Ekmekte katkılı un dönemi bitiyor

Sağlık Kurumları
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde basın mensuplarına iftar verdi. İftarda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Eker, ta...
EMOJİLE

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde basın mensuplarına iftar verdi. İftarda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Eker, tam buğday ekmeği uygulamasına geçiş konusundaki soru üzerine tam buğday ekmeğinin ulaşmak istedikleri hedef olduğunu söyledi.
 
Ekmekte 17 çeşit katkı maddesi kullanılmasına 1 Temmuz itibariyle son verildiğini vurgulayan Eker, “Ekmekte daha önce 17  çeşit katkı maddesi kullanılıyordu. Çünkü buğdayın kepeğini alıp satıyorlar. Geriye kalan kepeksiz kısmı kıvam tutsun diye bir katkı maddesi koyuyorlar. Aroması için başka bir şey koyuyorlar böylece katlana katlana 17 çeşit katkı maddesine ulaşmış durumdaydı. Biz bunların hepsini yasakladık. 1 Temmuz’dan itibaren çıkardığımız tebliğle ki biz bunu 1 yıl öncesinden duyurduk. Dedik ki şu tarihten itibaren bu uygulamaya geçeceğiz” dedi.
 
Ekmeğin bundan sonra sadece buğday unu, su, maya ve tuzdan oluşacağını bunlardan başka bir şey konulamayacağını vurgulayan Eker, şöyle konuştu:
 
“Fabrikalar da 1 Temmuz’dan itibaren katkılı unları üretmeyecekler. Piyasada bulunanlar için de 1 Ağustos’a kadar süre var, bu tarihten itibaren piyasalardan bu unlar da geri çekilecek. Tam buğday ekmeğinin satış yerinde bulundurma zorunluluğunu getirdik. Mutlaka her satış noktasında tam buğday ekmeği satışta gösterilecek ama şu anda sadece açık ekmekte kepek oranı artırılmış, tuz oranı azaltılmış, katkı maddelerinden arındırılmış buğday ekmeği var. Ama bu şu haliyle daha tam buğday ekmeği değil.

Aşama aşama oraya doğru gidiyoruz, amacımız oraya ulaşmaktır. Tabii başka bir ekmek bulmak isteyenler sağlıklı olmak kaydıyla özel ambalajlı şekilde diğer çeşit ekmekleri de bulabilecekler. Kuru üzümlü, fındıklı veya patatesli bir ekmek yapılıyor bu ayrı bir ambalajla üzerinde yazılacak vesaire.

Ama bizim bildiğimiz açık, somun ekmek diye tabir ettiğimiz halkın büyük bir kesiminin tükettiği ekmekteki ölçü bu; kepek oranını artırdık, tuz oranını azalttık su ve mayanın dışında da başka da bir katkı maddesi koymuyoruz, koydurmuyoruz. Bunları denetliyoruz aksi davranan olursa da kanunda belirtilen cezaları veriyoruz. 11 bin lira civarında para cezası var. Eğer başka bir durum söz konusu olursa da kanun maddelerine göre diğer cezalar da verilecek.”
 
“Halk çok daha sağlıklı gıdaya ulaşma imkanı bulabiliyor”
 
Bakan Eker, ekmeğin yanı sıra et ve süt ürünlerinde de katkı maddelerini kaldırdıklarını bu gıdaların belirli bir standartta olmak zorunda olduğunu kaydetti.
 
 Eker, şöyle dedi:
 
“Mesela birtakım nitrat tuzlar var, birtakım diğer lezzet veren Çin tuzu diye bir şey var. Bu Çin tuzu iştah açtırıcı insana çok fazla yediriyor. Ama çok sağlıklı olmadığı konusunda tespitlerimiz var bu nedenle bunları uygulamadan kaldırdık. Özellikle de bu geleneksel et ürünleri sucuk, salam, sosis vesaire. Dönerde mesela aroma artırıcılar kullanılıyordu. Bunları kaldırdık. Dolayısıyla halk şu anda eskiye göre çok daha sağlıklı, çok daha hijyenik, çok daha kalite ve standartta gıdaya ulaşma imkanı bulabiliyor.”

AA


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107