Tıp gün geçtikçe, yeni tedavi yöntemleri ve ümit veren gelişmelere imza atarken, tüm dünyada hastalıklar da artıyor. Ülkemizde de başta lösemi, lenfoma gibi kanser vakalarının sayısı yıllar geçtikçe yükseliyor. Yaşam Bankası da, hayatta kalmak için ilik nakli bekleyen tüm bu hastalara kapılarını açtığını açıklayarak umut ışığı oldu.
Avrupanın en büyük Aile Biyobankası FamiCord Group çatısı altında faaliyet gösteren Yaşam Kordon Kanı Bankası’nınYetkilisi Serdar Burku, donör bekleyen hasta ve yakınları için müjde niteliğinde açıklamalarda bulundu. Bebeğinizin doğumundan hemen sonra alınan kordon kanı ve dokusunu saklayarak, ileride tedavisi güç 80 çeşit hastalığa çare olabildiklerini belirten Serdar Burku, “Kordon kanı ve dokusu saklamayanlara da kapılarımız açık. FamiCord Group bünyesinde tüm dünyada 3 binden fazla bağış kordon kanı bulunmakta. Özellikle ilik nakli bekleyen tüm hastaları bu kanlardan faydalandırmak istiyoruz. Uyan donörü bulmak için Türkiye’deki nakil merkezlerine destek vermeye hazırız” dedi.
‘3 binden fazla bağış kanını, tüm hastalara sunmaya hazırız’
Türkiye’de başka bir kordon kanı bankasının sağlayamadığı bir altyapıyı sunduklarını vurgulayan Burku, bağış kanı sistemi hakkında şu bilgileri verdi: “Kordon kanı bankalamak tüm dünyada iki şekilde gerçekleştiriliyor. Birincisi aile bankacılığı şeklinde ailelerin ücret karşılığı yaptırdığı bankalama, ikincisi ise devlet desteği ile uygun nitelikteki kordon kanlarının aile tarafından bağışlanması suretiyle halk bankacılığı yapan kurumlar tarafından saklanması. Halk bankacılığında kordon kanları uluslararası bir sistemde depolanır ve donör arayışında olan aileler doku tiplerini görebilir, uyan hücreyi talep edebilir. Ancak ülkemizde ulusal çapta hizmet veren bir halk bankamız henüz mevcut değil. Yaşam Bankası olarak biz ise FamiCord Group bünyesindeki 3 binden fazla bağış kanını, uyum sağlayan tüm Türkiye’deki hastalara sunmaya hazırız. Sadece ilgili hekimin nakil için gerekli bilgilerle bizden talep etmesi yeterli”
Burku, günümüzde tüm dünyada 160 kamu bankasında yaklaşık olarak 700 bin ünite kordon kanı kök hücresi ve 210 özel bankada yaklaşık olarak 5 milyon ünite kordon kanı kök hücresi bulunduğunu sözlerine ekledi.