Yaz aylarının bu son günlerinde güneş ışınlarının zararlı etkilerine maruz kalan cildimiz Ramazan‘la beslenme şeklinin değişmesiyle birlikte daha da yıpranıp cansızlaşabilir. Güneş ışıkları cildimizde kuruma, kalınlaşma ve matlaşmaya neden olur. Bu değişimler cildimizin daha kolay yıpranmasına yol açar.
Su içerek kırışıklığın ve sarkmaların önüne geçin
Aslında Ramazan‘da tutulan oruç ile bazı temel beslenme yanlışları yapılmadığında ve bakım için dikkat edildiğinde cildimize bir anlamda detoks sağlayabiliriz. Bol su içilmeli, antioksidan gıda tüketmeli, lifli gıdaları soframızdan eksik etmemeliyiz. Su, canlı ve sağlıklı bir cilt için son derece önemli. Susuz kalındığı takdirde ciltte kuruluk, ince kırışıklık ve sarkmalar baş gösterebilir. Özellikle göz çevresi bu durumdan çok etkilenir. İftardan başlayarak sahura kadar düzenli aralıklarla günlük ihtiyacımız olan en az 1,5 lt suyu içmeliyiz.
Nemlendirici kullanımına da özen gösterin
Sonbaharın ilk günlerinde olduğumuzu düşünürsek cildimizin nemlendirici ihtiyacı daha da artacaktır. Kuruyan cildimizin ihtiyacı olan nemi iki şekilde dengeleyebiliriz. İlki yine bol su tüketmek. İkincisi de doğru kozmetik uygulamalar. Cilt temizleme işleminde cildi tahriş edecek ve kurumayı artıracak deterjan içeren temizleyiciler kullanılmamalı. Bunlar cildin doğal yapısını bozarak kuruma ve hassasiyete neden olabilir. Ama en doğrusu cilt hastalıkları uzmanının önereceği cilt tipinize uygun nemlendiriciler kullanmaktır. Sadece yüz değil, eller, ayaklar ve tüm vücut doğru şekilde nemlendirilmeli. Nemlendiriciler, cilt yüzeyinde film tabaka oluşturarak, buharlaşarak azalan suyu muhafaza eder ve cildin ihtiyacı olan nem daha uzun süre kalır. Çok sıcak su ile yıkanmamak ve buhara maruz kalmamak da önemli.
Vitaminler de cildi genç tutar
Gıdalarla alınan en önemli antioksidanlar A, E ve C vitaminleri. Bunlar hücrelere zarar veren serbest radikalleri yok eder. Böylece cildin daha sağlıklı ve genç kalmasına katkıda bulunurlar. Bu vitaminleri içeren gıdalar genellikle bitkisel kaynaklıdır. Ayrıca biotin (yumurta beyazı), folik asit (ceviz, badem, yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller vs.), demir (kırmızı et, kurubaklagiller…) Omega 3 yağında (balık, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler) da vardır. Tek yönlü beslenmek çok yanlıştır, ihtiyacımız olan tüm vitaminlerden yeterince almalıyız. Şeker azaltılmalı, bol meyve sebze ve protein ile beslenilmeli. Sigara dan ve katkı maddesi içeren gıdalardan uzak durulmalı.