Açıkta Satılan Çaylara Dikkat

Kişisel Bakım
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet Musa Özcan, havaların soğumasıyla birlikte insanların bitkisel çaylara yöneldiğini belirterek, açıkta satıla...
EMOJİLE

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet Musa Özcan, havaların soğumasıyla birlikte insanların bitkisel çaylara yöneldiğini belirterek, açıkta satılan bitkisel çayların zararlı bakterilere maruz kaldıkları için kesinlikle alınmmasını söyledi.

Bitkilerin eskiden çeşitli hastalıkların tedavisinde ilaç olarak da kullanıldığını, zamanla çay olarak tüketiminin yaygınlaştığını ifade eden Prof.Dr. Mehmet Musa Özcan, “Bitkisel çaylar içerdiği fonksiyonal bileşiklerden dolayı koruyucu olarak da içilmektedir. Bitkisel çaylar vücudun direncini artırmaktadır. Son zamanlarda bu çayların kullanım kolaylığının sağlanmasıyla içim sıklığı da o denli artmıştır. Bu bitkilerin çok sayıda ve miktarda faydalı maddeler içermesinden ve bunların sağlığı korumasından dolayı tüketimi günden güne artmaktadır. Özellikle adaçayı, biberiye ve kekik çaylarının antioksidan maddelerce zengin olması bu çayların tüketimini daha da artırmaktadır” dedi.

Havaların soğumasıyla birlikte bitkisel çaylara yönelişin arttığına dikkat çeken Prof.Dr. Özcan, “Bitkisel çayların tüketiminde dikkat edeceğimiz önemli hususlar vardır. Ambalajlarının mümkün mertebe hava geçirmez olmasına dikkat edilmelidir. Açıkta satılan bitkisel çaylar zararlı bakterilere maruz kaldıklarından kesinlikle satın alınmamalıdır. Çayların üretim tarihi ve izni kontrol edilmelidir” diye konuştu.

Nasıl tüketilmeli?

Bitkilerin dokusal özelliklerinin bulunduğunu ve bunun için de bazılarının demlenmesi, bazılarının da kaynatılması gerektiğini kaydeden Prof.Dr. Mehmet Musa Özcan şunları söyledi:

“Bitkisel çayların hazırlanmasında dikkat edilecek en önemli hususlardan biri de hazırlanacak olan çayın dokusal özelliğidir. Eğer çay nane, adaçayı, kekik, biberiye gibi yapraksı dokudan oluşmuşsa demleme, tarçın, zencefil, zerdeçal gibi sert dokulardan oluşmuş ise de kaynatma usulüne göre çaylar hazırlanmalıdır. Çünkü yapraksı dokulu olanlara kaynatma uygulanacak olursa bitkideki istenmeyen zararlı maddeler de çaya geçeceğinden faydadan ziyade zararlı bir içecek haline dönüşecektir. İlave olarak bu gibi bitkilerde çay aromasını veren uçucu yağlar kaynatma ile ortamdan uzaklaşacağı için sadece renkli bir sıcak içecekten başka bir şey içilmemiş olacaktır. Uygun ortamlarda uygun şekilde hazırlanan bitkisel çaylar tüketilmelidir.”


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107