Karbon Peeling Nedir? Karbol Peeling Niçin Yapılır?

Kişisel Bakım
Plastik, Rekonstrüktif  ve Estetik Cerrahı Doç.Dr.İbrahim Aşkar karbon peeling yani cilt yenileme hakkında bilgiler verdi. Nedir ve Neden Yapılır? Karbon peeling adından da anlaşılacağı üzere bir peel...
EMOJİLE

Plastik, Rekonstrüktif  ve Estetik Cerrahı Doç.Dr.İbrahim Aşkar karbon peeling yani cilt yenileme hakkında bilgiler verdi.

Nedir ve Neden Yapılır?

Karbon peeling adından da anlaşılacağı üzere bir peeling yani cilt yenileme işlemidir. Günümüzde sıkça uygulanan lazerle cilt yenileme sistemlerinden biri olan karbon peeling, cilde tatbik edilen karbonun Q-switched Nd:YAG lazer ile patlatılıp, yakılarak, elde edilen ısı ile peeling yani cilt yenilemesi gerçekleştirilir. Yani hem karbonun hem de Q-switched Nd:YAG lazerin cilt üzerindeki etkileri karbon peelingde beraber çalışır. Bu ısı artışı ile gözeneklerde daralma olurken, ciltaltında da kolajen ve elastin üretimi uyarılır. Karbon peeling ile ciltteki aktif sivilceler, sivilce izleri,  lekeler, gözenek açıklığı, ciltteki matlık, ince kırışıklıklar, elastikiyet kaybı, cildin yağlanması, siyah noktaların temizlenmesinde ve iyileştirilmesinde çözüm sunmaktadır. Yüz bölgesindeki güneş lekeleri, melazma, dudak üstü lekeler karbon peelingden fayda görür.

Karbon peeling ile ölü deri parçalarından temizlenmiş, daha parlak, daha canlı, daha diri ve gözenek açıklıkları normale dönmüş bir cilt elde edilir. Aynı zamanda ciltte ton kaybı, sarkmaların geciktirilir. Karbon peeling sonrası cildin yağlanmasın da dengelenmiş olur. Ciltte yağlanma dengelenmesi ile aktif sivilceleri kuruturken, yeni sivilce oluşumu da baskılanmış olur. Daha çok cilt bakımı olarak yapılan karbon peeling, yan etkisi olmadığı için dört mevsim uygulanabilir. Uygulanan karbonun da ayrıca cildin yapısına faydası vardır. 1064 nm dalga boyundaki Q-switched Nd:YAG lazer karbonun ciltteki etkisi ve emilimini arttırırken, cilt yüzeyinde kalan karbon parçacıklarını patlatıp ısı oluşturarak, ölü hücre ve dokuları ortadan kaldırır. Q-switched Nd:YAG lazer’in özelliği ciltte hasar yapmadan derin dokulara geçiş yapıp etki edebilmesidir.

Nasıl uygulanır ?

Cilt temizlendikten sonra, soğuk buhar tatbik edilerek, gözenekler açılıp, cilt yumuşatılır.  Cilt yüzeyine karbon krem veya losyonu sürülüp, kuruyuncaya kadar beklenir (15-20 dk). Cilde tatbik edilen karbon parçacıklarının bir kısmı cildin alt katmanlarına nüfuz eder. Karbon kuruduktan sonra Q-switched Nd:YAG lazer ile mümkün olduğu kadar düzenli bir şekilde atış yapılır. Q-switched Nd:YAG lazer atışları sadece siyah renkli karbon parçacıklarını görür ve onlara etki eder. Lazer atışları bittikten sonra hemen cilde karbon solüsyonu maskesi yapılır.

Bu maske karbonun cilt üzerindeki etkisini devam ettirirken, aynı zamanda yatıştırıcı bir etki de göstermektedir. 15-20 dk kadar bekletilen bu maske ile karbon parçacıklarının cilde iyice nüfuz etmesi sağlanır. Karbon peeling seanstan hemen sonra ciltte geçici bir pembelik oluşur. Bu pembelik işlemin etkili olduğunun işaretidir.  Aynı dönemde ciltte bir parlaklık, tazelik göze çarpmaya başlar. Nadiren geçici kaşıntı da görülebilir.Uygulama sonrası en az bir ay süreyle ev içinde olsa da koruma faktörü 30 dan fazla olan güneş koruyucular kullanılmalıdır. Güneş koruyucular 2 saat arayla tekrarlanmalıdır. Aynı zamanda güneşten korunmalı, sauna ve solaryumdan uzak durmalıdır. Sıcak banyo ve hamama girmemelidir. Karbon peeling seansı yapıldığı gün duş alınmamalıdır.

Hastanın yaşı, cildin yapısı ve yıpranıklığı seans aralıkları ve seans sayısını belirler. Doktor muayenesinden sonra seans aralıkları ve sayısı belirlenerek, karbon peeling uygulamasına başlanır. Seans aralıkları 7-21 gün olup, seans sayısı 5-10 seans arasında değişir. Bu seanslar bittikten sonra, cildin yapısı ve tipine göre, karbon peelingin etkisini uzatmak için, 3-6 ayda bir uygulama da yapılabilir. Karbon peeling seansları tamamlandıktan sonra etkisi 12-18 ay devam eder. 5-10 seans karbon peeling sonrasında lekeler gözle görülür şekilde iyileşir. Ayrıca hastanın yaşlanması, genetik yapısı ve çevresel faktörlere bağlı olarak, karbon peeling seansları ilerleyen zamanlarda da tekrarlanabilen sınırsız seans sayısına sahip bir uygulamadır. Karbon peeling esmer hastalara da uygulanabilen bir cilt yenileme işlemidir. Karbon peeling, botoks, klasik cilt bakımı, dolgu, PRP, mezoterapi, fokus ultrason, v.b. uygulamalarla kombine edilerek de uygulanabilir.

Doç.Dr.İbrahim Aşkar son olarak sözlerine şunları ekledi;”Karbon peeling cilt yenileme işleminin etkisi ilk seanstan 15 gün sonra görülmeye başlansa da, tam etkiyi görmemiz için tüm seansların bitmesini beklemek gerekir. Yapılan her seans karbon peelingin ciltteki etkisini arttır. Her cilt tipine rahatlıkla uygulanabilen karbon peeling ağrısız acısız olması nedeniyle konforlu bir tedavi olanağı sunar.  Non-ablatif (cildi soymayan) bir lazer uygulaması olan karbon peeling, diğer lazer uygulamalarına göre yara ve kabuklanma yapmaması önemli bir avantajdır. Dört mevsim yapılabilmesi, karbon peeling işleminden sonra günlük aktivitelere hemen dönülmesi önemli bir avantajdır. İş hayatında öğle arasında bile yapılabilen bir işlemdir. Diğer lazerle cilt gençleştirme yöntemlerine göre yazın uygulanabilir.Hastanın yapısı, cilt yapısı, ciltteki problemlere göre seans sayısı değişebilmekte ve uzman bir doktor tarafından muayene edildikten sonra seans sayısı bilgisi verilebilir.”dedi.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/