Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özlem Sezen, “Zatürre, tüm dünyada ölümlerin başlıca nedenlerinden biridir. Türkiye’deki ölüm sebepleri arasındaysa beşinci sırada bulunuyor. Özellikle yaşlılarda ve eşlik eden ciddi hastalıkları olan kişilerde zatürre ölümcül olabilmektedir” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) girişimiyle 24 -30 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Dünya Aşı Haftası kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Sezen, özellikle 65 yaş ve üstü yetişkinlerin zatürre için risk grubunda olduğunu belirtti.
AŞI YAPTIRILMALI
Sezen, zatürreden korunmanın en önemli yolun aşılanma olduğunun altını çizerken, bebeklerin, 5 yaşından küçük çocukların, sağlıklı 65 yaş ve üzerindeki yetişkinlerin aşılanması gerektiğine değindi.
Bağışıklık sistemi normal olup kronik kalp, akciğer, karaciğer, böbrek hastalığı, şeker hastalığı olanların, alkolizm gibi sağlık sorunları olanların, kan hastalığı olanların ve organ nakli yapılmış olanların riskli grupta olduğuna vurgu yapan Sezen, bu grupta bulunanların özellikle aşı yaptırması gerektiğini ifade etti.
ZATÜRREYE KARŞI ÜCRETSİZ AŞI
Sezen, zatürre hastalığının engellenmesi noktasında aşılanmanın önemi hakkında farkındalığın yeterli olmadığının altını çizerek şunları söyledi:
“Aile hekimleri olarak hastalarımızı bilgilendirmeye özen gösteriyoruz. 65 yaş üstü sağlıklı kişilerde ya da kronik hastalığı olan kişilerin poliklinik başvurularında genel ilaç kullanımı ve erişkin aşılamaları hakkında bilgi veriyoruz. 65 yaş ve üstü bireylere aşı ücretsiz olarak Aile Sağlığı Merkezleri’nde uygulanıyor. Risk grubunda bulunanlar aşılanmak için aile hekimine başvurabilir.”
BELİRTİLER DİKKATE ALINMALI
Zatürrenin ölümcül olabileceğine ilişkin uyaran Sezen, bu hastalığın Türkiye’deki ölüm sebepleri arasında beşinci sırada yer aldığını belirtti. Sezen, zatürre hastalığının belirtilerini şöyle sıraladı:
“Ateş ya da titreme, öksürük, hızlı solunum ya da nefes alma zorluğu ve göğüs ağrısı. Boğazında pnömokok bakterisi bulunan kişilerin öksürük ya da hapşırmaları yoluyla yayılabilen hastalık kişiden kişiye bulaşabilir. Bazı hasta olmayan çocuk veya yetişkinler de burun ve boğazlarında bulunan bakteriler sebebiyle hastalığı yayabilirler.”
Kaynak: Birgün