Bitki Yağları, Aknenin En İyi İlacı

Kişisel Bakım
Neşe Kutlutaş’ın haberi   Akne yüz, boyun, sırt veya omuzlarda çıkan sivilcelere verilen isimdir. Dış görünümün çok ehemmiyet teşkil ettiği ergenlik çağında çok görülür ancak sağlık açısınd...
EMOJİLE

Neşe Kutlutaş’ın haberi
 
Akne yüz, boyun, sırt veya omuzlarda çıkan sivilcelere verilen isimdir. Dış görünümün çok ehemmiyet teşkil ettiği ergenlik çağında çok görülür ancak sağlık açısından bir tehdit oluşturmaz. Kızlardan daha çok erkeklerde görülür.

Yağ kanallarının iç yüzeylerinde meydana gelen anormal tepkime neticesinde hücreler çok yapışkan hâle gelir. Bu hücreler ölünce atılacağı yerde bir arada yapışıp kalır ve kanalı tıkar. Yol tıkalı olduğu için salgılanamayan sebum katılaşır ve siyah veya beyaz başlı yağ birikintileri meydana getirir. Normalde deride bulunan bakteriler hapis kalan sebum içinde kolayca ürer ve akne sivilcesinin tipik kızarıklığı ve şişliğini meydana getirir.

Akneden korunmak için

Yüzünüzü yağsız, ancak deriyi fazla kurutmayan bir sabunla yıkayın. Nemlendiriciye ihtiyaç hissediyorsanız hafif ve yağsız bir türünü seçin. Çok nemli ortamlardan ve terlemekten kaçının. İyotlu maddeler ve iyotlu tuz akneyi azdırır. Bunları kullanmaktan kaçının. Saçlarınız yağlıysa yüzünüze değmesini engelleyin ve yüzünüze sık sık dokunmaktan da sakının. Birçok kişi bu faktörlere dikkat ederek cilt problemlerinin azaldığını söylemiştir.

Bitkisel yağlarla tedavi

Kimi uçucu yağlar sebum üretimini düzenler. Bunlar arasında ardıç yemişi, sedir ağacı yağları sayılabilir. Bunun yanı sıra ıtır çiçeği ve lavantanın antiseptik ve iyileştirici özelliği bulunmaktadır. Yarım bardak suya ikişer damla ardıç yemişi ve sedir ağacı yağı damlatın. Bu karışımı gün boyunca iki saat arayla pamukla cildinize uygulayın. Beş çay kaşığı jojoba yağına ikişer damla sedir ağacı ve turunç yağı ekleyin. Bu yağlara ayrıca beş çay kaşığı kokusuz cilt losyonu da ekleyin. Bu karışımı geceleri, losyonu ise sabahları uygulayın. Bir çorba kaşığı jojoba veya tatlı badem yağına iki damla ardıç yağı ekleyin. Karıştırdıktan sonra akneli bölgeye sürün.

Daha önce evde hazırlayabilmeniz için tarifini verdiğimiz aynısefa merhemi de akne ve diğer tüm cilt sorunları için ideal bir ilaçtır. İki veya üç çay kaşığı kuru fesleğeni bir bardak suyun içinde kaynatın. Soğuduktan sonra bir pamuğa dökerek cildinizi temizlemek için kullanın. Cildinizi günde bir defa başınızın üzerine bir havlu örterek çok sıcak su dolu bir tasın buharına tutarak temizleyin. Yüzünüzü kuruladıktan sonra, gülsuyu, mürver çiçeği suyu, saf cadı fındığı veya aynısefa çayı sürün.

***

Böğürtlenle gelen sağlık

Sağlığın müjdeci güzellerinden biridir böğürtlen, yabani üzüm veya üzerindeki dikenlerden dolayı diken çiçeği olarak da bilinen böğürtlen, ev eczanemizin en önemli ilaçlarındandır. Bünyesinde şekerle birlikte, çok az meyvede bulunan PP vitamini, ayrıca A, C, E, K vitaminleri ile magnezyum ve bünyemiz için çok gerekli olan iyot da barındırır. Tümüyle dikenli bir gövdeye sahip olan böğürtleni toplamak kolay olmasa bile şifası için çekilecek zahmete değer.

Yüksek tansiyonunuz varsa

Yüksek tansiyon hastalarının ancak ilaçla kontrol altına alınabilen rahatsızlıklarında böğürtlen en iyi destekçi besinlerden biridir. Romatizma, yurdumuzda yaygın olarak rastlanan ve çok zahmetli bir tedavi süreci ile kontrol altına alınabilen bir hastalık. Böğürtlen ihtiva ettiği vitamin ve minerallerle romatizmal hastalıkların tedavisine yardımcı olmak için bulunmaz bir nimettir. Mevsiminde taze olarak bolca yenilebileceği gibi, şekersiz şurubu da hazırlanıp içilebilir.

Yapraklarını atmayın

Taze böğürtlen yaprakları dişleriniz için harikulade kuvvetlendirici bir ev ilacıdır. Diş eti iltihapları ve boğaz tahrişlerinde de yapacağınız böğürtlen gargarasından fayda göreceksiniz.

Böğürtlenin aynı zamanda kan şekerinin düşmesine yardımcı bir meyve olduğunu da unutmayın.

Kış için hazırlık yapın

Böğürtlenin genç sürgünlerini ve yapraklarını çiçek açma zamanlarında toplayıp gölgede kurutun. Meyvelerini ise kırmızı, pembe ve siyaha yakın mor renkte iken toplamak gerekir. Evinizin gölgelik bir yerinde kuruttuğunuz böğürtlen, kış mevsiminde elinizin altında bulunduracağınız harika bir ev ilacı olacaktır.

Çayı nasıl demlenir?

Çiçek açmadan toplanan böğürtlen yapraklarını iki-üç gün gölgede kurutup ince bir şekilde kıyın. Bir litre suya bu kıyılmış yapraklardan iki avuç atıp on beş dakika kadar kaynatın. Bu çaya bir miktar adaçayı, ıhlamur, tarçın, kekik atıp o şekilde de demleyebilirsiniz, bu keyfinize kalmıştır. Bu çay; kışın sıcak, yazın soğuk olarak kullanabileceğiniz harika bir içecek olacaktır.

Zaman
 

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/