Kadınlar da erkekler de saç dökülmesinden hoşlanmaz. Yaşı, cinsi, işi gücü, ekonomik durumu ne olursa olsun hiç kimse saç kaybını boş vermez! Ne var ki biz önemsedikçe “saç kaybı” problemi büyüyor. Büyüyor çünkü, stres, alerji, kirli çevre, yanlış ürünler ve kimyasal kirlenme arttıkça saç kaybı hızlanıyor. Neticede, saç dökülmesi konusu, sağlık ve güzellik gündemimizin ilk maddesi olmaya devam ediyor.
Araştırmalar saç dökülmesinin kadınlarda erkeklerden daha sık görüldüğünü, 20 yaşın üzerindeki her kadının yaşamının herhangi bir döneminde saç dökülmesi nedeniyle tıbbî yardıma ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Peki, o zaman ne yapmalı, nasıl bir yol izlenmeli sağlıklı ve güçlü saçlara sahip olabilmek için?
İÇTEN BESLE, DIŞTAN TEMİZLE!
Sağlıklı ve parlak saçlara sahip olmak istiyorsanız bir kuralı hiç unutmamalısınız: Saç kökünden beslenir, dışarıdan sadece temizlenip desteklenir! Saçlarınızı iyi beslemek için, işe doğru ve dengeli bir beslenme planı ile başlamalısınız. Saç bakımı ürünleri saçın yıpranmış görüntüsünde kısa süreli değişimler dışında pek yarar sağlamaz. Bu ürünlerle saçlarınızı daha temiz ve bakımlı tutabilir, dış etkilerin oluşturduğu yıpranmanın sonuçlarını bir süre gizleyebilirsiniz.
Saç bakım ürünleriyle saçınıza sadece bir dış bakım sağlayabilirsiniz. Bir kez daha hatırlatalım: Saçınız için gerekli olan besin unsurları saça sadece kan yoluyla ulaşabilir, besin unsurlarını da doğal besinler ve besin destekleriyle sağlayabilirsiniz. Şampuanlar, kremler saçı tedavi etmez, beslemez, güçlendirmez, biyolojik yapısına etkili müdahalelerde bulunmaz. Dahası, bu ürünleri bilinçsiz ve sık kullanırsanız saçlarınıza zarar bile verebilirsiniz, bunu sakın unutmayın.
NE YAPMALI?
Sıradan basit saç dökülmelerini, sadece doğru beslenerek veya ihtiyacınıza uygun besin destekleri kullanarak ve saçlarınıza doğal ve sağlıklı ürünlerle bakım yaparak onların dökülmelerini ciddi ölçüde önleyebilirsiniz.
Ayrıca, saç dökülmelerinin hormonal, metabolik, mikrobik pek çok sebebi olabiliyor. Sorunun bir nedeni var mı araştırmalısınız. Saç dökülmesi sorununun, demir, çinko veya başka bir besin unsurunun yetersiz alımıyla ilişkili olup olmadığını öğrenmelisiniz. Yanlış planlanmış, dengesiz ve çok düşük kalorili diyetlerin özellikle hızlı kilo kayıplarının (şok diyetler) saçınızı dökebileceğini unutmamalısınız.
Sorunu, saçlarınızın ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve proteinlerin saçınıza yalnızca kan dolaşımıyla ulaşabileceğini unutmadan çözmeyi denemelisiniz.
Saçlarınızın dökülmesi beslenmenize ilişkin sorunlardan kaynaklanıyorsa, kalsiyum, çinko, selenyum gibi minerallerin; paraaminobenzoik asit, keratin, sistin ve tiyamin gibi besin unsurlarını ihtiva eden bazı hazır ürünlerin veya besinlerin ağız yoluyla alımı halinde yardımcı olabileceklerinden şüphe etmemeli, bunlardan akıllıca istifade etmeye gayret etmelisiniz…
ÖNEMLİ YAŞAM REÇETELERİ
İşte yol haritanız
Saç dökülmesini durdurmak istiyorsanız, çözümün dıştan değil, içten geldiğini unutmayın. Önce dengeli bir beslenme planı yapın, stresten, üzüntüden, uykusuzluktan kaçınmaya çalışın. Gerektiğinde bir uzmandan destek alarak, yanda belirtilen besin unsurlarını bir arada içeren yeni ve etkili ürünlerden yararlanın.
Kalsiyum pantotenatın, biyotin ve tiyaminin, paraaminobenzoik asidin, çinko ve keratinin, B vitaminlerinin, eser elementlerin de saç gelişimini destekleyici etkileri vardır. Demir, magnezyum, çinko, selenyum eksikliği saç dökülmesiyle ilişkili. Testosteron, tiroit hormonları, östrojen saç üzerinde etkili hormonlar. Bu maddeler veya hormonlarda bir eksiklik ya da fazlalık varsa düzeltmeniz gerekiyor.
En doğru seçim, bir dermatoloğa danışmak.
BİR NOT
Bu rakamlar önemli
Saç teli sayısı: Her insanda 100 000–150 000
Saç yoğunluğu: 200/cm
Çap: 0,1 mm
Her bir saç telinin aylık uzama miktarı: 1 cm
Bir günde toplam saç uzaması: 20-30 mm
Günde kaybedilen toplam saç teli sayısı: 50-100
Kaybedilen normal saç miktarı günde, 50-100 arasındadır. Bu miktarda saç kaybı normal kabul edilir. Bu miktar dökülmeyi saç dökülmesi olarak fark edemezsiniz. Eğer kişi saç dökülmesinden bahsediyorsa, dökülen günlük saç teli sayısının 100’den daha fazla olduğu kabul edilir. DR. EVREN ALTINEL
HATIRLATMA
Eksikleri tamamlayın!
– Saç; vücuttaki vitamin ve mineral dengesizliğine karşı son derece duyarlıdır. Örneğin, A vitamini eksikliği kafa derisinde pullanmaya neden olur, ancak, uzun süreli olarak çok fazla miktarda A vitamini alımı (günde 5 000 İU’dan çok) saç kaybına yol açabilir; bu nedenle multivitamin ve mineral takviyesinde dozaj aşılmamalıdır.
– Saç kaybı hipotiroidizme bağlı ise, troid hormonu tedavisine cevap verebilir.
– Saç incelmesi, sindirim sisteminizin besinleri etkin olarak absorbe edemediğinin işareti olabilir. Günde 2 kez 1-2 kapsül probiyotik almak, yiyeceklerdeki saçı besleyen maddeleri alabilmeye yardımcı olabilir.
– Demir eksikliğine bağlı saç dökülmelerinde demir eksikliği tedavisi gerekir.
– Hormon bozukluklarında (PKOS) hormonal dengenin yeniden iyileştirilmesi lazımdır.
– Erkeklerde saç dökülmesi genellikle testosteron fazlalığı ya da duyarlılığı ile ilgilidir.
– Mantar hastalıklarına bağlı saç dökülmeleri için bir dermatoloji uzmanından yardım alınmalıdır.
– Menopozla birlikte görülen saç dökülmeleri sık görülen bir sorundur.
– Saç köküne vitamin enjeksiyonları, PRP tedavileri, ozon tedavileri, mezoterapi uygulamaları, sonuç vermeyen faydası olmayan girişimlerdir.
Hürriyet