Cildinizi Yağlı Tabak Yıkar gibi Yıkayın

Kişisel Bakım
Zuhal Erkek’in Röportajı Ciltlerin en büyük problemidir, sivilceler. Dönem dönem çıkarlar ve aynaya bakmaktan soğutur insanları. Özellikle gençlerin korkulu rüyası haline gelen akneli sivilciler...
EMOJİLE

Zuhal Erkek’in Röportajı

Ciltlerin en büyük problemidir, sivilceler. Dönem dönem çıkarlar ve aynaya bakmaktan soğutur insanları. Özellikle gençlerin korkulu rüyası haline gelen akneli sivilciler gençliğin en çekilmez dertlerinden bir tanesidir. Bizler de sizler için sivilce neden çıkar, hangi tip ciltlerde görülür, sivilce çıktığında ne yapmalıyız gibi soruları Neolife Tıp Merkezi Dermatoloji Uzmanı Dr. Hasibe Müzeyyen Özkılıç ile konuştuk.

Sivilce nedir bizlere kısaca tanımını yapar mısınız?
Yüzünüzde, göğsünüzün orta kısmında, sırtınızın orta kısmında yani yağlanma bölgelerinde yerleşen kabarcıklar içi irinli lezyonlardır. Ayrıca modül dediğimiz daha derinde yerleşen şiş ağrılı kabarcıkların bir toplamı da diyebiliriz.

YÜZ DERİNİZİ HER ZAMAN TEMİZ TUTUN

Sivilce oluşumunun sebebi nedir?
Yüzümüz, göğüs orta hattı, sırt orta hattı ve saç derisinin tümünü aslında bir yağlanma bölgesi olarak kabul ediyoruz. Ergenlik döneminde hormonlarınızın vücudunuzda yaptığı değişiklikler görünür hale gelmeye başlar. Ergenlikte erkeklerin kası gelişiyor, omzu büyüyor, sakalı çıkıyor, sesi değişmeye başlıyor. Kızlarda ise göğüs büyüyor, bel inceliyor, boy uzuyor. Bunun yanında birde görünmeyen etkiler vardır. Yağlı bölgelerdeki deri altı yağ bezleri büyüyor. Yağ bezleri daha fazla büyürse daha fazla iş yapmaya başlıyor, eskiye göre daha fazla yağ salgılıyor. Bu yağı hızlıca temizlemezsek 1. ve 2. deride kalın ölü deri katmanları oluşmaya başlıyor.

Halkımızda yüzümüze kibar davranmak gibi bir huy var.  Yüzümüzü su ile yıkarız asla sabun değdirmeyiz. Oysa neredeyse en dayanıklı derilerden  bir tanesi yüzümüzün derisidir.  Açık havaya çok dayanıklıdır yüz derimiz. Kolumuza bacağımıza kese yaparız ama yüzümüze öyle bir şey yapmayız. Böylece üst üste ölü deriler birikir sonunda kanaldan dışarıya yağ çıkması gerekirken çıkamaz ve tıkaç oluşturur. Bunu küçük sivilce olarak dışarı atıyor. Her zaman bu kadar şanslı olamayabiliyoruz. Daha derin bir tıkaç olursa eğer, alt deriye kadar tıkanıyor. Kocaman bir şişlik oluşuyor. Vücut aynı şekilde derinin alt katmanını temizlemeye çalışıyor. Fakat bu esnada artık ağrınız olabiliyor. Haftalarca bezelye tanesi büyüklüğünde bu sivilceyle mücadele etmek zorunda kalabiliyorsunuz. Küçük kalıcı bir izle iyileşiyor ve hayat boyu taşıyabiliyorsunuz.

AĞIZ TEDAVİSİ EN SON ÇÖZÜM

Sivilceye karşı ne yapılamalıdır?
Benim genelde hastalarımda izlediğim kadarıyla, derinin temiz tutulması ve ince tutulması problemi çözecektir. Hayatımız boyunca yerleşmesi gereken bir takım alışkanlıklar edinmemiz gerekiyor. İlk önce Türk halkı yıkanmayı çok sevmiyor. Sosyo ekonomik yapının çok yüksek olduğu yerlerde bile haftada 3-4 kez yıkanıyorum diyen var. Yağ üretiyoruz, ter üretiyoruz. Bunların da vücuttan günlük uzaklaştırılması gerekir.

