Sivilceler Nasıl Geçer?
7’den 70’e değilse de, en fazla 17 yaşında çoktan tanışmış olduğunuz sivilce derdi, yalnızca sizin derdiniz değil. Hem kızlarda hem de erkeklerde ergenlik çağına yaklaştıklarından itibaren ciddi sorun haline gelebilen sivilce problemi, bazı kişilerde daha şiddetli seyrederek akne haline gelebiliyor ve ergenlik sivilceleriyle sınırlı kalmayan akne problemi, erişkinliğe kadar taşınabiliyor. Bazı kişiler, ilerleyen yaş dönemlerine kadar sürekli olarak sivilce ile mücadele etmek zorunda kalabiliyorlar.
Az ya da çok, er ya da geç sivilceli cilt problemi, dünya nüfusunun %80’inden fazlasını hayatlarının bir döneminde ciddi şekilde etkiliyor ve insanlar akne tedavisi için hem kozmetik sektörüne hem de sağlık sektörüne tonla para harcıyorlar.
Ciddi akne sorunlarının çözümü, hekim kontrolünde, uzman bir dermatolog tavsiyesi ile ilerleyerek, çeşitli sivilce kremleri ve ilaç kullanımları gerektirebiliyor ancak bu kadar yaygın olmasına rağmen, sivilce oluşumun altında yatan temel faktörleri, sivilce çıkma sebeplerini anlamak, orta ve hafif şiddetli sivilce sorununu, hiçbir kozmetik ürüne gerek kalmadan kolayca çözülecek bir soruna dönüştürüyor.
Sivilce nasıl geçer diyenlere en kesin çözümler adlı yazıda bahsi geçen yöntemleri izleyerek, sivilce sorununa zemin hazırlayan temel sebepleri ortadan kaldırarak, fizyolojik ve daha derin bir temeli yok ise, sivilceleri hayatınızdan tamamen çıkarabilir, bu kadar komplike görülen ve yaygın olan bir soruna kolayca çözüm bulabilirsiniz.
Neler Yapmalı Neler Yapmamalısınız?
Sivilcelerin çıkışındaki en temel neden, tetikleyici ne olursa olsun o ya da bu şekilde cildin nem ve yağ dengesindeki bozulma, derideki sebum miktarının aşırı artış göstermesi ve patlak veren sivilceler ile fazla yağın dışarı atılmasıdır.
Bu durum stresten tutun, kullanılan hormon ilaçlarına, cildin bakterilerden uzak tutulmaması, hijyeninin ve temizliğinin layığı ile yapılmamasına kadar, genetik özelliklerden, güneşin zararlı ışınlarının olan etkisine, kullandığınız şampuandan, yüzünüzle temas eden yorgan yastık battaniyeye kadar çok çeşitli tetikleyiciler tarafından meydana gelmiş olabilir.
Sivilcelerden kurtulmak için ilk adım, sivilcelerin çıkmasına zemin hazırlayan faktörlerin tespit edilmesi ve en kısa sürede sorun yaşayan kişinin hayatından çıkarılmasıdır ancak genel geçer olarak alınabilecek önlemlerden bazıları ve en önemlilerini şu şekilde sıralayabiliriz;
-Cildinizi yağlandırmadan nemlendiren kremler kullanın.
-Derinizdeki sebum oranını arttıracak kozmetik ürünlerden ve makyaj malzemelerinden kaçının
-Teninizle sıklıkla temas eden telefon v.s. gibi yabancı ve alerjen maddelerden uzaklaşmaya çalışın
-Beslenmenize dikkat edin; basit yağları içeren, vitamin mineral yönünden zayıf yiyecek ve içecekleri tüketmeyin ya da kısıtlı şekilde tüketin.
-Saç deriniz yüzünüzdeki deri ile bağlantılı olduğu için, saç diplerinizde aşırı yağlanmaya yol açacak şampuan ve saç kremlerini kullanmayın
-Stresten olabildiğince uzak durun
-Yüzünüzde makyaj ile uyumayın, cilt bakımınıza ve temizliğinize önem verin. Cilt altında bakteri ve kir birikmesinin önüne geçin.
-Yüzünüzde yara, kesik, çizik gibi enfekte olabilecek skarlar varsa en kısa sürede tedavisini tamamlayın.
-Düzenli ve yeterli şekilde uyuyun.
-Vücudunuzdaki sivilcelenmeler için, giydiğiniz kıyafetleri terleten ve sıkan sentetik kıyafetlerden seçmemeye özen gösterin.
-Cildinizi ve hücrelerinizi yenileyecek özellikte, doğal bakım yağları ve sabunları günlük rutininize dahil edin.
Yukarıda bahsi geçen çözümleri uygulayarak sivilcelerinizin hemen bir gecede geçmesini elbette beklememelisiniz. Tedavi süreci, kişiden kişiye ve tedaviyi uygulama disiplinine göre farklılıklar gösterebilir ancak istikrarlı bir şekilde uygulanan bu yöntemler sayesinde, hafif ve orta şiddetteki kırmızı sivilcelerden, iltihaplı sivilcelere her türlü cilt problemini gözle görülür şekilde hafifletebilirsiniz.