Sivilceler Neden Leke Bırakır?

Kişisel Bakım
Bazı kişilerde ergenlik döneminde hormonlar nedeniyle sivilcelerde büyük bir patlama yaşanıyor. Bazıları da orta yaş döneminde bile sivilceleriyle savaşmaya devam ediyor. Peki bunların ortak noktası o...
EMOJİLE

Bazı kişilerde ergenlik döneminde hormonlar nedeniyle sivilcelerde büyük bir patlama yaşanıyor. Bazıları da orta yaş döneminde bile sivilceleriyle savaşmaya devam ediyor. Peki bunların ortak noktası olarak akneler niçin koyu lekelere yol açıyor?

How stuff works isimli internet sitesinde yer alan habere göre, akneler bazı insanlar için eşit değildir. Bazılarında az etki yaparken, bazılarında ise şiddetli olup yüzü, boynu, omuzları ve sırtı kaplayabiliyor. Peki akneye yol açanlar nelerdir? Cildinizde milyonlarca kıl folikülü bulunuyor. Her folikülün içinde "sebase bezi" diye isimlendirilen küçük bezler var. Bunlar, cildin doğal yağını (sebum) üretiyorlar.

Normalde, sebum yol boyunca ölü cilt hücrelerini toplayarak ve onları cilt yüzeyinde depolayarak kıl folikülünün dışında artıyor. Yağ ve ölü cilt hücrelerinin karışımı cildinizin sıkı kalmasına ve dış virüslerden (kirlilik ve diğer istenmeyen maddeler) korunmasına yardım eden sağlıklı, koruyucu bir tabaka oluşturuyor.

Bazen (özellikle ergenlik döneminde) sebase bezleri çok fazla sebum üretiyor. Foliküllerin yüzeyi makyaj, yağlar ya da kirle kaplanıyor. Bu faktörlerden herhangi biri oluştuğunda, yağ ve ölü cilt hücreleri folikülün içinde kalıyor. Böylece foliküller hasara uğruyor ve bakteriler gelişiyor, bunlar da yanmaya ve kabarıklığa yol açıyor. Bu da akne salgını anlamına geliyor.

Yoğun şekilde aknesi bulunanlar, izlerden de şikâyet ediyorlar. İzleri yok etmenin ya da azaltmanın lazer tedavisi ya da dermabrazyon gibi tedavileri bulunuyor.

Aknelerin etrafında oluşan koyu renkli lekeler, Yara ve Tahriş Sonrası Gelişen Kahverengi Leke (postinflammatory hyperpigmentation) olarak isimlendirilen durum sonucu ortaya çıkıyor. Bu durum, ayrıca aşırı kuru cilt nedeniyle de oluşabiliyor. Kuru cilt, akne tedavisinin bir sonucudur. Özellikle de ağır alkol içeriğine sahip veya salisilik asit içeren tedavi uygulamasında nemlendiriciler kullanılmadığında cilt kuruyor.

Cildinizde akne ya da kuruluk nedeniyle inflamasyon (iltihap) olduğunda, vücut tarafından araşidonik asit, prostaglandin, lökotrien gibi belirli maddeler salgılanıyor. Bu maddeler üst derideki melanosit; melanin içeren hücrelerin fonksiyonunu artırıyor ve hızlandırıyor. Cilt hücreleri arasındaki transfer yeteneği artıyor. Bunlar, kahverengi lekelere yol açıyorlar.

Daha koyu renkli tene sahip olanlarda bu lekeler daha yaygın görülüyor. İyi haber bu koyu renk lekelerin kendi kendilerine gözden kaybolmasıdır. Koyu renk lekeleriniz varsa, uzun süre güneş ışığında kalmamalısınız. Çünkü güneş ışığı bu lekeleri koyulaştırıyor ve cildinizde kalma süresini uzatıyor. Güneşe çıkmak zorundaysanız, şapka takın ve koruma faktörü yüksek bir krem kullanın.

Bu kahverengi lekeler, azelaic asit içeren kremle de tedavi edilebiliyor. Zamanla ve uygun tedaviyle, bu noktalar tüm yüzünüzden kaybolacaktır.