Banyo yaparken, 45 dakika ovuşturmayı. iki kese yapıp bir sabun atmayı istemiyoruz. İstediğimiz basit bir çay kaşığını yıkıyor gibi yıkanmak. 5 dakika yüzünüzü, vücudunuzu sabunlayın. Benim kişisel tavsiyem, yüzünüzü yıkarken zeytinyağlı fasülye tabağını nasıl yıkıyorsanız aynı şekilde davranacaksınız. Bir sabun veya deterjan lazım bize, birde sıcak su lazım, soğuk su yağı iyi temizlemiyor. Yüzünüzü acıtmadan ılık bir suyla yıkamak gerekir. Ayrıca ölü derinin bir kısmı, yan deriyle bağlantılıdır, burada da ölü hücreler bulunur. Bunlar bir kepek oluştururlar. Hastanın en istemediği şey. Kepeği formentle temizlemek lazım. Deri üstündeki ölü tabakayı iyice silmek gerekir. Bu yüzden temizleyici yüz losyonları tavsiye ediyoruz. Hasta, yüz losyonları ile yüzünü sildiğinde pamuğun gri renk olduğunu söylüyor. O gri renk aslında kir değil ölü deridir. Bir de gece yatmadan önce cilde bir de soyucu krem veriyoruz. Jöle formunda, jel formunda bir ilaç veriyoruz.

Hastanın çok fazla bir sivilcesi yok ve eline ufak ufak pütürcükler geliyorsa, o zaman hastalara şu büyük annelerin ördüğü sabun bezleri vardır, lifler, lütfen yüzünüzü onunla yıkayın diyorum. Nasıl bir kimyasala para veriyor, sürüyor ve sabaha kadar inceltip soyuyorsa, aynı şeyi böyle mekanik bir şeyle yapmak daha çok işe yarayacaktır.

Çok nadiren ağız yoluyla tedavi veriyoruz. Apseleri kontrol altına alamıyorsunuz. İzler kalıyor, hasta çok üzgünse, o zaman veriyoruz. Kısa tedavi 6 ay kadar sürüyor, uzun tedaviyi ise 10 aya kadar uzatabiliyorsunuz. Oda bütün vücut salgılarını azaltıyor. Burnunuzun, gözünüzün, vücudunuzun yağ salgısını da azaltıyor. Ağız yoluyla tedavi en son tercihtir.

SİVİLCE TEDAVİSİNDE SADECE PUDRALI MAKYAJ MALZEMESİ KULLANIN

Sivilce tedavisi alırken yüzümüze makyaj yapabilir miyiz?
Yüzünüzdeki istenmeyen lekeleri kapatmak isteyebilirsiniz. O zaman işte toz halinde makyaj malzemelerine evet diyoruz. Fondoten, toz, allık ne istiyorsa ama toz halinde olmalı ve 8-10 saat süreyle yüzlerinde kalmalı ama eve dönünce onu yıkamaları gerekir.

ÇOCUĞUNUZ CİLDİ YAĞLANMAYA BAŞLADIĞINDA DOKTORA GÖTÜRÜN

Bir iki tane sivilce çıkıyor hemen doktora mı gidelim yoksa evde kendi kendimize tedavi etmemiz mümkün mü? 

Problem ne biliyormusunuz? Şimdi okula gidiyoruz hepimiz, lise eğitiminde hayatımızda ihtiyacımız olmayan bilgileri alıyoruz. Karlofça antlaşmasını da, fizik kurallarını da ezberliyoruz. Fakat bedenimizle ilgili minimal fikrimiz olmadan çıkyoruz okuldan. Hastaya soruyoruz adetlerin düzenli mi? Düzenli diyor ne kadar da bir görürsün diyoruz? Ayda bir görürüm diyor. Ama normal olan 28 günde bir adet görülmesi. Ayda bir görmeyiz, ay 30 ila 31 gün çeker; oysa bir yılın içerisine 13 tane adet sığar 12 değil.  Bunu bize eğitimli bir hasta söylüyor. Ama kendi bedenimiz hakkında bilgimiz yok. Anne yüzünü yıka diyecek çocuğuna. Anne söyleyecek ama çocuk yapmayacak. Çocuk niye yıkadığını anlamak zorunda. Onun için oturup hastalara da çizerek gösteriyorum, neresi tıkanıyor, neden tıkanıyor, onların başına niye geliyor? Eğer yüzünü niye yıkadığını anlarsa o zaman niye tonikle silmesi gerektiğini  ya da bu soyucuyu neden sürdüğünü biliyor. Evet sivilce yağlanmaya başladığı zaman bence cildiyeciye götürün. Nasıl bakacağını öğretmek gerekir. Yani hayatımız boyu pek çok elbise satın alabiliriz, oysa vücudumuzun elbisesi derimiz. Sizi hayat boyu örtecek ve çok iyi korunması gerekecek bir elbise. Ama derinize nasıl bakacağınıza dair bir fikriniz yok. Üstelik bi de küçük bir organ değil vücudumuzun 5 kilo civarındaki en büyük organıdır.

ERGENLİK SİVİLCESİ 10 İLE 28 YAŞ ARASINDA GÖRÜLÜR

Ergenlik sivilcesini hangi yaşlar arasında çıkar?

Ergenliği çok geniş algılayabiliyoruz. Türkiye’de ergenlik çağı hayli önde 11 – 12 yaş civarında başlıyor. Ciltte yağlanma başlıyor. 10 yaşında bile başlayabiliyor. Siyah noktalar şeklinde görülüyor genelde. Bu yaşı 28’e kadar da uzatabilirsiniz.

