Daha İyi Hizmet İçin İşaret Dili Öğreniyorlar

Sağlık Kurumları
Özel bir lazerle göz tedavi merkezinin bütün personeli, işitme engelli hastalarla yaşadıkları sorunları aşmak için ofislerinde ”İşaret Dili” öğrenmeye başladı. Hafta içi her gün mesai biti...
EMOJİLE

Özel bir lazerle göz tedavi merkezinin bütün personeli, işitme engelli hastalarla yaşadıkları sorunları aşmak için ofislerinde ”İşaret Dili” öğrenmeye başladı.

Hafta içi her gün mesai bitiminde, Beyoğlu Cumhuriyet Caddesi’ndeki tedavi merkezinin misafir ağırlama yerinde toplanan toplam 10 doktor ve hizmetli, işitme engelli Selman Karadoğan’dan işaret dili kursu alıyor.

İşaret dili alfabesinin ve rakamlarının öğretimiyle başlayan ve muayene öncesinde doldurulan bilgi formundaki verilerin işaret dili anlatımıyla devam eden dersler, kimi zaman keyifli kimi zaman da zorlayıcı anlara sahne oluyor.

Günün yorgunluğunu bir kenara bırakıp pürdikkat dersi izleyen doktorlar, yapamadıkları işaretleri eğitmenlerine tekrar tekrar sorarken, birbirlerine yardımcı olmaktan da geri kalmıyorlar.

Kurs hakkında bilgi veren İşitme Engelliler Federasyonu Başkan Yardımcısı Muammer Ay, tedavi merkezi yöneticilerinin engelli vatandaşlara gösterdiği hassasiyetin diğer sağlık kurumlarına da örnek olmasını temenni ederek, ”Klinikte 120 saatlik temel seviye eğitimi vereceğiz. Merkezin doktorları ve çalışanları, eğitim sonunda bir işitme engellinin sorularını anlayacak ve onlara cevap verebilecek kadar işaret dilini öğrenmiş olacaklar. Dersler hafta içi 5 gün gerçekleşecek ve yaklaşık 6 haftada bitecek” dedi.

Ay, işitme engellilerin sağlık alanında ciddi sorunlar yaşadıklarını belirterek, ”Sağlık sektöründe işaret dilini bilen personelin olmayışı, derdini anlatamayan işitme engelli vatandaşlarımıza, yanlış tedavilerin uygulanmasına, bunun sonucunda da başka hastalıklar ile sakatlıklara neden oluyor” diye konuştu.

Çözümün, Türkiye’deki kurumların Avrupa’daki gibi bu konuya önem vermelerinden ve personellerini işaret dili kurslarına yönlendirmelerinden geçtiğini ifade eden Ay, ”İşaret dilini öğrenmek her iki tarafa avantaj sağlıyor. Böylece işitme engelliler, rahatlıkla iletişim kurabiliyor. Kurum çalışanları da onlarla iletişime girebildikleri için strese girmiyorlar” diye konuştu.

Trt.net.tr