Sivilcelerinize Dokunmayın!

Kişisel Bakım
Farmakognozi ve Fitoterapi Derneği Üyesi Dr. Özgür Göknel, mikro boncuklarla ovarak temizleme işlemi olan Scrub’un akne lezonlarını dağıtmadığını, aksine azalttığını belirterek, ”Ancak aşı...
EMOJİLE

Farmakognozi ve Fitoterapi Derneği Üyesi Dr. Özgür Göknel, mikro boncuklarla ovarak temizleme işlemi olan Scrub’un akne lezonlarını dağıtmadığını, aksine azalttığını belirterek, ”Ancak aşırı bastırarak ya da bir beze koyup cilde friksiyon yaparak uygulama, tahrişe bağlı aknelerde alevlenmeye yol açabilir” dedi.

Mikro–Gen Ar-Ge Direktörü Dr. Altuğ Barut ile birlikte 15 yıldır sivilceler üzerine çalışmalar yürüttüklerini anlatan Göknel, bu çalışmalar sırasında, toplumun büyük bir bölümünü rahatsız eden sivilceler hakkında, kulaktan kulağa yayılan yanlış bilgilerin olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Göknel, yaygınlığı sebebiyle dünyada salgın olarak nitelenen sivilce problemi ile mücadele edebilmek için öncelikle doğru bilgi edinilmesi gerektiğini ifade etti.

”CİLT HİJYENİNE ÖNEM GÖSTERİLMELİ”

Akneli kişilerin, cilt hijyenine çok önem göstermesi gerektiğini belirten Göknel, ”Bazılarının dediği gibi Scrub (mikro boncuklarla ovarak temizlemek), akne lezonlarını dağıtmaz, aksine azaltır. Ancak aşırı bastırarak ya da bir beze koyup cilde friksiyon yaparak uygulama, tahrişe bağlı aknelerde alevlenmeye yol açabilir. Bu nedenle Scrub tipi cilt arındırıcıları, zarifçe parmak uçlarıyla cilde uygulanmalı ve 1-2 dakikalık hafif masaj sonrasında cilt bol ve sıcak olmayan su ile yıkanmalıdır” dedi.

Cildinde yoğun akne bulunan kişilerin içinde özellikle çok yağlı ciltler ve komedonlu (akneli) ciltler için uygun olan salisilik asit (bir tür meyva ve süt şekerlerinde oluşan organik asit) bulunduran ve mikro boncuk içeren Scrub adı verilen güçlü temizleme jelleri ile ciltlerini günde en az bir defa temizlemesi gerektiğini vurgulayan Göknel, ”Bu formülasyon çok güçlü olduğu için tercihen gece yatmadan önce uygulanmalı ve üzerine niasinamid içeren jel krem tarzında hem akne kontrolü yapan hem de cildi yapılandıran ve yatıştıran formülasyonlar kullanılmalıdır” diye konuştu.

”(AKNELİ CİLDE MAKYAJ YAPILAMAZ) İNANCI YANLIŞ”

Akneli cilde makyaj yapılamayacağı inancının da yanlış olduğunu ifade eden Göknel, aksine güzel görünümün, bireyin psikolojik yapısını da düzelterek, strese bağlı akne alevlenmelerini azalttığını dile getirdi.

Göknel, dikkat edilmesi gereken noktanın, su bazlı, güneş koruma faktörü içeren, kapatıcı ya da fondotenlerin kullanılması olduğuna dikkati çekti.

”YAZ DÖNEMİNDE AKNE KARŞITI KREMLER KULLANILMALI”

Yaz aylarında Alfa Hidroksi Asit (AHA) içeren formülasyon kullananların, SPF değeri 15 olan ve niasinamid içeren özel güneş kremlerini, standart anti-akne jel ya da jel kremleri ile birlikte kullanabileceklerini, hatta birlikte kullanılmalarının da gerektiğine işaret eden Göknel, şunları anlattı:

”Özellikle akne için kullanılan ilaçlar, ciltte ciddi yan etkiler ve lekelenme yapabildiği için bu tür uygulama yapan kişilerin, doğrudan güneşe çıkmaması ve yaz dönemlerinde akne karşıtı güneş kremlerini kullanması gerekmektedir. Unutulmaması gereken konu ise güneş kremlerinin bol miktarda ve 4 saatte bir uygulanması gerektiğidir. Yeterli miktar ya da sıklıkta uygulamamak, güneş koruma faktörü SPF-15 olarak bildirilen etkinin SPF-2’ye düşmesine yol açar. Bu da hiçbir işe yaramıyor demektir. SPF-15’ten yüksek değere sahip güneş kremleri, ekstra en fazla yüzde 3 oranında koruma sağladığı, fakat bunun yanı sıra kalın bir tabaka oluşturarak gözeneklerin tıkanmasına yol açabileceği için çok fazla tercih edilmemelidir.”

Yapılan araştırmalarda ciltte OMEGA 6 yağının eksikliğinin akne oluşumuna yol açtığının görüldüğünü belirten Göknel, bunun da standart olarak bilinen ”yağlanma akneye yol açar” ifadesine ters düştüğünü söyledi.

Yapılan klinik araştırmalarda da cilde OMEGA 6 ya da Evening Primrose Oil gibi güçlü iltihap baskılayıcı ve antioksidan etkileri bulunan doğal bitkisel yağların akne oluşumuna karşı koyduğunun görüldüğünü ifade eden Göknel, bu nedenle cildi tahriş olmuş, cilt hassasiyeti bulunan akneli kişilerin, jel krem formunda bulunan ve içinde niasinamid ile birlikte Evening Primrose Oil, Pantenol ve benzeri doğal bileşikleri bulunduran formülasyonları kullanmalarının uygun olduğunu kaydetti.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan yeni bir pilot araştırmada da bu tür bir formül içeren acnecinamide jel krem ile jel krem formulasyonunun, yüzde 90’nın üzerinde akne lezyonlarında etkili olduğunun görüldüğünü bildirdi.