Diş çürükleri önlenebilir

Kişisel Bakım
Özel Avrupa Hastanesi Diş Hekimi Dr. Ayşe Şener, diş çürüklerinin önlenebileceğine dikkat çekti. Toplumda en sık karşılaşılan hastalıklardan birinin diş çürüğü olduğunu ve diş çürüklerinin yalnızca di...
EMOJİLE

Özel Avrupa Hastanesi Diş Hekimi Dr. Ayşe Şener, diş çürüklerinin önlenebileceğine dikkat çekti. Toplumda en sık karşılaşılan hastalıklardan birinin diş çürüğü olduğunu ve diş çürüklerinin yalnızca diş mineleri ile ilgili olmadığını söyleyen Dr. Şener diş çürüklerinin oluşumuna dair şunları söyledi: “Diş çürüğü basit olarak tanımlanırsa; genellikle dişin en dış sert dokusu mine, onun altındaki dentin dokusu ve bazen de kök yüzeyini örten sement dokusunun harabiyeti, yıkılması olarak ifade edilebilir. Çoğunlukla karbonhidratlı yiyeceklerin (şeker, nişasta, kola vb. asitli içecekler, kek, çikolata gibi), yapışkan gıdaların diş yüzeyinde uzun süre kalması nedeniyle oluşmaktadır. Ağızda mevcut bulunan bakteriler bu gıda artıklarıyla beslenmekte, bakterilerin ürettiği asit de diş sert dokularında yıkıma sebep olmaktadır.”

 Diş çürüklerinin önlenebileceğini vurgulayan Şener, çocuklarda 6 ve 12. aylardan itibaren yapılan sağlık kontrolleri ile diş çürüklerinin önemli oradan önüne geçilebileceğini kaydetti. Şener “Yapılan araştırmalarda ülkemizde 6 yaş grubunda çürüksüz çocuk oranı %16, 12 yaş grubunda ise %19 bulunmuştur. 30-35 yaşlarına gelindiğinde ise bu oran %3’e düşmektedir. Bundan yola çıkarak eğer çocukluk döneminde koruyucu önlemlerle çürük başlangıçları önlenmezse, daha ileriki yaşlarda bundan muzdarip olma olasılığı artmaktadır.” dedi.

Ülkemizde çürüksüz birey oranının yüzde 26.2 olduğunu ifade eden Şener, “Ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre 35-44 yaşlarına gelip hiç dişhekimine gitmeyenlerin oranı %9,9, aynı yaş grubunda dişlerinin tümünü kaybedenlerin oranı %2,6 iken bu oran 65-74 yaşlarına çıkıldığında %48’e çıkmaktadır. Bu demek oluyor ki; ülkemizde emekli olup torunları ve ailesiyle rahat ve huzurlu bir dönem yaşamayı hakedenlerin neredeyse yarısının tüm dişlerini kaybettiği ve diş protezi kullanmak zorunda kaldığı tespit edilmiş.

Nasıl ileriki yaşlarda daha sağlıklı bir yaşam sürmek için beslenmemize dikkat ediyor, spor yapıyor, diğer sağlık sorunlarımızı ertelemeden gideriyorsak toplum olarak diş sağlığımıza da aynı değeri vermeliyiz.” diye konuştu. Şener, en geç 6 ayda bir diş hekimi kontrolünden geçilmesi dışında şu önerilerde bulundu: “Besin değeri yüksek gıdalar alıp öğün aralarında karbonhidratlı gıda alımından kaçınmak, florlu diş macunu ile günde en az 2 kez dişhekiminin önerdiği şekilde fırçalamak, ilkokul çağından başlamak üzere günde bir kez diş ipiyle diş aralarını temizlemek size çürüksüz bir yaşam sağlamaya yetecektir.”/ star