili bakanlıklar ve belediyelerle gerektiğinde işbirliği yapacaklarını bildirdi.

En çok İstanbul’a yapılacak

 Bakanlık, İstanbul’da 5 ayrı bölgede toplam Bin 50 yatak kapasiteli rehabilitasyon hastaneleri hizmet vermeye başlayacak. Ankara’da ise iki ayrı bölgede 750 yataklı rehabilitasyon hastaneleri açacak olan Bakanlık, İzmir’de 300 yataklı rehabilitasyon hastanesi hizmete sunacak. Ayrıca Adana, Afyon, Aydın, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya Mersin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon ve Van illerinde rehabilitasyon hastaneleri vatandaşlara hizmet verir hale gelecek.

Yeni Şafak