Yaz aylarına özel beslenme önerileri

Kişisel Bakım
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Diyet Uzmanı Meryem Yılmaz Çabalar, havaların ısınmasıyla beraber metabolizmaya bağlı olarak insanlarda bir tembellik ve miskinlik halinin ortaya çıktığını belirterek...
EMOJİLE

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Diyet Uzmanı Meryem Yılmaz Çabalar, havaların ısınmasıyla beraber metabolizmaya bağlı olarak insanlarda bir tembellik ve miskinlik halinin ortaya çıktığını belirterek, sıcak havanın bu olumsuz etkisini ortadan kaldırmak için doğru beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Çabalar, yaz aylarında karşılaşılan en büyük problemin vücuttaki sıvı kaybı olduğunu ve bunun yeniden kazanılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

”Yaz döneminde karşılaştığımız en büyük problemlerden biri vücuttaki su ve tuz kaybıdır, bunun mutlaka yerine konması gerekiyor. Çünkü kış döneminde terleme veya suya olan ihtiyacı daha az hissederken, yaz aylarında terleme yoluyla büyük miktarda su kaybetmekteyiz bunu mutlaka yerine koymak gerekiyor. Su kaybı aynı zamanda böbrek üzerinde olumsuz bir etkiye de sahip. Çünkü ter yoluyla suyu kaybettiğimiz için böbrek adeta devre dışı kalıyor ya da daha az çalışıyor. O nedenle kaybolan sıvının mutlaka yerine konulması gerekiyor. Verebileceğimiz en güzel sıvı takviyesi de su olarak belirlenmeli. Bunun yanında ayran, evlerimizde hazırladığımız limonata ve meyve suları yine vücudun su ihtiyacını karşılar.”

Fazla miktarda çay ve kahve tüketilse de su içilmeli

Türk toplumunun çay ve kahveyi fazla tükettiğini hatırlatan Meryem Yılmaz Çabalar, bazı kişilerin ”ben çayı çok içiyorum, su ihtiyacımı karşılıyor” gibi bir düşünceye sahip olduğunu hatırlattı.

Özellikle çay, kahve gibi içeceklerin yapısındaki maddelerin böbreklerde artı bir yük oluşturduğunu ve temizlenmesi için mutlaka su içilmesi gerektiğini anlatan Çabalar, ”Çay ve kahveye karşı oluyoruz diye bir yorumun ortaya çıkmasını istemeyiz ancak bunun mutlaka suyla da takviye edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Sodanın mineralli bir içecek olduğunu, özellikle dışarıda yoğun bir şekilde çalışan ve ter kaybı yüksek olan kişilerin günde 1-2 tane tüketebileceğini belirten Çabalar, tansiyon, böbrek ve sodyumu yüksek hastaların soda tüketimi konusunda dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durulmalı

Yaz aylarında sindirim sisteminde de sıkıntılar olabileceğini ifade eden Çabalar, ağır yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtti.

Söz konusu dönemde ağır yemeklerin sindirimi zorlaştıracağını belirten Diyet Uzmanı Çabalar, ”Ağır yağlı yiyeceklerden, özellikle öğle saatlerinde kızartma, kavurma, yağlı, soslu yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durmakta fayda var. Ülkemiz sebze ve meyve konusunda oldukça zengin bir bölge, özellikle az zeytin yağıyla hazırlanmış yemekler ve yanına yoğurt takviyesi bizim için fayda sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Çabalar, tatlı tercihinin dondurma, sütlaç ve taze meyvelerden yana kullanılması gerektiğini de kaydetti.

AA


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107