Zuhal Erkek’in haberi
Sultangazi Belediyesi ve Gülen Güneş Rehabilitasyon Merkezi’nin işbirliğiyle hayata geçirilen Down Kafe, dowmsendromlu öğrencileri sosyal hayata hazırlıyor. 25 öğrencisiyle sabah 9 akşam 18:00’a kadar hizmet veren bu kafe aslında down sendromlular için bir kurs niteliği taşıyor. 15 yaşını doldurmuş, okul eğitimini tamamlamış, hafif down sendromlu öğrencilerin çalıştığı bu kursu İşkur finanse ediyor ve öğrencilere çalıştıkları gün sayısı üzerinden cep harçlığı veriliyor. Öğrencilerin iş kazasına yönelik olarak da sigortalandığı kursta eğitim sonunda bir sınav yapılarak, öğrencilere sertifika veriliyor. Aldıkları sertifika ile servis elemanlığı, garson yardımcılığı, müşteri karşılama ve çay servisi gibi bir çok alanda hizmet elemanı olarak istihdam edilebiliyorlar. Ancak bedensel, işitme ve ağır zihinsel engelliler bu kurstan yararlanamıyor.
Gülen Güneş Rehabilitasyon Merkezi Eğitmeni Gözde Ateş, bu proje ile amaçlarının, engellilerin engelsizler ile birlikte yaşam pratiği sağlamak olduğunu, toplumda onlarında kabul görülerek, sosyal hayat içerisinde yerlerini almaları için uğraştıklarını belirtiyor. “Aslında down sendromlu hastalar bu kurs içerisinde oldukça normal davranıyorlar. Bu çocuklara bir öteki gözüyle bakan yok. Çok rahat davranıyorlar. Birbirlerini yadırgamıyorlar, ama ne zamanki dışarı çıktıklarında veya farklı biri olarak bakıldığında tavırlar değişiyor ve çekiniyorlar. Toplumun onları kabul ettiği an, toplum gözünde bir öteki olmaktan çıkarıp benimsedikleri zaman sosyal hayatta yerlerini bulacaklar” diyor.
Kurs içerisinde kendilerine bir dünya kurduğunu söyleyen Gözde Ateş, “Dama, satranç, tavlada kendi kurallarını belirliyorlar. Oyun oynarken onları izleyin bir şey anlamazsınız. Bizim satrancı oynadığımızdan çok farklı kurallar çerçevesinde oyunlarını oynarlar. Ama belirledikleri kurallar hiç değişmez. Dün hangi kural ile oynuyorlarsa bugünde aynı kuralla oynarlar.” Ateş, bu kursta down sendromlu hastaların kendi dünyalarını oluşturduklarını ifade ediyor.
Kursa başvuru talebinde sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Ateş, Sultangazi’de 7 evin 2’sinde down sendromlu öğrenciler olduğunu söylüyor. Akraba evlilikleri, geç doğum ve evde yapılan doğumlardan dolayı down sendromlu hastaların Sultangazi bölgesinde oldukça yoğun olmasına rağmen, talebin az olduğunu belirtiyor. Özellikle down sendromlu kız çocukların kursa katılımının az olduğunu belirten Ateş, 25 kişilik kursta kız sayının 10’u bulmadığını sadece 7 kız öğrencilerinin bulunduğunu belirtiyor.
Kursta değişik etkinlikler yaptıklarını dile getiren Ateş, öğrencilerin bu kursa başladıklarında ilk olarak temel ihtiyaçlarını karşılamayı öğrettiklerini belirtiyor. İlk önce temizliği, tırnak kesmeyi, el yıkamayı, misafir nasıl karşılanır, kahvaltı tabağı hazırlama gibi bir çok günlük temel ihtiyaçların karşılamayı öğretiyorlar. Kursun öğrencilerinden olan 21 yaşındaki Osman Aşçı’ya kursta neler öğrendiğini sorduğumuzda kahvaltı tabağı, çay servisi yapmayı öğrendiğini ama en çok kahvaltı tabağı hazırlamayı sevdiğini söylüyor. “Evde annene hazırlıyor musun?” sorusuna ise “evde annem bana hazırlıyor, bende yiyorum” diyor gülerek. Velilerden de oldukça olumlu tepki aldıklarını söyleyen Gözde Ateş, hastalarının öz güvenlerinin yerine geldiğini, sorumluluk almayı öğrendikleri için ailelerin bu değişimden memnun olduğunu söylüyor.
on5yirmi5.com