Kozmetik hasta geliyor kimi zaman, “Benim lisedeyken hiç sivilcem yoktu. İşe başladım sivilcem çıktı.” diyor. Çünkü yan masada çalışan Fatma hanım bol makyaj yapıyor. Bu genç hanım da makyaj yapmaya başlıyor, bol yağlı ürünleri yüzüne sürüyor. Derken yan taraftaki Ayşe diyor ki, göz çizgileri de olmasın, bir de göz kremi sürmek lazım. Sonra göz kremine başlıyor. Vücut kendi yağ üretiyor zaten bir de dıştan yağlı kozmetikler sürünce sivilce haline getiriyoruz. Bunun adına da kozmetik akne diyoruz. Sıkça görülüyor.

Maske kullanımı hakkında neler söyleyebilirsiniz ?

Bunların hepsi deriyi inceltip soyup temizlemek için yapılan uygulamalar. Hanımlar olarak hoş şeylere ihtiyacımız var. Güzel şık kutuların içerisindeki maskelerin mavi, kırmızı, pembe, yeşil, turkuaz dokusu, hoş kokusu bizi biraz şımartıyor. Kendimizi kadın hissetmemize yardımcı oluyor. Ama etkileri biraz evvel saydığımdan daha fazla değil. Onun için anlamlı da değil. Belli bir maaşla çalışan insanlar bazen maaşlarından daha fazla bir miktarda bu ürünlere yatırabiliyor. Aklınızda şöyle bir şey kalsın kozmetik firmaları çok muhteşem ürünler çıkarıyor, şunu şu kadar giderir bunu o kadar geliştiriyor diye… Bu firmaların kapak kızları bir iki yılda bir değişir. Niye değişir diye bir düşünün. Ne kadar kaliteli oldukları ortaya çıkacaktır zaten.

Sivilce lekeleri için ne yapmamız gerekir ?
Lekede iki çeşidimiz var. İltihap dokusu oluştuğunda oraya bir dolu kavga edecek hücre gelir. İltihabı oluşturur, iş biter. Hücrelere "güle güle, herkes yerine" diyemiyorsunuz. Bunlar savunma sisteminin birer öğesi. Deride olmaması gerektiği kadar yoğunluk oluyor. O bölgeyi kırmızı yapıyor. İki üç ay sonra çukur olmadıysa leke, kırmızılık kaybolur. Çukur olduysa ona yapacak pek bişey yok. Ancak cerrahi yöntemlerle düzeltilebiliyor. Bu nedenle erken müdahaleler önemlidir. Kocaman apseler olmadan önce yapılan tedaviler ile kırmızı lekeler kaybolur.

SİYAH NOKTA İÇİN BUHAR BANYOSU YAPIN

Siyah nokta nasıl oluşur ve tedavisi nasıl yapılır ?
Siyah noktada yağ tıkaçları yukarıya kadar çıkar. Havadaki oksijenle de okside olur ve siyahlaşır. Buhar banyosu ile temizlemek gerekir. Çünkü kanalı genişletip deriyi sıcak hale getirirseniz terlemeye başlar. Kanal genişler. Sizlerde altın bir yüzüğü burnunuzun yukarısından elmacık kemiklerinize doğru çekiniz. Siyah noktalar yüzüğün içinde birikmiş olacaktır.

SİVİLCEYİ SIKMAK İZ BIRAKMAZ

Sivilceyi elleyip sıkma gibi bir huyumuz var, bunun hakkında ne söylemek istersiniz?

Dış yüzeyden iç yüzeye mikropları enjekte etmenin yolu. Yıkarken patladığı zaman bir şey olmaz tekrar sabunlarsın. Tıkaç varsa tekrar yapacaktır. Bu yüzden iyice sıkın, içindeki o akneyi dışarı atın.

Türk  halkında, "sıkma sıkarsan iz kalır" gibi bir deyim var. Bu doğru mudur ?

Sıkarsanız mikrop kaptırırsınız. Mikrop kaparsanız böylece daha büyük bir sivilce haline gelir ve büyük sivilcelerde iz bırakır.

BEBEĞİNİZE HER GÜN BANYO YAPTIRIN

Yeni doğan bebeklerde de sivilce oluyor. Onun hakkında neler söyleyebilirsiniz ?

Anne emzirerek kendi hormonlarını bebeğe aktarır dolayısıyla yeni doğan bebeklerin yüzü ve cildinde yağlanma oluşur.  Bir de bebek üşütmesin diye sıkça yıkamazlar. Aslında bebekler 2.5-3 yaşına kadar her gün yıkanmalı. Böyle durumlarda bebek her gün yıkanmalı. Ama biz su ile teması çok sevmiyoruz, günlük hayatımıza da yerleştirmiyoruz. Türkiye’de kişi başına düşen sabun, tuvalet kağıdı veya diş fırçası oranlarını düşündüğünüzde millet olarak biraz sıkıntımız var. 

on5yirmi5.com


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107