Kansere Karşı Faydalı Besinler

Sağlık
Domates; kanserde faydalı mı? Domatesteki aktif bileşenin ona kırmızı rengini veren pigment olan likopen mi, yoksa başka bir şey mi olduğu net değil. Ancak bazı çalışmalar domates yemenin prostat kans...
EMOJİLE

Domates; kanserde faydalı mı?

Domatesteki aktif bileşenin ona kırmızı rengini veren pigment olan likopen mi, yoksa başka bir şey mi olduğu net değil. Ancak bazı çalışmalar domates yemenin prostat kanseri de dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerine yakalanma riskini azalttığını ortaya koydu. Çalışmalar ayrıca doğal meyve suyu, sos veya salça gibi işlenmiş domates ürünlerinin kanserle savaşma potansiyelini artırdığını öne sürüyor.

Çayın Kanser Önleyici Potansiyeli Var mı?

Kanıtlar hala yetersiz olsa da çay, özellikle yeşil çay, güçlü bir kanser savaşçısı olsrak görülüyor. Laboratuvar çalışmalarında yeşil çay, kolon, karaciğer, meme ve prostat hücrelerinde kanser gelişimini yavaşlatmış veya engellemiştir. Akciğer dokusu ve ciltte de benzer bir etki göstemiştir. Bazı çalışmalarda çay mesane, mide ve pankreas kanserleri için daha düşük risklerle ilişkilendirilmiştir. Ancak çayın kanser savaşçısı olarak önerilebilmesi için insanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Üzüm ve Kanser

Üzüm ve üzüm suyu, özellikle mor ve kırmızı üzümler resveratrol içerir. Resveratrol güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Üzüm suyu laboratuvar çalışmalarında, hücrelerde kanser sürecini tetikleyebilecek türden hasarı önlemiştir. Ancak üzüm yemenin veya üzüm suyu içmenin kanseri önleyebileceğini veya tedavi edebileceğini söyleyen yeterli kanıt yoktur.

Kanser Riskini Düşürmek İçin Alkolü Kesin

Ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, karaciğer ve meme kanserlerinin hepsi alkol içmekle bağlantılıdır. Alkol ayrıca kolon ve rektum kanseri riskini de artırır. Amerikan Kanser Derneği alkol içmemenizi öneriyor. Meme kanserine yakalanma riski daha yüksek olan kadınlar, kişisel risk faktörleri sebebiyle kesinlikle alkolden uzak durmalıdırlar.

Su ve Diğer Sıvılar

Su sadece susuzluğunuzu gidermekle kalmaz, aynı zamanda mesane kanserine karşı da sizi korur. Daha düşük risk, suyun mesanedeki potansiyel kansere neden olan ajanların konsantrasyonlarını seyreltmesinden kaynaklanır. Ayrıca, daha fazla sıvı içmek daha sık idrara çıkmanıza neden olur. Bu, bu tür ajanların mesane astarıyla temas halinde kalma süresini azaltır.

Çilek ve Ahududu

Her ikisi de ellajik asit adı verilen bir fitokimyasala sahiptir. Bu güçlü antioksidan, kansere neden olan belirli maddeleri etkisiz hale getirerek kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatabilmektedir. Ancak, insanlarda kanserle savaşabileceğini söylemek için henüz yeterli kanıt yoktur.

Sağlık İçin Yaban Mersini 

Yaban mersinindeki güçlü antioksidanlar, kanser başta olmak üzere sağlığımızı desteklemede geniş bir değere sahiptir. Antioksidanlar, hücrelere zarar vermeden önce vücudu serbest radikallerden arındırarak kanserle savaşmaya yardımcı olurlar. Ancak kesin karar için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Şekerden Uzak Durun

Şeker doğrudan kansere neden olmayabilir. Ancak kansere karşı koruma sağlayan diğer besin açısından zengin yiyeceklerin tüketimini engeller kalori miktarını artırır, bu da aşırı kiloya ve obeziteye katkıda bulunur. Aşırı kilo aynı zamanda bir kanser riskidir.

Fasulye

Fasulye sizin için o kadar iyidir ki, kanserle savaşmaya da yardımcı olmaları şaşırtıcı değildir. Vücudun hücrelerini kansere yol açabilecek hasara karşı koruyabilen birkaç güçlü fitokimyasal içerirler. Laboratuvarda bu maddeler tümör büyümesini yavaşlatmış ve tümörlerin yakındaki hücrelere zarar veren maddeler salmasını engellemiştir.

Lahana Ailesi ve Kanser 

Turpgiller ailesinden olan sebzeler arasında brokoli, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası ve kara lahana bulunur. Lahana ailesinin bu üyeleri vücudunuzun kolon, meme, akciğer ve rahim ağzı gibi kanserlere karşı savunmasına yardımcı olurlat. Laboratuvar araştırmaları umut verici olsa da, insan çalışmaları karışık sonuçlar vermiştir.

Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler 

Hardal yeşillikleri, marul, kara lahana, hindiba, ıspanak ve pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler bol miktarda lif, folat ve karotenoid içerir. Bu besinlerin ağız, gırtlak, pankreas, akciğer, cilt ve mide kanserine karşı koruma sağlayabileceği değerlendirilmektedir.

Egzotik Bir Baharat ile Korunma 

Kurkumin, Hint baharatı zerdeçalın ana bileşenidir ve potansiyel bir kanser savaşçısıdır. Laboratuvar çalışmaları, çok çeşitli kanserler için kanserli hücrelerin dönüşümünü, çoğalmasını ve istilasını baskılayabildiğini göstermektedir. İnsanlar üzerinde araştırmalar devam etmektedir.

Pişirme Yöntemleri Önemlidir 

Eti nasıl pişirdiğiniz, kanser riski açısından önemlidir. Etleri çok yüksek sıcaklıklarda kızartmak, ızgara yapmak ve fırında pişirmek, kanser riskini artırabilecek kimyasalların oluşmasına neden olur. Haşlama veya buharda pişirme gibi diğer pişirme yöntemleri bu kimyasalların daha az üretilmesini sağlamaktadır. Ayrıca, eti haşladığınızda, bol miktarda sağlıklı sebze eklemeyi de unutmayın.

 

Tüm bunlara ilave olarak, mümkün olduğu kadar doğal şartlarda yetişmiş gıdaları tüketelim. Gıdaların kendi içeriği kadar çevreden aldığı toksik maddeler de risk oluşturma açısından önemlidir. Aşırı gübrelenmiş, hormonlanmış ve ilaçlanmış meyveler, sebzeler, tahıllar ve diğer gıdalar doğal yapılarında faydalı bileşenler içerseler de kanser açısından yine de ciddi risk taşırlar.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/